Την ανάγκη να προχωρήσει γρήγορα η ένταξη Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας στην ΕΕ και να μη γίνει αποσύνδεση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των δύο χωρών, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών για τη διπλωματία σε ένα δύσκολο περιβάλλον, ιδιαίτερα για τις «μικρές» χώρες.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ακόμη ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Νικολά Ντιμιτρόφ, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης και ο καθηγητής διεθνών σχέσεων του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης Άντερς Γουίβελ (Anders Wivel).

«Δεν είμαστε ανοιχτοί να δεχτούμε την αποδύνδεση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης. «Θεωρούμε ότι θα ήταν καταστροφική για το περιβάλλον ασφάλειας στην περιοχή. Θέλουμε ακόμη το Μαυροβούνιο και η Σερβία να επιταχύνουν τις δικές τους διαδικασίες».

Όπως επεσήμανε, με την ένταξη της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, η Ελλάδα θα μοιράζεται χερσαία σύνορα με κράτη-μέλη που μοιράζονται τις ίδιες κοινές αξίες.

Ανέφερε δε πως η νέα διαδικασία για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις που υιοθέτησε πέρσι η ΕΕ έχει στόχο η ενταξιακή διαδικασία να είναι αξιόπιστη και πιο γρήγορη από την παλιά, που περιελάμβανε άνοιγμα κεφαλαίων και ατελείωτες συζητήσεις.

«Η Ευρώπη πρέπει να κρατήσεις τις υποσχέσεις της και να μην καθυστερήσει άλλο αυτές τις διαδικασίες», σημείωσε. «Η διαδικασία πρέπει να είναι αξιόπιστη και αναστρέψιμη σε περίπτωση που κάποιο υποψήφιο προς ένταξη κράτος κάνει πίσω σε κάποιες από τις υποχρεώσεις του».

Αναφορικά με τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την ανάγκη να διατηρηθεί η αρχή του βέτο, καθώς μια τυχόν κατάργησή του θα ήταν ενάντια στις αξίες και τα συμφέροντα των κρατών-μελών.

Οι χώρες πρέπει να βρίσκονται μέσα σε μια «κοινή ομάδα»

Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ακόμη τη σημασία οι χώρες να βρίσκονται μέσα σε μία «κοινή ομάδα» στην οποία θα υπάρχουν κοινοί κανόνες, δίνοντας το παράδειγμα των σχέσεων Ελλάδας και Βουλγαρίας, οι σχέσεις των οποίων ομαλοποιήθηκαν όταν εντάχθηκαν και οι δύο στην ΕΕ. Είναι σημαντικό, όπως είπε, τα κράτη-μέλη να ακολουθούνται οι ίδιες πρακτικές, να συνεισφέρουν δείχνοντας αλληλεγγύη στο βαθμό που μπορούν, και να ακολουθούν τις υποχρεώσεις τους σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση των κοινών ευρωπαϊκών συνόρων.

«Για τις μικρές χώρες είναι σημαντικό να ξέρουν τι γείτονες έχουν. Είναι άλλο να έχεις δύσκολους γείτονες που αμφισβητούν την κυριαρχία της χώρας σου και άλλο να έχεις “ξαδέρφια” δίπλα σου, με τα οποία μοιράζεσαι τις ίδιες κοινές αξίες και έχεις οικονομική συνεργασία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η πανδημία ανέδειξε την ανάγκη της ενίσχυσης της συνεργασίας μας, την ανάγκη να υιοθετήσουμε κοινά ιατρικά και εμβολιαστικά σχέδια, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση», τόνισε.

«Χαίρομαι που έχουμε μια κοινή στρατηγική εμβολιασμών, διαφορετικά η ΕΕ θα διαλυόταν από το εσωτερικό ανταγωνισμό μεταξύ των κρατών για τα εμβόλια», σημείωσε. «Χρειαζόμαστε διευρυμένη διεθνή συνεργασία. Εμείς που είμαστε στην προνομιακή θέση να έχουμε αυτά τα εμβόλια για εμάς, πρέπει να μοιραστούμε με τον υπόλοιπο κόσμο και κυρίως με τους άμεσους γείτονές μας».

Υπέρ της γρήγορης ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ ο Χριστοδουλίδης

Από την πλευρά του, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως η Κύπρος, παρά το μικρό της μέγεθος ως κράτος, λόγω της θέσης της μπορεί να διαδραματίσει σημαίνοντα διαμεσολαβητικό ρόλο με στόχο την ηρεμία στην περιοχή. «Η Κύπρος ακολουθεί μία εξωστρεφή εξωτερική πολιτική θέλοντας να γίνει ο καταλύτης και ο συντονιστής της περιοχής», επεσήμανε.

