Την ώρα που δεκάδες πυρκαγιές μαίνονται σε όλη την χώρα με πολλές από αυτές να είναι εξαιρετικά σοβαρές, η Αττική δοκιμάζεται και πάλι. Η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι τις Τρίτης στην Βαρυμπόμπη εξελίχθηκε σε εφιάλτη, με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να δίνουν άνιση μάχη με τις φλόγες σε πολλά μέτωπα.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Από την πρώτη στιγμή κύριο μέλημα της κυβέρνησης ήταν να μην ξαναγίνει άλλο Μάτι. Να μην χαθεί ούτε μια ανθρώπινη ζωή. Και για τον λόγο αυτό ο μηχανισμός επικεντρώθηκε στο να απεγκλωβιστούν και να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους οι κάτοικοι των περιοχών που είχαν κυκλωθεί από την φωτιά.

Μέσα σε λίγες ώρες και με την βοήθεια του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112 είχαν απεγκλωβιστεί πάνω από 300 άνθρωποι. Οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν συνεχείς και μάλιστα ο πρωθυπουργός βρέθηκε και στο συντονιστικό της πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, όπου ενημερώθηκε για την εξέλιξη των πυρκαγιών, την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων και τον ευρύτερο συντονισμό.

«Αυτές οι πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες δεν μας βρίσκουν απροετοίμαστους. Τα σχέδιά μας είναι προσαρμοσμένα στις δύσκολες συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή», τόνισε ο υπουργός προστασίας του πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά την έκτακτη ενημέρωση συμπληρώνοντας ότι οι υπηρεσίες του κράτους είναι παρούσες για την προστασία των πολιτών, με αίσθημα ευθύνης και αυταπάρνησης, ενώ η εκκένωση των περιοχών έγινε με υποδειγματικό τρόπο.

Δωρεάν σε ξενοδοχεία οι πυρόπληκτοι της Βαρυμπόμπης

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε τουλάχιστον 315 περιπτώσεις επενέβησαν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής για συνδρομή στην απομάκρυνση και στον απεγκλωβισμό ατόμων, ενώ καλώντας στο 1135 του ΕΟΔΥ οι πυρόπληκτοι της Βαρυμπόμπης από χθες και για όσο χρειαστεί θα μπορούν να καταλύουν δωρεάν σε ξενοδοχεία.

Έπεσαν οι αντιπολιτευτικοί τόνοι

Και όσο η κατάσταση χειροτέρευε κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν σήκωσε τους τόνους χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα επόμενα 24ωρα δεν θα φουντώσει η πολιτική αντιπαράθεση. Χαρακτηριστικό ήταν ότι τα ξημερώματα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας με μια λιτή ανάρτηση στο twitter επισήμανε: «Αυτή την εφιαλτική νύχτα είμαστε δίπλα στους ανθρώπους που ξενυχτούν αγωνιώντας για τις περιουσίες τους. Στην Βαρυμπόμπη, στην Εύβοια, στην Μεσσηνία». Και έκλεινε το μήνυμά του με τρεις λέξεις: «Δύναμη, κουράγιο, αλληλεγγύη».

Οι εικόνες που είχαν προηγηθεί ήταν πραγματικά δραματικές

Εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις και ομίλους κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα γραφεία τους, ενώ παιδιά εκκένωσαν κατασκηνώσεις με τους γονείς τους να τρέχουν ώστε να τα παραλάβουν.

Η εκτίμηση της ζημιάς σε κατοικίες θα μπορέσει να γίνει αφού σβήσουν όλα τα μέτωπα. Ωστόσο, η οικολογική καταστροφή είναι μεγάλη καθώς, μεγάλη έκταση δάσους έχει γίνει στάχτη.

Για το λόγο αυτό σήμερα θα πραγματοποιηθούν κυβερνητικές συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα για την ανάγκη επιφυλακής, τη στήριξη των πυρόπληκτων και την αποκατάσταση των εκτεταμένων ζημιών.

Σημειώνεται ότι μόνο χθες ξέσπασαν 81 δασικές πυρκαγιές και το βράδυ της Τρίτης υπήρχαν 40 ενεργά μέτωπα.

Γιατί εξαπλώθηκε η φωτιά

Τι συνέβαλε στην εξάπλωση της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη εξήγησε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας. Σημειώνεται πως ο κ. Λέκκας βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στην πυρόπληκτη περιοχή.

Εκτός από τις κλιματολογικές συνθήκες (χαμηλή σχετική υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα) ο καθηγητής επισημαίνει τρεις επιπλέον παράγοντες που επέδρασαν καταλυτικά στην ανάπτυξη της πυρκαγιάς.

Οι τρεις παράγοντες είναι οι εξής:

  1. Ο χαρακτήρας μικτής ζώνης της περιοχής που είναι οικιστική και δασική
  2. Το υψηλό φορτίο καύσιμης ύλης
  3. Η μορφολογία της περιοχής, η οποία σε μεγάλη κλίμακα προσομοιάζει με χοάνη μεταξύ Πάρνηθας και Πεντέλης

«Ο συνδυασμός των παραπάνω οδήγησε- σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα του καθηγητή- στην ταχεία και καταστροφική εξάπλωση της πυρκαγιάς σε μία περιοχή περιβαλλοντικά κομβική για το λεκανοπέδιο».