«Έχω δει και πιο μαζικές διαδηλώσεις καθώς επίσης και απεργίες με μεγαλύτερη συμμετοχή από τις τωρινές που κυμάνθηκαν σε ποσοστά της τάξης του  2%, 8% άντε το πολύ 15%. Έχω επίσης ακούσει τα… σχολιανά μου κι άλλες φορές, σε παλαιότερα νομοσχέδια αλλά στο τέλος δικαιωθήκαμε στην πράξη» τόνισε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης κλείνοντας τις εργασίες της συζήτησης του εργασιακού νομοσχεδίου, θεωρώντας ότι το ίδιο θα συμβεί και αυτή τη φορά, δηλαδή η πράξη θα επιβεβαιώσει ότι ορθώς κατετέθη το συγκεκριμένο νομοθέτημα.  

«Με το νέο νομοσχέδιο όσοι θέλουν παραπάνω υπερωρίες θα μπορούν να το κάνουν και θα βάζουν περισσότερα χρήματα στην τσέπη τους» τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «χωρίς καμία αμφιβολία το νομοσχέδιο είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά, ένα νομοσχέδιο που εκσυγχρονίζει σημαντικά το εργατικό δίκαιο της χώρας και ακολουθεί αυτά που συμβαίνουν στις προηγμένες χώρες.

Είμαστε το κόμμα της Ευρώπης και το αποδεικνύουμε για μια ακόμη φορά. Θέλω τώρα που κλείνουμε αυτή την τριήμερη συζήτηση να ευχαριστήσω όσους μου άσκησαν κριτική, ακόμη και αυστηρή κριτική σεβόμενοι τους κανόνες του πολιτικού πολιτισμού, τους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας για τη στήριξή της σε εμένα και στο νομοσχέδιο. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου στο υπουργείο για την πολύ δύσκολη και ποιοτική δουλειά που έκαναν και φυσικά να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τις ιδέες του, την εμπιστοσύνη και πάνω απ’ όλα για τη στήριξή του από την αρχή μέχρι το τέλος.

Για μένα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στην πολιτική μου διαδρομή. Είναι μια μεταρρύθμιση που δίνει παραπάνω δύναμη στον εργαζόμενο και στην οικονομία. Δίνει δύναμη στην Ελλάδα να μπει στον πυρήνα των προηγμένων χωρών».

Τις επισημάνσεις αυτές έκανε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, απευθυνόμενος προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κλείνοντας απόψε την τριήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου.

Ο κ. Χατζηδάκης, υπογραμμίζοντας ότι πάρα πολλές από τις διατάξεις του θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται από την δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ή 1-2 μήνες μετά. Σε αυτές τις ρυθμίσεις περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

  • Η πληρωμένη άδεια 14 ημερών για τους νέους πατέρες και η γονική άδεια με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ και για τους δύο γονείς.
  • Η δυνατότητα των εργαζόμενων να συμφωνούν σε προσωπική βάση ρυθμίσεις για τη συμφιλίωση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή, “για το οποίο μας άνοιξε το δρόμο ο ΣΥΡΙΖΑ και η κα Αχτσιόγλου με την Οδηγία 1158/2019”.
  • Η αυξημένη αποζημίωση για τους εργατοτεχνίτες.
  • Το δικαίωμα αποσύνδεσης για τους τηλεργαζόμενους.
  • Το προστατευτικό πλαίσιο για τη βία και σεξουαλική παρενόχληση για όλους τους εργαζόμενους.
  • Τα βελτιωμένα πρότυπα υγείας και ασφάλειας στην εργασία.
  • Η δυνατότητα για όσους εργαζόμενους θέλουν, να κάνουν περισσότερες υπερωρίες αυξάνοντας το εισόδημα τους.
  • Το δικαίωμα στο συνδικαλισμό και τα μέτρα για τη υγεία και ασφάλεια για τους αυτοαπασχολούμενους στα delivery.