Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μπαίνουν σε νέα ρότα ενάμιση μήνα μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια στην Άγκυρα και την επεισοδιακή συνέντευξη τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του, με τις δύο πλευρές να αποτυπώνουν τις εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις τους για μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα – μειονοτικό, Αιγαίο, προσφυγικό- on camera.

της Γεωργίας Αθ.Σκιτζή

Και αυτό γιατί σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα την προσεχή Δευτέρα 31 Μαΐου, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα βρεθεί στην Αθήνα για συνάντηση με τον Νίκο Δένδια, με στόχο να προλειάνει το έδαφος για την επικείμενη συνάντηση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου, προκειμένου οι δύο ηγέτες να κάνουν το πρώτο βήμα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για τα ελληνοτουρκικά. Παράλληλα, ένα από τα βασικά θέματα που αναμένεται να κυριαρχήσει από την τουρκική πλευρά είναι η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, ενώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι η συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου πραγματοποιείται πριν τη σύνοδο Κορυφής του NATO και ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ όπου θα επαναξιολογηθεί η στάση της Τουρκίας.

Θετικός σε συνάντηση με Τσαβούσογλου ο πρωθυπουργός

Την ίδια ώρα, ανοιχτό το ενδεχόμενο για συνάντηση του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου άφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής. Όπως ανέφερε, δεν μπορεί να διαψεύσει αλλά ούτε και να επιβεβαιώσει το ενδεχόμενο συνάντησης, ενώ αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για συνάντηση στα Χανιά. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο ίδιος θα βρίσκεται στα Χανιά το Σάββατο για τα 4 χρόνια που συμπληρώνονται από τον θάνατο του πατέρα του, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, και πρόσθεσε ότι αν τα προγράμματά τους συμπέσουν, έχει κάθε καλή διάθεση να τον δει, όπως έκανε άλλωστε και ο Ερντογάν με τον Νίκο Δένδια κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα.

«Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ούτε να διαψεύσω αυτά τα δημοσιεύματα, καθώς δεν έχουμε ακόμα κάποια επίσημη επιβεβαίωση. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι εφόσον τα προγράμματά μας συμπέσουν, βεβαίως, και αν έρθει ο κ. Τσαβούσογλου έχω όλη την καλή διάθεση να συναντηθώ μαζί του, όπως εξάλλου συναντήθηκε ο Πρόεδρος Ερντογάν με τον υπουργό Εξωτερικών όταν πήγε στην Τουρκία. Και το δεύτερο το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι θα είμαι στα Χανιά το Σάββατο αλλά για άλλο λόγο. Είναι το μνημόσυνο του πατέρα μου, για τα τέσσερα χρόνια. Και ταυτόχρονα έχουμε μία σημαντική εκδήλωση όπου θα παρουσιάσουμε πια αναλυτικά και με όλη τη λεπτομέρεια που του αρμόζει το έργο του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Τηλεδιάσκεψη για τα ΜΟΕ Ελλάδας – Τουρκίας

Εν τω μεταξύ, τη διεξαγωγή του τέταρτου κύκλου συζητήσεων Ελλάδας – Τουρκίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) σήμερα και αύριο μέσω τηλεδιάσκεψης ανακοίνωσε το ελληνικό Υπουργείο Άμυνας σε μία χρονική στιγμή, όπου παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και αυτό γιατί η συμφωνία για τα ΜΟΕ είχε προκύψει από τον Απρίλιο, ωστόσο δεν είχε οριστεί ακριβής ημερομηνία.

Δριμεία επίθεση Μπαχτσελί

Αίσθηση πάντως προκαλεί το γεγονός, ότι την ώρα που η Τουρκία επιχειρεί να κάνει βήματα εκ νέου προσέγγισης, ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης της Τουρκίας και εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην κυβέρνηση Ντεβλέτ Μπαχτσελί επιτίθεται ευθέως κατά του Έλληνα πρωθυπουργού λέγοντας ότι αποκάλεσε τουρκόπουλα ως ελληνόπουλα. Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, ο Μπαχτσελί μίλησε «για φασιστική πολιτική εναντίον της μειονότητας», την οποία αποκάλεσε «τουρκική».