Τέσσερις πολύπειροι Έλληνες πολιτικοί ετοιμαζόντουσαν να δώσουν το παρών στο Ετήσιο Διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας που οργανώνει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών το τριήμερο 18 έως 20 Ιουνίου.

Στην παραθαλάσσια πόλη της γειτονικής χώρας θα βρισκόντουσαν ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, ο Έλληνας Ευρωπαίος Επίτροπος και αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη καθώς επίσης και ο τέως Επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Μόλις έμαθαν όμως ότι στο διπλωματικό φόρουμ θα μετείχε και ο Ερσίν Τατάρ υπό τον τίτλο του «Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» ακύρωσαν κατευθείαν τη συμμετοχή τους. Θυμίζουμε ότι στη συγκεκριμένη εκδήλωση είθισται να τηρούνται κάποια διπλωματικά προσχήματα καθώς οι διοργανωτές επιδιώκουν πάντα να έχουν και υψηλούς καλεσμένους από όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών και Έλληνες κάθε φορά.

Αυτή τη φορά όμως δεν κρατήθηκαν τα προβλεπόμενα με την πρόσκληση προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και δη με τον ανυπόστατο τίτλο ως προέδρου ενός ανύπαρκτου κράτους, καθώς έχει αναγνωριστεί η ύπαρξή του μονάχα από την Τουρκία.

Όλοι οι Έλληνες καλεσμένοι αποφάσισαν ότι δεν πρόκειται να μεταβούν στην αντίπερα όχθη του Αιγαίου τις προσεχείς ημέρες, με εξαίρεση τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Φραγκογιάννη που θα πάει μεν στην Αττάλεια αλλά για να συμμετάσχει στη Σύνοδο του Διαβαλκανικού Οργανισμού Συνεργασίας (South-East European Cooperation Process). Οι Τούρκοι λοιπόν, μαθαίνοντας ότι το μέλος της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα πήγαινε στην πόλη που θα διοργανωθεί και το Ετήσιο Διπλωματικό Φόρουμ, επιχείρησαν να μπερδέψουν την κοινή γνώση και τη διπλωματική κοινότητα, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα έδινε το παρών στην αρχική εκδήλωσή τους, κάτι που φυσικά δεν ισχύει.