Με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση να επικαλείται ενθαρρυντικά στοιχεία για να τονίσει πως το Ασφαλιστικό θα είναι και βιώσιμο, να καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ «να μην βάζει σε κίνδυνο τις συντάξεις των Ελλήνων για λίγες ψήφους» και να ζητεί συναίνεση για τη «μεγάλη εθνική υπόθεση του Ασφαλιστικού» και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλο να προαναγγέλλει Εξεταστική για το Ασφαλιστικό, συζητήθηκε στη Βουλή η σχετική επερώτηση.

Ταυτοχρόνως, ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε, ότι έχει ξεκινήσει το έργο της κωδικοποίησης και απλοποίησης της ασφαλιστικής νομοθεσίας, το οποίο θα ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο και θα βάλει τέλος στο χαοτικό νομικό περιβάλλον που επικρατούσε στο ασφαλιστικό σύστημα με «παραθυράκια και εξαιρέσεις».

Προανήγγειλε επίσης πως στο τέλος του τρέχοντος μηνός θα γνωρίζουμε επακριβώς την εικόνα όλων των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς τότε ολοκληρώνονται οι τρέχουσες αναλογιστικές μελέτες, σημειώνοντας πως τα πρώτα στοιχεία δείχνουν θετικά κάτι που ως υπουργό Εργασίας τον οδηγεί στο να δηλώνει κατηγορηματικά, ότι το ασφαλιστικό σύστημα θα είναι και βιώσιμο.

Ακόμη, ο κ. Βρούτσης ανήγγειλε, ότι στις 14 Οκτωβρίου θα ανακοινωθεί η εφαρμογή του μέτρου του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, από το οποίο θα καλυφθούν όλοι οι ανασφάλιστοι υπερήλικες.

Από την πλευρά τού ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Αλέξης Μητρόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να μην «τολμήσει» να ψηφίσει νέα μέτρα «που σχεδιάζει» συμβάλλοντας στην «εκ προμελέτης καταστροφή του Ασφαλιστικού».

Απευθυνόμενος στους βουλευτές είπε, πως όταν δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση να συνυπολογίσουν πως θα έχουν συναινέσει στην κατάργηση ασφαλιστικών δικαιωμάτων, και να λάβουν υπόψη τους ότι με την ψήφο τους έχουν οδηγήσει στο κραχ των ταμείων. Ο κ. Μητρόπουλος αφού είπε πως τα αποθεματικά των ταμείων ήταν 31 δισ. προ Μνημονίου και τώρα εξέπεσαν στα 4,9 δισ., ανήγγειλε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει Εξεταστική για το Ασφαλιστικό.

«Μας λέτε πού θα βρούμε τους πόρους. Θα κόψουμε τον λαιμό μας να τους βρούμε από εκεί που τους χαρίζετε, από τους εφοπλιστές από τις offshore…», σημείωσε ο βουλευτής Δημήτρης Στρατούλης.

Πάντως, ο υπουργός Εργασίας διαβεβαίωσε, ότι το Ασφαλιστικό «πατάει» σε ισχυρές και στέρεες βάσεις και επανέλαβε πως οι συντάξεις των Ελλήνων είναι απόλυτα εγγυημένες και πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία μείωση, ενώ απευθυνόμενος προς την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε: «Με αυτά που λέτε οι συνταξιούχοι θα έβλεπαν στην πραγματικότητα τον χειρότερο εφιάλτη που θα μπορούσαν να ζήσουν, να πάνε στον γκισέ της τράπεζας και να μην βρουν τη σύνταξή τους».

Με αιχμή δε τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βρούτσης ανέφερε, ότι κοστολογήθηκαν από το υπουργείο Εργασίας στα 13 δισ. ευρώ και καταλόγισε «αοριστίες», έλλειμμα προγράμματος και δημαγωγία λέγοντας: «Τα παραμύθια έχουν όρια. Αυτές οι αοριστίες που ακούγονται στα τηλεοπτικά παράθυρα, παραπέμπουν στην εποχή των Μαυρογυαλούρων. Θέλετε να επαναφέρετε τις συνδικαλιστικές συντάξεις και τους κλείνετε το μάτι».