Με την οριστική νίκη της επιστήμης απέναντι στον ιό, μέσω των εμβολιασμών, «θα επιταχυνθούν περαιτέρω οι μεταρρυθμιστικές δράσεις της κυβέρνησης» αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης με άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Παράλληλα επισημαίνει ότι η εθνική εκστρατεία εμβολιασμού που ξεκινά τα επόμενα εικοσιτετράωρα, συνιστά «ίσως το δυσκολότερο διαχειριστικά έργο της ελληνικής πολιτείας κατά τη μεταπολίτευση».

Το πλήρες άρθρο του κ. Γεραπετρίτη έχει ως εξής:

«Με την ενεργοποίηση της διαδικασίας εμβολιασμού του πληθυσμού ξεκινά η αρχή του τέλους ενός εφιάλτη που έζησε η χώρα μας, όπως και η οικουμένη ολόκληρη. Η εθνική εκστρατεία εμβολιασμού, με τον υψηλού συμβολισμού τίτλο «Ελευθερία», συνιστά ίσως το δυσκολότερο διαχειριστικά έργο της ελληνικής πολιτείας κατά τη μεταπολίτευση.

Αφενός, το στάδιο της μεταφοράς, αποθήκευσης και διανομής των εμβολίων απαιτεί μεγάλη ακρίβεια και συνέπεια λόγω των πολύ ειδικών συνθηκών στις οποίες θα πρέπει να διατηρούνται τα εμβόλια και του μικρού χρόνου εντός του οποίου θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα εμβόλια.

Αφετέρου, το στάδιο του εμβολιασμού του πληθυσμού προϋποθέτει πειστική ενημέρωση του κοινού, ώστε να αρθούν οι όποιες επιφυλάξεις διατυπώνονται και να υπάρξει ανοσία του πληθυσμού μέσω μιας κρίσιμης μάζας πολιτών που θα έχουν εμβολιαστεί και εκείνων που θα έχουν αναπτύξει αντισώματα μέσω της ασθένειας. Η άσκηση καθίσταται ακόμη πιο δύσκολη για την Ελλάδα λόγω της γεωμορφολογίας της, με δύσκολες μετακινήσεις και πολλούς ορεινούς όγκους και νησιά που καθιστούν αναγκαία την ύπαρξη μεγάλου αριθμού εμβολιαστικών κέντρων για να διευκολυνθούν οι πολίτες να κάνουν το εμβόλιο όσο το δυνατόν πιο κοντά στον τόπο της κατοικίας τους.

Παρά τους εγγενείς περιορισμούς που προκάλεσε η πανδημία, το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης δεν αναχαιτίσθηκε. Στους 113 νόμους του 2020, εκτός από την κατ’ ανάγκην επείγουσα και πολυσχιδή νομοθεσία για την αντιμετώπιση της πανδημίας, περιλαμβάνονται μεγάλες τομές οι οποίες ήταν από μακρό χρόνο υπερήμερες στη χώρα μας και αφορούν την παρούσα αλλά και τις επόμενες γενεές.

Στην οικονομία, τέθηκαν σε ισχύ η δεύτερη ευκαιρία για τους πολίτες που αντιμετωπίζουν τον βραχνά του ιδιωτικού χρέους, η εταιρική διακυβέρνηση, η αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου, οι μικροπιστώσεις, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Στη δημόσια ζωή, ρυθμίστηκαν οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, βελτιώθηκε η μεταναστευτική νομοθεσία για την επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου και συστήθηκε προνοητικά, λίγες μέρες πριν ενσκήψει στη χώρα η πανδημία, ο Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων.

Στη διοίκηση, ενεργοποιήθηκε ο ψηφιακός κώδικας, η ηλεκτρονική διοίκηση, το 5G και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του e-ΕΦΚΑ, ενώ αναμορφώθηκε και ο τρόπος χορήγησης της ιθαγένειας.

Στο περιβάλλον, ψηφίστηκε η νέα χωροταξική και πολεοδομική νομοθεσία και το πλαίσιο για την ηλεκτροκίνηση. Στην παιδεία, λειτούργησε το νέο πλαίσιο για το δημόσιο και ιδιωτικό σχολείο και την επαγγελματική εκπαίδευση και συγκροτήθηκε η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης για τον εκσυγχρονισμό της ανώτατης εκπαίδευσης.

Με την οριστική νίκη της επιστήμης απέναντι στον ιό θα επιταχυνθούν περαιτέρω οι μεταρρυθμιστικές δράσεις της κυβέρνησης. Με πρώτα νομοσχέδια του νέου έτους την αναμόρφωση του ΑΣΕΠ, το νέο καινοτόμο πλαίσιο ανάθεσης και εκτέλεσης δημόσιων συμβάσεων, την αναβάθμιση των υποδομών και του εξοπλισμού των ενόπλων δυνάμεων, την ενσωμάτωση του ενωσιακού δικαίου που αφορά τη λειτουργία των μέσων μαζικής επικοινωνίας, το σχέδιο για την ανάπτυξη της νησιωτικότητας, την αναβάθμιση της νομοθεσίας για την εργασία και την απλοποίηση της αδειοδότησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, φιλοδοξία είναι να καταστεί το 2021 μια χρονιά ανάπτυξης και ευημερίας για το κράτος και τους πολίτες».