Με ομιλία του γγ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες της 69ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στην ανακαινισμένη αίθουσα του διεθνούς Οργανισμού.

Ο γγ αναφέρθηκε σε μια σειρά θεμάτων που ταλανίζουν σήμερα τον πλανήτη, δίνοντας έμφαση στις συγκρούσεις σε περιοχές της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, όπως στη Συρία, το Ιράκ, στο Νότιο Σουδάν, αλλά και την Ουκρανία, αναδεικνύοντας παράλληλα τα προβλήματα των προσφύγων, της φτώχειας και των ασθενειών.

Την Ελλάδα εκπροσωπεί στη σύνοδο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Διπλωμάτες στην έδρα του ΟΗΕ υπογραμμίζουν το γεγονός ότι η ημερήσια διάταξη της φετινής συνόδου της ΓΣ κυριαρχείται από ένα «άνευ προηγουμένου» αριθμού προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος.

Στη Γενική Συνέλευση συμμετέχουν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, υπουργοί Εξωτερικών και αξιωματούχοι του συνόλου των 193 κρατών μελών του ΟΗΕ, καθώς και ως παρατηρητές η Αγία Έδρα (κράτος της πόλης του Βατικανού), η Παλαιστίνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θα ακολουθήσουν οι ομιλίες των Προέδρων της Βραζιλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι ΗΠΑ προεδρεύουν του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον μήνα Σεπτέμβριο και απόψε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, θα προεδρεύσει ειδικής συνεδρίασης του Σώματος με θέμα τη συμμετοχή ξένων τρομοκρατών μαχητών σε συγκρούσεις.

Εκτός από τις δυο συνόδους κορυφής που έχουν γίνει, τη Δευτέρα για τους Αυτόχθονους Πληθυσμούς και χθες για την Κλιματική Αλλαγή, ο γγ του ΟΗΕ συγκάλεσε για αύριο διεθνή διάσκεψη με θέμα την απειλή του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική.