Την άποψη πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να εκφράσει μια πιο έντονη διαφωνία σχετικά με τη ρύθμιση του αφορολόγητου των 9.500 ευρώ στους μοναχούς, εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουπλής.

Μιλώντας στο Βήμα FM και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε: «Ναι… έγινε με την ανοχή τη δική μας. Είναι ένα θέμα. Δεν είμαι σ’ αυτό το (θερινό) τμήμα. Νομίζω ότι, εντάξει, αυτού του είδους οι ρυθμίσεις που αποκλίνουν συνεχώς από εδώ κι από εκεί… Ή θα φτιάξουμε ένα φορολογικό σύστημα μ’ ένα τρόπο απλό που θα κατανέμει τα βάρη ή συνεχώς θα υπάρχει μια λογική, η οποία δεν με βρίσκει σύμφωνο, όποιος κι αν συμφωνεί μ’ αυτή την γραμμή. Δεν κάναμε εμείς την ρύθμιση. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι θα μπορούσαμε να έχουμε μια πιο έντονη διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, για να είμαστε συνεννοημένοι, έχει μια καθαρή θέση πάνω στο φορολογικό ζήτημα. Σήμερα, όπως ξέρετε, επισκέπτεται ο κ. Τσίπρας το ΣΔΟΕ, για να υπάρξει μια ενημέρωση για το πού κολλάει αυτή η ιστορία των καθυστερήσεων με τις περίφημες λίστες».

«Φοβούμαι ότι (παρερμηνεύεται) το “λεφτά υπάρχουν” του Γιώργου Παπανδρέου. Πάμε σε μια πλήρη απενεχοποίηση: όταν τολμήσεις να πεις ότι υπάρχουν λεφτά, σου λένε πως “πάτε κι εσείς στη λογική του λεφτά υπάρχουν”», ανέφερε ακόμη.

Αναφερόμενος στις εσωτερικές διεργασίες του ΠΑΣΟΚ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Εγώ γεννήθηκα και ανδρώθηκα μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Και μνήμη έχω απέναντι στους πολιτικούς αυτού του χώρου. Κι εκείνο που πραγματικά με θλίβει είναι αυτό το κατάντημα της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης που έδωσε πολλά στον ελληνικό λαό. Δεν λέω ότι δεν έγιναν και λάθη. Έγιναν. Και παραλείψεις έγιναν και δυστυχώς εξυπηρετήθηκαν και συμφέροντα πολλές φορές. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αλλά έγιναν και πολύ σημαντικά πράγματα στον τόπο. Κι επειδή συνδέεται η ζωή μου και μ’ έναν ευρύτερο κοινωνικό χώρο που ξέρω πώς ήταν και πώς εξελίχτηκε, νομίζω ότι αδικείται, όταν κάποιοι προσπαθούν και λοιδορούν και απαξιώνουν την ιστορία του στη Βουλή. Εκείνο που με στεναχωρεί ιδιαίτερα είναι να βλέπω στους πρώην συντρόφους μου να μην αντιδρούν σ’ αυτά και σήμερα – χθες να μιλούν για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Εγώ είμαι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι μέσα στο γραφείο μου. Διερωτώμαι, αυτοί που μιλούσαν χθες για τον Ανδρέα Παπανδρέου, πόσο τον θυμούνται όταν πρέπει».

Πρόσθεσε πως «είτε αρέσει είτε δεν αρέσει (ο κ. Βενιζέλος) είναι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και η πολιτική παιδεία θα πρέπει να έχει ορισμένα χαρακτηριστικά. Από αυτό τον χώρο δεν περίμενα αυτό το κατάντημα. Και πιστεύω πως εννοούσαν τον Βενιζέλο με την φράση “Γιώργο, γερά να φύγει η δεξιά”. Αυτή είναι η πραγματικότητα, για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους. Δεν τους είδα να τους ενοχλεί τόσο καιρό η συγκατοίκηση με τη δεξιά».