Στη Βουλή μετατοπίζεται το πολιτικό ενδιαφέρον, καθώς η κυβέρνηση φέρνει προς συζήτηση αύριο το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια των ανήλικων παιδιών από τους διαζευγμένους γονείς, θέμα που προκαλεί αντιδράσεις τόσο εντός της ΝΔ, όσο και από την αντιπολίτευση. Για να καμφθούν οι αντιδράσεις ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας ανακοίνωσε νομοτεχνικές βελτιώσεις, καθώς το πρωθυπουργικό επιτελείο δεν θέλει να μετατοπιστεί το ενδιαφέρον επικοινωνιακά και αντί για λύσεις, να δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα με τις νέες ρυθμίσεις.

Τι αλλάζει

  • οι διατάξεις του νόμου ερμηνεύονται και εφαρμόζονται σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις, που δεσμεύουν τη χώρα, ιδίως με τη Διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού.
  • αν τη γονική μέριμνα ασκούν και οι δύο γονείς, χωρίς να έχουν την ίδια κατοικία, ο ανήλικος έχει κατοικία, την κατοικία του γονέα με τον οποίο διαμένει.

Γαλάζιες αντιδράσεις

Οι πρώην υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας Μαριέττα Γιαννάκου και Όλγα Κεφαλογιάννη έχουν καταθέσει δέκα κομβικές τροπολογίες, προτείνοντας αλλαγές που αφορούν τις πιο προβληματικές διατάξεις του νομοσχεδίου, αρχής γενομένης από την υποχρεωτικότητα οριστικής καταδικαστικής απόφασης γονέα προκειμένου να του αφαιρεθούν τα δικαιώματα. Η Μαριέττα Γιαννάκου έριξε σφοδρά πυρά επισημαίνοντας ότι «υπήρξαν τρομερές διαφημίσεις υπέρ του νομοσχεδίου, που σημαίνει πολύ χρήμα», καταγγέλλοντας ταυτόχρονα πως δεν συμμετείχαν στο διάλογο οι παραδοσιακές γυναικείες οργανώσεις.

Ερωτηθείσα η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη για το εάν η κυβέρνηση θα κάνει δεκτές τις τροπολογίες απάντησε: «Όλες οι βουλευτικές τροπολογίες μελετώνται και εξετάζονται. Η διαβούλευση, η σύνθεση απόψεων, το να ακούσει η κυβέρνηση ή ενδεχομένως να διορθώσει, όπου μπορεί, ζητήματα, είναι και ο λόγος που γίνεται συζήτηση στις Επιτροπές».

Σφοδρά πυρά από την αντιπολίτευση

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για τις προωθούμενες διατάξεις υποστηρίζοντας ότι επηρεάζεται ο παιδοκεντρικός χαρακτήρας του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου. Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής η κυρία Νάντια Γιαννακοπούλου επισήμανε την αντίθεση των γυναικείων οργανώσεων στις προωθούμενες διατάξεις. Η αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα ανέφερε ότι το κόμμα της προσεγγίζει το ζήτημα από την σκοπιά των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών και όχι από συναισθηματικές αφετηρίες, ενώ η Αγγελική Αδαμοπούλου από το ΜεΡΑ25 μίλησε για «κατάπτυστο νομοσχέδιο» που ενισχύει τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας και ζήτησε την απόσυρσή του.