Τέλος στα προνόμια των βουλευτών στην περίπτωση δίωξης ή καταδίκης για κακουργηματικές πράξεις βάζει νέα διάταξη που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή.

Η υπόθεση του πρώην υπουργού Μιχάλη Λιάπη στάθηκε η αφορμή για να ανοίξει η συζήτηση σχετικά με όσα απολαμβάνουν οι βουλευτές ακόμα και όταν η συμπεριφορά τους δεν συνάδει με τον ρόλο τους.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη νέα διάταξη που ετοίμασε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, καταργούνται τα προνόμια των βουλευτών που διώκονται για αξιόποινες πράξεις. Συγκεκριμένα, επιδόματα αλλά και διευκολύνσεις αρχικά θα «παγώνουν» ενώ σε περίπτωση καταδίκης, θα καταργούνται. Η επίμαχη διάταξη προβλέπει την αναστολή των οικονομικών προνομίων που απολαμβάνουν οι βουλευτές όταν διαπράττουν ένα κακούργημα. Επιπρόσθετα, προβλέπει το ίδιο και για ορισμένα πλημμελήματα όπως κλοπή, απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, ψευδή βεβαίωση, ψευδορκία, απιστία περί την υπηρεσία, παράβαση καθήκοντος, συκοφαντική δυσφήμηση, υπεξαγωγή εγγράφου, έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομική εκμετάλλευση της γενετήσιας ζωής καθώς και παραβίαση του νόμου περί ναρκωτικών.

Πρόκειται για το άρθρο 38 του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, το οποίο καθιερώνει και τη στέρηση αυτών των προνομίων σε περίπτωση που ο κατηγορούμενος καταδικαστεί. Σημειώνεται ότι ανάμεσα στα προνόμια που θα αναστέλλονται είναι η βουλευτική αποζημίωση, οι ταχυδρομικές ατέλειες, το επίδομα κίνησης, αλλά και η παροχή υπαλλήλων και αστυνομικών.