Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Alpha, ανέφερε πως «ανησυχούμε για ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα» για να υπογραμμίσει ότι τα βασικά μέτρα ατομικής προστασίας θα πρέπει να τα τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια για να μπορέσουμε να ανοίξουμε τα σχολεία στις 7 Ιανουαρίου.

Θέλουμε να γυρίσουν τα παιδιά στην τάξη το συντομότερο δυνατόν, και αυτή τη στιγμή ο προγραμματισμός είναι για τις 7 Ιανουαρίου, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στην τηλεκπαίδευση, σημείωσε πως τα όποια προβλήματα υπήρξαν διορθώθηκαν.

Επισήμανε δε ότι σε αντίθεση με άλλες χώρες, «στην Ελλάδα δεν φάνηκε ψηφιακό χάσμα», ενώ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο «σκύβουμε στις περιπτώσεις που υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν τεχνολογική υποδομή».

Αναφερόμενος στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, ο πρωθυπουργός είπε ότι η ζημιά θα είναι μεγάλη σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ύφεση στην Ελλάδα μεγάλη όπως σε όλη την Ευρώπη, σημείωσε και προέταξε ότι θα πρέπει να κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να καλύψουμε το κενό. «Δεν υπήρξε ύφεση Μητσοτάκη. Και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποδεικνύουν του λόγου το αληθές» επισήμανε και συμπλήρωσε: Και τώρα εν μέσω πανδημίας η χώρα αναγνωρίζεται από τις αγορές και από αυτούς που ασκούν κάποια εποπτεία στην ελληνική οικονομία και προχωρά σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Πολλοί επενδυτές επενδύουν μέσα στην κρίση στην πατρίδα μας.

Το κράτος είναι δίπλα στους πολίτες αναλαμβάνοντας το βάρος της μισθοδοσίας επιχειρήσεων, να στηρίξει με ρευστότητα όπως ποτέ επιχειρήσεις, να στηρίξει όσους νοικιάζουν καταστήματα, μαγαζιά, επιχειρηματίες, να μεταφέρει τις υποχρεώσεις πολιτών. Σημαντικό πακέτο το οποίο κράτησε παραγωγική οικονομία ζωντανή».

Περαιτέρω, αναγνώρισε ότι μια ύφεση 9%-10% δεν μπορεί να μην αφήσει πληγές και συνέχισε ότι από την άλλη, «αυτό που έχουμε κάνει είναι να κρατήσουμε επιχειρήσεις ζωντανές. «Θα έχουν τη δυνατότητα σταδιακά να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις απέναντι στην πολιτεία. Συνδέσαμε την επιστρεπτέα προκαταβολή με την προστασία θέσεων απασχόλησης» σημείωσε.

 

Κατέστησε σαφές πως η κυβέρνηση ήταν ξεκάθαρη στον τομέα της επιστρεπτέας προκαταβολής τι πρέπει να επιστραφεί. Ως προς την ταχύτητα αποπληρωμής των υποχρεώσεων, θα πρέπει να την αξιολογήσουμε όταν με το καλό όταν ξαναπάρει μπροστά η ελληνική οικονομία, ανέφερε.

Ειδικά για τα κόκκινα δάνεια, είπε ότι είναι κρίσιμο ζήτημα και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ λέγοντας ότι έχει σκοπό να προστατεύσει συμπολίτες μας να κοκκινίσουν δάνειά τους, και το χαρακτήρισε εξαιρετικά πετυχημένο πρόγραμμα.