Από την Γενική Διεύθυνση Προστασίας Επισήμων και Ευπαθών Ομάδων είχαν δοθεί οι τέσσερις αστυνομικοί που φρουρούσαν τον τηλεπαρουσιαστή Μένιο Φουρθιώτη, όπως παραδέχθηκε σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Η εν λόγω υπηρεσία εδρεύει στην Αττική ως αυτοτελής Κεντρική Υπηρεσία και υπάγεται απευθείας στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ ελέγχεται και εποπτεύεται από τον υπαρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγο Ανδρέα Δασκαλάκη. Συγκροτείται από το Επιτελείο της και πέντε διαφορετικές Υπηρεσίες, οι οποίες λειτουργούν σε επίπεδο Διεύθυνσης.

Πρόκειται για:

  • Την Υπηρεσία Προστασίας Προέδρου Δημοκρατίας,
  • Υπηρεσία Προστασίας Προέδρου Κυβέρνησης,
  • Υπηρεσία Ασφάλειας Βουλής των Ελλήνων,
  • Υπηρεσία Ασφάλειας Μελών της Κυβέρνησης και Πολιτικών Προσώπων και
  • Την Υπηρεσία Προστασίας Αλλοδαπών Αξιωματούχων και Ευπαθών Στόχων στους οποίους συμπεριλαμβανόταν και ο κ. Μένιος Φουρθιώτης.

Το Επιτελείο της Γενικής Διεύθυνσης Προστασίας Επισήμων και Ευπαθών Στόχων διαρθρώνεται σε τέσσερα τμήματα: Το τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης, το τμήμα Συντονισμού, το τμήμα Εκπαίδευσης και το τμήμα Διαχείρισης Χρηματικού-Υλικού.

Η Υπηρεσία Προστασίας Προέδρου της Δημοκρατίας έχει ως αποστολή την ασφάλεια της αρχηγού του κράτους κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου και των μελών της οικογένειάς του που συνοικούν με αυτήν, καθώς και της κατοικίας της και των χώρων και εγκαταστάσεων της Προεδρίας της Δημοκρατίας, στην Ηρώδου Αττικού. Έχει επίσης υπό την εποπτεία της την προσωπική ασφάλεια όσων έχουν διατελέσει Πρόεδροι της Δημοκρατίας μετά την 9η Ιουνίου 1975 (εν ζωή βρίσκονται οι κ.κ. Χρήστος Σαρτζετάκης, Κάρολος Παπούλιας και Προκόπης Παυλόπουλος) καθώς επίσης και την ασφάλεια των αρχηγών κρατών και των προσωπικοτήτων ξένων κρατών που επισκέπτονται τη χώρα, κατόπιν προσκλήσεως του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η Υπηρεσία Προστασίας Προέδρου Κυβέρνησης έχει την ευθύνη της ασφάλειας του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των μελών της οικογένειάς του που συνοικούν με αυτόν, καθώς και της κατοικίας του και των χώρων και μέσων λειτουργίας του Πολιτικού του Γραφείου.

Η Υπηρεσία Ασφαλείας Βουλής των Ελλήνων (ΥΑΒΕ) έχει την ευθύνη της ασφάλειας του κτιρίου της Βουλής και των Υπηρεσιών της, καθώς και της διασφάλισης της τάξης κατά τις συνεδριάσεις της, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής και τις οδηγίες του Προέδρου της. Απαρτίζεται από εκατοντάδες μέλη.

Η Υπηρεσία Ασφαλείας Μελών της Κυβέρνησης και Πολιτικών Προσώπων έχει ως αποστολή, όπως το λέει και ο τίτλος της, την ασφάλεια των μελών της Κυβέρνησης, των Αρχηγών Κομμάτων, των Βουλευτών και Ευρωβουλευτών, καθώς και των προσώπων τα οποία κατείχαν πολιτικές θέσεις και λόγω της θέσης ή της ιδιότητας αυτής ενδέχεται να αποτελέσουν στόχους εγκληματικής ενέργειας.

Τέλος, η Υπηρεσία Προστασίας Αλλοδαπών Αξιωματούχων και Ευπαθών Στόχων από την οποία είχαν διατεθεί μέλη και για τον γνωστό τηλεπαρουσιαστή, έχει ως αποστολή:

  • την ασφάλεια των ξένων επισήμων κατά την διάρκεια παραμονής τους στην Χώρα μας,
  • την ασφάλεια των ημεδαπών ή μη προσώπων, πλην πολιτικών, τα οποία λόγω της θέσης ή της ιδιότητάς τους ενδέχεται να αποτελέσουν στόχους εγκληματικής ενέργειας,
  • τη φρούρηση των ακίνητων στόχων που βρίσκονται στην περιοχή της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και περιλαμβάνονται στο άρθρου 70 του Π.Δ. 141/1991. Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι στην Υπηρεσία Προστασίας Αλλοδαπών Αξιωματούχων και Ευπαθών Στόχων υπάγεται και το Τμήμα Προστασίας Προσώπων και Ευπαθών Στόχων Θεσσαλονίκης.
TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.