Ολοκληρώθηκε σε α’ ανάγνωση, από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, η συζήτηση και επί την άρθρων του νομοσχεδίου «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση – Βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών – Ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας», για το οποίο ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νικόλαος Ταγαράς, δεσμεύτηκε ότι μέχρι τη β΄ ανάγνωση, την ερχόμενη Τρίτη, θα καταθέσει βελτιωτικές αλλαγές.

Υπέρ της αρχής του νομοσχέδιου τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Η αντιπολίτευση το καταψήφισε, ενώ ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Βουλευτών εξέφρασε επιφυλάξεις.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης βρέθηκαν κυρίως οι διατάξεις που αφορούν οικοδομικούς συνεταιρισμούς, χορτολιβαδικές εκτάσεις και δασικά οικοσυστήματα.

Ο εισηγητής της ΝΔ Μάξιμος Συνετάκης, επανέλαβε ότι «πρόκειται για μια τολμηρή νομοθετική παρέμβαση για να λυθούν αμαρτίες του παρελθόντος, που ταλαιπωρούν και τους πολίτες και τον δημόσιο περιβαλλοντικό πλούτο».

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη, υποστήριξε ότι μόνο ψηφοθηρικούς και πελατειακούς σκοπούς έρχεται να λύσει, με φωτογραφικές δασοκτόνες διατάξεις που εξυπηρετούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα και αποδομούν τους συνταγματικούς νόμους για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Γκόκας επισήμανε ότι είναι μια ελεγχόμενη προσπάθεια για τον επανακαθορισμό μέτρων ανάπτυξης με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος, εκφράζοντας ωστόσο τον προβληματισμό του στο ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για το Εθνικό Κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες, τα οποία -όπως είπε- πρέπει άμεσα να προωθηθούν.

Έντονες επιφυλάξεις, χωρίς, όπως διευκρίνισε, να αμφισβητεί τις προθέσεις του αναπληρωτή υπουργού, εξέφρασε ο εισηγητής των ΑνΕλ Κώστας Δαμμοβολίτης, κυρίως για το άρθρο 3 που αφορά τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα.

Ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης σημείωσε ότι στο νομοσχέδιο υπάρχουν άρθρα ελκυστικά, αλλά και διατάξεις όπως αυτές που αφορούν τα δάση για τα οποία το κόμμα του είναι κάθετα αντίθετο.

Για διευκολύνσεις των μονοπωλιακών ομίλων, ώστε να προχωρήσουν ταχύτερα τα επενδυτικά δασοκτόνα τους σχέδια, μίλησε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, ενώ ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Βουλευτών Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος, έκανε λόγο για συνοπτικές διαδικασίες συζήτησης ενός νομοσχεδίου που θα οδηγήσει σε τερατώδη κατάτμηση δασικών εκτάσεων.