Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την επιστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στη συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα, όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαίωσε τα συμπεράσματά του από τις 10-11 Δεκεμβρίου 2020. Χαιρέτισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σχετικά με τον νόμο για το κλίμα. Παράλληλα, αναφέρεται ότι καλεί την Επιτροπή να υποβάλει γρήγορα το νομοθετικό της πακέτο μαζί με μια εις βάθος εξέταση του περιβαλλοντικού, οικονομικού και κοινωνικού αντίκτυπου σε επίπεδο κρατών μελών.

Η ΕΕ χαιρετίζει την ανανεωμένη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στη συμφωνία των Παρισίων και υπογραμμίζει την ετοιμότητά της να εκμεταλλευτεί την παγκόσμια δυναμική και καλεί τους διεθνείς εταίρους, ιδίως τα μέλη της G20, να αυξήσουν τη φιλοδοξία τους πριν από την συνάντηση COP26 στη Γλασκόβη, αναφέρεται σχετικά.

Τέλος, επισημαίνεται πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο ζήτημα την κατάλληλη στιγμή μετά την υποβολή των προτάσεων της Επιτροπής.

Μητσοτάκης: Είμαστε πιο τολμηροί σε σχέση με άλλες χώρες

Mετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για το θέμα της κλιματικής αλλαγής. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι έγινε εκτενής συζήτηση και τόνισε ότι η Ευρώπη είναι η πρώτη ήπειρος που θα έχει ουδετερότητα στους ρύπους μέχρι το 2050 και έχει στόχο να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 55% έως το 2030.

Πρόσθεσε ότι αναμένεται η πρόταση της Κομισιόν που θα υποδείξει τα μέσα με τα οποία κάθε χώρα θα υλοποιήσει τη δική της μετάβαση για την επίτευξη αυτών των στόχων. «Η Ελλάδα έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας και είμαστε πιο τολμηροί σε σχέση με άλλες χώρες που είναι εξαρτημένες από την καύση άνθρακα ή λιγνίτη», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Επίσης, είπε ότι είναι σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο το ταμείο ανάκαμψης αναφέροντας ως παράδειγμα το πρόγραμμα «Εξοικονομώ», το οποίο θα απορροφήσει πάνω από 1 δισ. ευρώ.