Πρόσκληση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «θεσμική διαδικασία διαλόγου» απηύθυνε ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας την Παρασκευή στον Real FM.

«Εγώ είμαι από τους πρώτους που βγήκαμε και είπαμε, τηρουμένων των διαφωνιών μας και σε πολλές περιπτώσεις των έντονων διαφορών μεταξύ των δύο κομμάτων, πρέπει να προσέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στο τραπέζι μιας θεσμικής διαδικασίας διαλόγου στην οποία να συμπεριλάβουμε: πρώτον ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Δεύτερον: μία κοινή απόφαση των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων για το πότε πρέπει να γίνουν εκλογές. Θα μπορούσε ας πούμε σε αυτό το πακέτο συμφωνίας να προβλεφθεί ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος του 2015. Τρίτον: μία πρόβλεψη των δύο κομμάτων για σημαντικές αλλαγές στο Σύνταγμα, για να αποφασίσουμε ότι η επόμενη Βουλή θα είναι αναθεωρητική και να το αποφασίσουμε από τώρα. Όπως ας πούμε στο άρθρο περί ευθύνης υπουργών, όπως σε κάποιες άλλες διαδικασίες που ποδηγετούν την προσπάθεια της χώρας να προχωρήσει στην ανάπτυξη και την πρόοδο», σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος

Και πρόσθεσε: «Ένα θεσμικό κοινό πλαίσιο δράσης για το χρέος το οποίο θα το βρει μπροστά της η οποιαδήποτε κυβέρνηση, μετά τις επόμενες εκλογές, εγώ πιστεύω ότι θα είναι κυβέρνηση που θα είναι πρώτο κόμμα η ΝΔ, αλλά όποιος άλλος έχει μία άλλη άποψη την καταθέτει, το χρέος όμως θα υπάρχει. Είτε είναι η Ν.Δ. είτε ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε οποιοδήποτε άλλο κόμμα, δεν εξαλείφεται το χρέος ούτε δι’ ευχών, ούτε μέσω μαγικών συνταγών και μαγικού ραβδιού. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόσκληση, διότι η τυφλή άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει μόνο μεγάλη ζημιά στην πολιτική ζωή, κάνει ζημιά και στους δημοκρατικούς θεσμούς».

Ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ αναφέρθηκε και στον ΕΝΦΙΑ. «Το θέμα του ΕΝΦΙΑ είναι υπόθεση-σταθμός γιατί φαίνεται ότι δεν εξαντλεί μόνο τις οικονομικές αντοχές του κόσμου, εξαντλεί και τις ψυχολογικές αντοχές του. Το σοκ που έχει προκληθεί από τα λάθη του ΕΝΦΙΑ είναι πριν απ’ όλα ψυχολογικό σοκ στον κόσμο, ο οποίος πλέον δεν αντέχει να πλήττεται η ιδιοκτησία που αποτελεί αν θέλετε τον πυρήνα και μιας αντίληψης για ασφάλεια στη ζωή και πορείας στη ζωή που έχει το μικρομεσαίο ελληνικό νοικοκυριό από το οποίο προερχόμαστε όλοι. Αυτή είναι η αλήθεια, αυτή είναι η ψυχολογία του Έλληνα», επισήμανε.

«Αυτό λοιπόν που θέλει πολύ μεγάλη προσοχή είναι να προχωρήσει η κυβέρνηση άμεσα, τις επόμενες εβδομάδες, σε υλοποίηση των σταδιακών μειώσεων των φόρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη για να αρχίσουμε να δημιουργούμε ένα κλίμα αντίρροπο, θετικό δηλαδή, σε σχέση με το πολύ αρνητικό κλίμα, κυρίως σε ψυχολογικό, αλλά και σε οικονομικό επίπεδο το οποίο δημιούργησε η υπόθεση στον ΕΝΦΙΑ και ιδίως τα λάθη στον ΕΝΦΙΑ τα οποία ξεκίνησαν από την περίφημη ομάδα εργασίας υπό τον κ. Νίκο Καραβίτη», συμπλήρωσε.