Σε διπλωματικό μαραθώνιο επιδίδεται το κυβερνητικό επιτελείο το προσεχές διάστημα με πρώτο σταθμό τη χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αίγυπτο και την κρίσιμη συνάντηση με τον με τον πρόεδρο της χώρας, Αλ Σίσι σε μία κομβική χρονική συγκυρία λίγες ημέρες μετά το τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν και ένα 24ωρο πριν από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη από την οποία αποκλείστηκε για δεύτερη φορά η χώρα μας, καθώς και πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. που θα εξετάσει τις ευρωτουρκικές σχέσεις στο τέλος της εβδομάδας.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Η ελληνική διπλωματία ποντάρει στην κινητικότητα στην ευρύτερη περιοχή με καλλιέργεια κλίματος ενίσχυσης των περιφερειακών συμμαχιών και εξωτερική πίεση στην Τουρκία, καθώς ο πρωθυπουργός σήμερα συναντά στο Μέγαρο Μαξίμου τον διάδοχο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Πρίγκιπα Mοχάμεντ μπιν Ζάγιεντ Αλ Ναχιάν, ενώ το πρώτο 15μερο του Ιουλίου το κυβερνητικό επιτελείο σχεδιάζει επίσκεψη στο Ιράκ. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ξεδιπλώσει τον σχεδιασμό του με συνεχή ταξίδια, με στόχο η Ελλάδα να καλλιεργήσει την εικόνα της δύναμης σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και μάλιστα σε πολλά επίπεδα.

Νέα ώθηση στις σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου

Κατά την συνάντηση του με τον πρόεδρο της Αιγύπτου ο πρωθυπουργός επαναβεβαίωσε την προσήλωση της Αθήνας στην στρατηγική συμμαχία των δύο χωρών και ξεκαθάρισε προς τον Αλ Σίσι ότι το μορατόριουμ με την Άγκυρα και η συνάντηση του με τον Ταγίπ Ερντογάν δεν επηρεάζουν τις σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου. «Κοινοί, συνεπώς, είναι και οι στόχοι μας. Με πρώτον, ανάμεσά τους, την αποφυγή νέων περιπετειών στη γειτονιά μας. Και παράδειγμα διμερούς πρωτοβουλίας, αλλά και διεθνούς θετικής ακτινοβολίας αποτελεί η συμφωνία για την οριοθέτηση μέρους των Θαλασσίων Οικονομικών Ζωνών των κρατών μας», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την συνάντηση με τον κ. Σίσι, στέλνοντας μήνυμα προς την Άγκυρα, για τον δρόμο που σκοπεύει να ακολουθήσει η ελληνική πλευρά για την επίλυση των διμερών διαφορών.

Ενίσχυση επιχειρηματικών συνεργασιών

Παράλληλα, αποφασίστηκε να ενθαρρυνθεί ακόμη περισσότερο η επιχειρηματική συνεργασία Ελλάδας – Αιγύπτου μέσω της προώθησης κοινοπραξιών σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι τηλεπικοινωνίες, ο τουρισμός, η προστασία του περιβάλλοντος και η ναυτιλιακή συνεργασία. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι μολονότι οι οικονομικές ανταλλαγές είναι σε καλό επίπεδο υπάρχει ακόμα περιθώριο μεγέθυνσής τους. Πρόσθεσε δε πως ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ήδη οικοδομήσει πολύ καλή φήμη στην Αίγυπτο και διαθέτουν την τεχνογνωσία ώστε να συμβάλλουν στην κατασκευή υποδομών στην Αίγυπτο.

Μητσοτάκης – Αλ Σίσι: Τα ενεργειακά ψηλά στην ατζέντα

Σημαντικές συμφωνίες με ενεργειακό πρόσημο προέκυψαν από τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στο Κάιρο.

Στην κορυφή της ατζέντας των δύο ηγετών βρέθηκε η δυνατότητα της Ελλάδας να λειτουργήσει ως διαμετακομιστικός κόμβος για τις ενεργειακές εξαγωγές της Αιγύπτου, αξιοποιώντας τον σχεδιαζόμενο πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης -ένα έργο στρατηγικής σημασίας για τη χώρα μας- τον σταθμό ΥΦΑ στη Ρεβυθούσα, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκε και η ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών.

Συμφωνία για ηλεκτρική σύνδεση Ελλάδας- Αιγύπτου αποκλειστικά από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Μητσοτάκης και αλ Σίσι συμφώνησαν να τεθεί σε νέα βάση και να εξελιχθεί η επιχειρηματική συνεργασία μέσω της προώθησης κοινοπραξιών σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο πρωθυπουργός ταυτίστηκε με τις θέσεις του Αιγύπτιου προέδρου στο θέμα του Φράγματος της Αναγέννησης (που ρυθμίσει τη ροή των υδάτων του Νείλου) και στη συνέχεια έκανε ειδική αναφορά στη συμφωνία των δύο χωρών για την ηλεκτρική σύνδεση Ελλάδας- Αιγύπτου, μέσω υποβρυχίου καλωδίου μεγάλης δυναμικότητας, το οποίο θα μεταφέρει από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και από εδώ στην Ευρώπη, ρεύμα που θα παράγεται αποκλειστικά από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

«Η πολιτική διπλωματία μας διεκδικεί την ειρήνη και την ηρεμία, η οικονομική υπηρετεί την κοινή ευημερία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε: «απόδειξη ότι μία συμφωνία την οποία εξέτασαν σήμερα οι Υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας μπορεί να είναι ένα βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση. Αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία, όπως συζητήσαμε, στην ηλεκτρική σύνδεση μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου, μέσω ενός υποβρυχίου καλωδίου μεγάλης δυναμικότητας που θα μεταφέρει στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη ηλεκτρική ενέργεια, η οποία θα παράγεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές. Είναι ένα πράσινο έργο, από τα μεγαλύτερα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, που θα ενώνει τα κράτη και τις ηπείρους μας με βάση τις ανάγκες της εποχής μας».

Επισημαίνεται ότι, το σχετικό μνημόνιο το οποίο θα δρομολογεί τις λεπτομέρειες αυτής της συνεργασίας είναι πρακτικά έτοιμο και μπορεί να ενταχθεί στην τελική της φάση η μελέτη ενός προγράμματος, συμβατού με την ευρωπαϊκή «Ατζέντα 2030», αλλά και αναγκαίο για την ενεργειακή αναβάθμιση της Αιγύπτου.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.