Τάχθηκε υπέρ της γρήγορης ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ περιμένοντας «θετικά νέα τις επόμενες εβδομάδες». Υπογράμμισε πως τα μικρά κράτη δεν πρέπει να απομονωθούν σε ένα παγκόσμιο σύστημα αλλά «να έχουν ευκαιρίες, να αναλάβουν ηγετική θέση ως διαμεσολαβητές, να λειτουργούν συντονιστικά στην περιοχή τους».

Κάλεσε την ΕΕ να τρέξει τις διαδικασίες ο Ντιμιτρόφ

«Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα», είπε ο κ. Ντιμιτρόφ για την ένταξη της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, ενώ κάλεσε την ΕΕ να τρέξει τις διαδικασίες. «Έχουμε καταργήσει τα εμπόδια, είμαστε έτοιμοι, πρέπει να εξηγήσουμε ότι η ένταξή μας είναι προς το συμφέρον όλων», συμπλήρωσε.

Μιλώντας για τα μικρά κράτη όπως το δικό του, ο κ. Ντιμιτρόφ συμπλήρωσε πως «σημασία δεν έχει το πόσο μεγάλο είναι το κράτος σε μέγεθος, αλλά το ΑΕΠ και οι φιλίες που έχεις», προσθέτοντας πως η γεωπολιτική θέση του κάθε κράτους του δίνει την δυνατότητα να παίξει το ρόλο του διαμεσολαβητή.

Κλείνοντας, ο καθηγητής Ά. Γουίβελ είπε πως σε ένα πλαίσιο που περιλαμβάνει πολλούς κινδύνους, όπως η αύξηση του εθνικισμού και ο φόβος των «μεγάλων δυνάμεων», σημαντικό είναι τα μικρά κράτη να μην περιθωριοποιηθούν, να λειτουργούν με βάση τη συνεργασία, να λάβουν το ρόλο διαπραγματευτή για την ασφάλεια της περιοχής και τέλος να καταστήσουν σαφές από την πλευρά τους «τι είναι διαπραγματεύσιμο. Με λίγα λόγια να βρίσκονται στην ατζέντα των μεγάλων δυνάμεων».

Πρωθυπουργός Μαυροβουνίου: Είμαστε πολύ προσηλωμένοι στο δρόμο για την ένταξή μας στην ΕΕ

Στο Μαυροβούνιο υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, ανέφερε μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο πρωθυπουργός της χώρας Ζντράβκο Κριβοκάπιτς.

«Η χώρα είναι υπερχρεωμένη, έχει σημαντικό χρέος και αρκετά κοινωνικά θέματα να επιλύσει
. Σε όλα αυτά έχει βέβαια προστεθεί και η πανδημία», είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών του Φόρουμ.

Εν συνεχεία, σημείωσε πως «το Μαυροβούνιο είναι τουριστικός προορισμός, συνεπώς βρίσκω αρκετές ομοιότητες με την Ελλάδα» και προσέθεσε: «Η πανδημία ωστόσο μείωσε τα έσοδά μας από τον τουρισμό πέρυσι. Συγκεκριμένα, δεν ξεπέρασαν το 15% των συνολικών κρατικών εσόδων. Κάνουμε φέτος μία προσπάθεια να τα αυξήσουμε και ελπίζουμε ότι ο στόχος που έχουμε θέσει για αύξηση τουλάχιστον 26% σε σχέση με το 2019 που ήταν μία καλή τουριστική χρονιά, να είναι εφικτός».



Σημείωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα προστασίας από τον Covid-19, ότι ακολουθούνται αυστηρά πρωτόκολλα για την προστασία των επισκεπτών και ότι το 10% των ξενοδοχείων φέτος θα μετατραπούν σε covid ξενοδοχεία. Τέλος, παρότρυνε όλους να επισκεφθούν φέτος το Μαυροβούνιο.

Το καλό σύστημα υγείας της χώρας, τα ελεγχόμενα ποσοστά μόλυνσης και ο εμβολιασμός του πληθυσμού θα οδηγήσει, σύμφωνα με τον κ. Κριβοκάπιτς, σε ανοσία του πληθυσμού κατά 65% το καλοκαίρι.

«Είμαστε πολύ προσηλωμένοι στο δρόμο για την ένταξή μας στην Ε.Ε. Η προηγούμενη κυβέρνηση συζητούσε επί 9 χρόνια και κατάφερε να επιλύσει μόνο 3 από τα ζητήματα που αφορούν την ένταξή μας. Για μας δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική. Ο δρόμος αυτός θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά, ζητήματα που σχετίζονται με το κράτος δικαίου και τη διαφθορά, για τα οποία δεν είμαστε πολύ υπερήφανοι.

Έχουμε ζητήσει από την Ε.Ε να μας θέσει ξεκάθαρους στόχους. Προσπαθούμε να ακολουθούμε τη μεθοδολογία που ορίζει η Ε.Ε αλλά η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα χωρίς τη στήριξη του Κοινοβουλίου και της Δικαιοσύνης», είπε ο Μαυροβούνιος πρωθυπουργός σε ερώτηση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στην ενταξιακή της πορεία η χώρα του.