Η Ελλάδα έχει τοποθετήσει στη συνοριογραμμή του Έβρου ηχητικά συστήματα ασφαλείας, προκειμένου να αποτρέψει νέα επιχείρηση μαζικής εισόδου μεταναστών, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Yeni Akit.

Υπό τον τίτλο: «Η Ελλάδα εγκαθιστά εκκωφαντικό σύστημα ασφαλείας στα σύνορά της με την Τουρκία», αναφέρεται στα οχυρωματικά έργα και τις κατασκευές που γίνονται στην περιοχή προκειμένου να διαφυλαχθούν τα σύνορα.

Όπως επισημαίνει, «η Ελλάδα έχει επιταχύνει την κατασκευή ενός φράχτη από χάλυβα μήκους 26,5 χιλιομέτρων και ύψους 4,5 μέτρων στην περιοχή των Φερών, με κόστος 63 εκατομμύρια ευρώ. Στόχος είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες έως το τέλος του έτους […].

Εκτός από έντεκα σύγχρονα ραντάρ και κάμερες, χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αγοράστηκαν επίσης δύο φορητές συσκευές LRAD (Long Range Acoustic) που μπορούν ακόμη και να προκαλέσουν κώφωση. Τα δεδομένα που λαμβάνονται από ραντάρ και κάμερες με εύρος παρακολούθησης έως και 15 χιλιόμετρα σε πραγματικό χρόνο εντός της τουρκικής επικράτειας, μεταφέρονται στα κέντρα ελέγχου που βρίσκονται στο Σουφλί, στις Φέρες, στο Διδυμότειχο και στο Τυχερό στην παραμεθόρια περιοχή» σημειώνει.

Ειδικά για το ηχητικό σύστημα ασφαλείας το δημοσίευμα αναφέρει πως «τα ηχητικά κύματα από την συσκευή LRAD, μπορούν να εξαπλωθούν έως 2 χιλιόμετρα και μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση και πανικό στις μάζες. Εάν το ντεσιμπέλ διατηρείται ψηλά στα ηχητικά κύματα που βγαίνουν από τις συσκευές LRAD, μπορεί να προκαλέσει ακόμη και μόνιμη κώφωση».

Υπενθυμίζεται ότι, για τα υπερσύγχρονα ηχοβολιστικά όπλα που θα «τρελαίνουν» τον εχθρό, είχε γράψει το Newsbeast σε θέμα που δημοσιεύτηκε στις 5 Δεκεμβρίου του 2020. Για να διαβάσετε περισότερα σχετικά με τις πολλαπλές γραμμές άμυνας που δημιουργούνται στη συνοριογραμμή του Έβρου, πατήστε εδώ.