Την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου τη Δευτέρα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του, σημειώνοντας ότι η απόφαση αυτή και η θετική εισήγηση των λοιμωξιολόγων δίνει μία σημαντική ανάσα για την επιστροφή της χώρας σε οικονομική κανονικότητα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε αναλυτικά στην κριτική που δέχθηκε από την αντιπολίτευση για τη θωράκιση του ΕΣΥ, την πορεία του εμβολιασμού, τα τεστ και τη στάση της Γερμανίας.

«Αυτή η ιστορία γύρω από το ΕΣΥ, σας έχει γίνει μία ψύχωση»

Στα πρώτα δύο λεπτά της τοποθέτησής σας είχα την εντύπωση ότι θα μπορούσατε να ξεφύγετε από το συγκεκριμένο πλαίσιο της αντιπαράθεσης. Μιλήσατε για μία νέα συνείδηση συλλογικότητας αλλά αυτό ήταν στα πρώτα 2 λεπτά.

Μετά επιστρέψατε στα επόμενα 52 λεπτά στον παλιό σας εαυτό. Και οπλιστήκατε με όλα τα κλισέ του μειοψηφικού εαυτού σας. Υπερβολές, ανακρίβειες και παντελής έλλειψης οποιασδήποτε δημιουργικής πρότασης, πέραν κάποιων που θα έμοιαζαν σε έκθεση παιδιού γυμνασίου. Οι προτάσεις σας εξαντλήθηκαν στο να κάνουμε προσλήψεις στο ΕΣΥ, περισσότερα τεστ και εμβολιασμούς.

Όταν μίλησα στη βουλή στην πιο δύσκολη στιγμή της πανδημίας, ανέλαβα το μερίδιο ευθυνών που μου αναλογούσε: χρήση μασκών νωρίτερα, να περιορίσουμε τη διασκέδαση νωρίτερα και στη Θεσσαλονίκη, πιο δραστικά μέτρα. Δεν είδα όμως από την αντιπολίτευση τέτοια πρόταση. Η αλήθεια είναι πολύ συγκεκριμένη για το τι έγινε στη Θεσσαλονίκη: Η εισήγηση της Επιτροπής λοιμωξιολόγων δεν ήταν να κλείσει νωρίτερα.

Όταν λέτε ότι δεν θέλετε να κάνετε πολιτική πάνω στους νεκρούς, το κάνετε τελικά με χυδαίο τρόπο. Έρχεστε και επικαλείστε μόνο ένα χρονικό σημείο. Όπου πράγματι ήταν χειρότερα από την Ε.Ε. το να απομονώνεται μία εβδομάδα και να στέκεστε με επιμονή σε αυτό το σημείο δεν είναι άδικο αλλά παντελώς αναξιοπρεπές και κατώτερο των περιστάσεων.

Πρώτος εγώ σε κάθε δημόσια τοποθέτηση έλεγα ότι δεν μπορούμε να κάνουμε εκτιμήσεις, με μία πανδημία η οποία εξακολουθεί και μας αιφνιδιάζει όλους μας. Τόσο εμποτισμένος είστε από την ανάγκη να ασκείτε συνέχεια κριτική; Δεν μπορείτε να αναγνωρίσετε ότι: Αυτή δεν είναι πανδημία Μητσοτάκη, είναι πανδημία covid, είμαστε όλοι μαζί σε αυτή την περιπέτεια. Αυτή η ιστορία γύρω από το ΕΣΥ, σας έχει γίνει μία ψύχωση. Αλλά αυτή η κυβέρνηση διπλασίασε τις μονάδες ΜΕΘ. Αναγνωρίστε την πραγματικότητα και δεχθείτε τα δεδομένα, έτσι όπως αποτυπώνονται. Για τα τεστ, δεν κατάλαβα την τοποθέτησή σας. Θεωρείτε τα rapid test αναξιόπιστα; Δεν είναι χρήσιμα για να παρακολουθούμε την πορεία της πανδημίας; Γιατί υπονομεύετε μία συλλογική προσπάθεια; Η Ελλάδα είναι στο μέσο όρο της Ε.Ε.

Για τους εμβολιασμούς

Η κριτική που ασκείτε είναι γιατί δεν πάμε πιο γρήγορα. Πάμε όσο γρήγορα μας επιτρέπουν οι δόσεις που παραλαμβάνουμε, γιατί τα εμβόλια είναι δυδοσικά. Δεν μπορούμε να ξοδέψουμε όλα τα εμβόλια που έχουμε, γιατί δεν γνωρίζουμε αν οι προμήθειες θα συνεχιστούν κανονικά. Δυστυχώς, σήμερα η Pfizer ενημέρωσε όλα τα κράτη μέλη, ότι θα λάβουμε λιγότερα από ό,τι προγραμματίσαμε.  Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο την διαθεσιμότητα της δεύτερης δόσης. Δεν μπορώ να είναι σίγουρος με την ανασφάλεια που υπάρχει στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Για τη στάση της Γερμανίας

Η Ε.Ε. όντως καθυστέρησε στην αδειοδότηση των δύο εμβολίων. Αν υπάρχουν χώρες και αποδειχθεί, οι οποίες έχουν παραβιάσει την ευρωπαϊκή συμφωνία και έχουν αγοράσει εμβόλια εις βάρος των υπολοίπων, τότε είναι κατακριτέο και αποτελεί χτύπημα στην προσπάθεια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Για εμβολιαστικά κέντρα

Προφανώς δεν έχουμε ανοίξει ακόμα όλα τα κέντρα εμβολιασμού, γιατί ακόμα δεν έχουμε περισσότερα εμβόλια. Σε κάθε περίπτωση θα δεχτώ ότι αντικείμενο μελλοντικής κριτικής θα είναι η ταχύτητα του εμβολιασμού. Υπάρχει όμως μία πραγματικότητα που έχει να κάνει με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων. Η πρότασή σας να παράγονται τα εμβόλια στην Ελλάδα μετά από κατοχύρωση της πατέντας, είναι μία πρόταση παντελώς ανεφάρμοστη, εξάλλου η ίδια η ελληνική φαρμακοβιομηχανία σας εξήγησε γιατί δεν μπορεί να γίνει.

Τη Δευτέρα ανοίγει το λιανεμπόριο

Το να επανερχόμαστε στην πιο δύσκολη στιγμή της πανδημίας, τον Νοέμβριο, αδικεί την προσπάθεια που κάνουμε όλοι. Αποτελεί ανάσα ότι μπορούμε να επανέλθουμε ένα πλαίσιο οικονομικής κανονικότητας. Κάθε άνοιγμα, είτε σχολείων, είτε λιανεμπορίου εγκυμονεί κάποιους κινδύνους. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι το λιανεμπόριο λειτουργεί αρνητικά στη διασπορά του κορονοϊού.

Η καλύτερη ένδειξη είναι τα σούπερ μάρκετ. Για τα ΜΜΜ έχουμε δώσει πολλές φορές στη δημοσιότητα τα μέσα που έχουν προστεθεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Δεν έχει υπάρξει όμως καμία επιστημονική έρευνα που να συνδέει τη διασπορά του ιού με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.