Στην Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, εισάγεται αύριο προς συζήτηση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για τον νέο τρόπο επιλογής προϊσταμένων στο δημόσιο, στο οποίο, μεταξύ των άλλων, προβλέπεται και η συνέντευξη, η οποία θα έχει καθοριστικό ρόλο στην αναζήτηση των στελεχών του δημοσίου.

Όπως επιβεβαίωσαν ανώτατοι αξιωματούχοι του υπουργείου, η συνέντευξη θα αποτελεί το βασικό κριτήριο για την επιλογή των γενικών διευθυντών και διευθυντών του δημοσίου, ενώ δευτερεύοντα ρόλο θα έχουν τα μόρια (γραπτές εξετάσεις, τυπικά προσόντα κλπ). Ειδικότερα, οι γενικοί διευθυντές θα επιλέγονται κατά 70% με βάση τη συνέντευξη και 30% με βάση τα μόρια που συγκεντρώνουν, οι διευθυντές κατά 60% βάσει της συνέντευξης και οι τμηματάρχες κατά 50%.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εισάγει ταυτόχρονα δύο δικλίδες ασφαλείας για τη διασφάλιση της αντικειμενικότητας της συνέντευξης: Πρώτον, η συνέντευξη θα είναι «δομημένη», δηλαδή θα αξιολογεί με ενιαίο τρόπο συγκεκριμένες δεξιότητες, και δεύτερον θα διεξάγεται από έμπειρα και πιστοποιημένα στελέχη, προτεινόμενα από το ΑΣΕΠ, με τη συμμετοχή στελέχους από τον ιδιωτικό τομέα.

Η συνέντευξη θα πραγματοποιείται με τέσσερα βασικά κριτήρια:

1. Θα αποτελεί μία προσχεδιασμένη μέθοδο αξιολόγησης.

2. Θα υπάρχουν κοινά κριτήρια για όλους, που θα προκύπτουν από την περιγραφή της θέσης.

3. Θα υφίσταται πάνελ αξιολογητών με συγκεκριμένους ρόλους και πιστοποιημένη ικανότητα διεξαγωγής συνέντευξης.

4. Οι ερωτήσεις θα είναι συγκεκριμένης μεθοδολογίας και κοινές για όλους.

Για την επιλογή των διευθυντών του δημοσίου θα συσταθεί πενταμελής επιτροπή, την οποία θα αποτελούν ένας γενικός διευθυντής Ανθρωπίνου Δυναμικού, ένας γενικός διευθυντής άλλου υπουργείου, δύο άτομα που θα επιλεγούν μέσω ΑΣΕΠ και ένα ακόμη άτομο που θα επιλεγεί, επίσης, από το ΑΣΕΠ και θα προέρχεται από τον ευρύτερο χώρο της αγοράς.

Σύμφωνα με το υπουργείο, μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να επιλεγούν οι 83 γενικοί διευθυντές του δημοσίου, εκ των οποίων οι 21 του Ανθρωπίνου Δυναμικού άμεσα, προκειμένου να προχωρήσει η επιλογή των ανώτατων και ανώτερων στελεχών του δημοσίου. Επίσης, το 2015 θα επιλεγούν οι 383 διευθυντές και οι 1384 τμηματάρχες.

Βάσει του νομοσχεδίου, οι νέοι γενικοί διευθυντές και διευθυντές του δημοσίου θα επιλέγονται μέσω προκήρυξης από το ΑΣΕΠ και η διαδικασία θα έχει τρία στάδια:

– Θα εξετάζεται εάν οι υποψήφιοι πληρούν τα κριτήρια της προκήρυξης.

– Όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις θα υποβάλλονται σε γραπτές εξετάσεις.

– Οι επιτυχόντες, το ποσοστό των οποίων θα καθορίζεται από την προκήρυξη, θα συμμετέχουν σε συνέντευξη.

Υπενθυμίζεται δε ότι σχετικά με την επιλογή στελεχών στους ΟΤΑ θα υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση, αφού προηγουμένως θα υπάρξει συνεννόηση με το υπουργείο Εσωτερικών, δεδομένου ότι απαιτούνται ιδιαίτερα κριτήρια.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σχολιάζοντας τις έντονες αντιδράσεις για τη συνέντευξη, αφού διερωτήθηκε «επειδή δεν κάναμε ποτέ σωστά συνεντεύξεις στο παρελθόν, δεν πρέπει να κάνουμε και τώρα;» τόνισε ότι «έτσι, όμως, δεν πρόκειται να προχωρήσουν τα πράγματα στη δημόσια διοίκηση, καθώς από κανένα σύστημα επιλογής σε όλο τον κόσμο δεν λείπει η συνέντευξη».