Πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα 28 Ιουνίου, η πρώτη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), με συμμετοχή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, υπό την προεδρία της γενικής γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρας Σδούκου.

Η αναθεώρηση γίνεται έπειτα από την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των νέων, πιο φιλόδοξων ευρωπαϊκών στόχων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

Απευθυνόμενος στα μέλη της Επιτροπής, ο κ. Σκρέκας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ανταποκρίθηκε άμεσα στους αναθεωρημένους στόχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2030, οι οποίοι είναι πλήρως εναρμονισμένοι με το όραμα της Ευρώπης να καταστεί η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050. Στην προσπάθεια αυτή θέλουμε η χώρα μας να πρωταγωνιστήσει και να αποτελέσει σημείο αναφοράς.

Εκτός από τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουμε δρομολογήσει, όπως την απολιγνιτοποίηση της ηλεκτρικής παραγωγής ταχύτερα από κάθε ευρωπαϊκή χώρα, σύντομα θα ψηφίσουμε και τον πρώτο Κλιματικό Νόμο στην ιστορία της χώρας. Μαζί με το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ θα αποτελέσουν τον Οδικό Χάρτη για τη δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τον ενεργειακό μετασχηματισμό.

Το ζητούμενο είναι να αλλάξουμε τις συνήθειές μας στην παραγωγή και την κατανάλωση και να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο οικονομικό μοντέλο, με ισχυρό περιβαλλοντικό πρόσημο και με ανθεκτικότητα στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής προς όφελος των πολιτών».

Η κ. Σδούκου, επισήμανε από την πλευρά της τα εξής: «Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των χωρών που αντιμάχονται την κλιματική αλλαγή. Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα είναι υπόθεση όχι μόνο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ή της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά πρωτίστως είναι ένα τεράστιο στοίχημα για τη χώρα.

Η αύξηση της ευρωπαϊκής φιλοδοξίας ως προς τον στόχο της μείωσης εκπομπών αερίων θερμοκηπίου αποτελεί ένα δυνατό έναυσμα για να προσαρμόσουμε και να αυξήσουμε κι εμείς τη δική μας φιλοδοξία. Οι εξελίξεις στην ενέργεια και στο κλίμα είναι ραγδαίες, ούτως ή άλλως, αλλά η πανδημία έγινε ο καταλύτης για πιο ριζικές αλλαγές».

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ θα αποτυπώνει τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης στον τομέα της ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής, καθώς και τα μέτρα πολιτικής σε ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, όπως οι μεταφορές, η ναυτιλία, ο αγροτικός τομέας, ο τουρισμός κ.ά.

Συγχρόνως, θα συμπεριλάβει νέες τεχνολογίες και καινοτόμες εφαρμογές που κερδίζουν έδαφος σε όλη την Ευρώπη και δεν περιλαμβάνονται στον υφιστάμενο εθνικό σχεδιασμό, ενώ σημαντική θα είναι η αξιοποίηση των νέων χρηματοδοτικών πόρων και εργαλείων που είναι πλέον διαθέσιμα για τη χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης. Η συλλογή των στοιχείων και ο καθορισμός των κύριων θεματικών θα έχει ολοκληρωθεί ως τον Σεπτέμβριο.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν, επίσης, οι γ.γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών, Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών, Μεταφορών του υπουργείου Μεταφορών & Υποδομών, Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων του υπουργείου Ναυτιλίας, εκπρόσωπος της ΡΑΕ, καθώς και εκπρόσωποι των φορέων, της κοινωνίας των πολιτών, επιμελητηρίων και εμπειρογνωμόνων από τον τομέα της ενέργειας και του κλίματος.