«Η κυβέρνηση είναι εθελόδουλα υποταγμένη και ανίκανη να προασπίσει τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Χρειάζεται να αλλάξει η κυβέρνηση και η πολιτική», δήλωσε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος περιόδευσε στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας, επισκέφθηκε αγροτικούς συνεταιρισμούς και συναντήθηκε με ροδακινοπαραγωγούς.

«Είδαμε από κοντά την κατάσταση των ροδακινοπαραγωγών, η οποία αλλάζει καθημερινά προς το χειρότερο και είναι επείγον να δοθεί λύση», επισήμανε ο κ. Βίτσας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και διατύπωσε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που είναι οι εξής:

  • Να αυξηθούν οι κοινοτικοί πόροι για τις αποζημιώσεις και να υπάρξει κάλυψη της απώλειας εισοδήματος.
  • Να αποζημιωθούν τα φορτία που ταξίδεψαν για τη Ρωσία και βρήκαν κλειστά τα σύνορα, λόγω του εμπάργκο, όπως και η μεταφορά τους.
  • Να στηριχθούν οικονομικά «δορυφορικές» επιχειρήσεις που έχουν να κάνουν με το ροδάκινο.
  • Να βοηθηθούν οι παραγωγοί με χαμηλότοκα δάνεια και άλλους τρόπους να ανταπεξέλθουν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
  • Να διαμορφωθούν οι συνθήκες για τη νέα καλλιέργεια, με εγγυήσεις του κράτους, σχεδιασμό της παραγωγής και της προώθησης των προϊόντων στην εσωτερική και εξωτερική αγορά.
  • Οι αδιάθετες ποσότητες ροδάκινου να διατεθούν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Σε ό,τι αφορά τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, την κάλεσε να διεκδικήσει την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία, με άρση των κυρώσεων και των μέτρων και την ειρηνική διευθέτηση του ζητήματος.

Στο κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος, ο οποίος πρότεινε στους εκπροσώπους των αγροτικών συνεταιρισμών να αναλάβουν πρωτοβουλίες για προσφυγή στο Ευρωκοινοβούλιο και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, καθώς και η βουλευτής Δέσποινα Χαραλαμπίδου, η οποία ήταν υποψήφια περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.