Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας υποδέχτηκε την Τετάρτη τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι ενόψει του αυριανού Φόρουμ Φιλίας (Philia Forum).

Κατά τη συνάντησή τους στο υπουργείο Εξωτερικών, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Αιγύπτου συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις και την ευρύτερη περιφερειακή συνεργασία για την προώθηση της σταθερότητας.

Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα διοργανώνει την Πέμπτη, στην Αθήνα, τη συνάντηση υπουργών Εξωτερικών «Philia Forum», με τη συμμετοχή της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Κύπρου, του Μπαχρέιν και της Σαουδικής Αραβίας. Επίσης, θα συμμετάσχει και ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, μέσω τηλεδιάσκεψης, όπως έκαναν γνωστό σήμερα το απόγευμα διπλωματικές πηγές. Έχουν ακόμα προσκληθεί να συμμετάσχουν η Ιορδανία και το Ιράκ.

Στη συνάντηση, η οποία διοργανώνεται στο πλαίσιο της προώθησης και εμπέδωσης των πολυμερών δεσμών φιλίας και συνεργασίας μεταξύ χωρών εταίρων στην ευρύτερη περιοχή που εκτείνεται από τη Μεσόγειο έως τον Κόλπο, θα εξετασθούν οι προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19, καθώς και οι κοινές προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.

Η σύγκληση του Φόρουμ Φιλίας, με τη συμμετοχή Αραβικών κρατών και κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποδηλώνει τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας ως γέφυρας συνεργασίας μεταξύ της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου με τα Βαλκάνια και την υπόλοιπη Ευρώπη, επισήμαναν νωρίτερα οι ίδιες διπλωματικές πηγές.

Την έναρξη της συνάντησης θα χαιρετίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (περί ώρα 11:15 π.μ.), ενώ μετά το πέρας των εργασιών της υπουργικής ολομέλειας θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο (περί ώρα 13:35).

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.