Την πρόωρη λήξη εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής αποφάσισε η κυβέρνηση, ενώ ήδη θυροκολλήθηκε το Προεδρικό Διάταγμα που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Η Βουλή έκλεισε άρον-άρον για το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα σειρά σημαντικών θεμάτων να παραγράφονται ή να παραπέμπονται για το Σεπτέμβριο.

Η κυβέρνηση, ωστόσο, με αυτό τον τρόπο παραπέμπει στις καλένδες το θέμα της συζήτησης της υπόθεσης Μπαλτάκου, καθώς αυτή δεν έχει γίνει ακόμη, ενώ θέματα όπως το νομοσχέδιο για τον Αιγιαλό θα περάσουν από τα θερινά τμήματα.

Για σήμερα ήταν προγραμματισμένη συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας που αφορούν τους:

– Ηλία Κασιδιάρη (Χρυσή Αυγή) για τη μαγνητοσκόπηση της συνομιλίας του με τον πρ. γενικό Γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκο

– Άδωνι Γεωργιάδη (ΝΔ)

– Γιάννη Μιχελάκη (ΝΔ)

– Βασίλη Καπερνάρο (ανεξάρτητος)

Οι υποθέσεις αυτές θα κριθούν το φθινόπωρο, μετά τη λήξη των Θερινών Τμημάτων της Βουλής.

Έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης

Σφοδρή ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του κόμματος Παναγιώτη Λαφαζάνη να υποστηρίζει πως «αν η κυβέρνηση θέλει να κλείσει τη Βουλή, να το κάνει μόνο για εκλογές».

Ο κ. Λαφαζάνης επισκέφθηκε τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη και του είπε «να μην τολμήσει να κλείσει για δύο εβδομάδες τη Βουλή». Ο κ. Λαφαζάνης υποστήριξε ακόμη ότι πρόκειται για μονομερή κίνηση της κυβέρνησης και ότι παραπέμπονται για το φθινόπωρο τόσο προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούν στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής.

Αν οι εργασίες διακοπούν, θα μείνουν σε εκκρεμότητα δικογραφίες εναντίον βουλευτών οι οποίες εξετάζονται από την Επιτροπή Δεοντολογίας.

Σε ανακοίνωση του ΚΚΕ για το κλείσιμο της Βουλής και την έναρξη των Θερινών Τμημάτων αναφέρει ότι «το ΚΚΕ έχει κατ’ επανάληψη αναφέρει πως νομοσχέδια γενικότερης σημασίας πρέπει να έρχονται μόνον στην Ολομέλεια της Βουλής, ώστε να παίρνουν την ευθύνη όλοι οι βουλευτές».

«Σε κάθε περίπτωση ο λαός επιβάλλεται να επαγρυπνεί. Τα αντεργατικά – αντιλαϊκά μέτρα θα συνεχίζονται τόσο στην Ολομέλεια, όσο και στα Θερινά τμήματα της Βουλής, όσο η χώρα και οι κυβερνήσεις, όπως η σημερινή, θα κινούνται στους γνωστούς αντιλαϊκούς μονόδρομους» επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η ΚΟ του κόμματος.

Σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσαν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, εξέλιξη που τη συνδέουν με πιθανά «μέτρα που έχει διατάξει η τρόικα», ενώ αφήνουν αιχμές και για παραγραφή πιθανών αδικημάτων.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Τέρενς Κουίκ, τόνισε ότι «ενώ οι δανειστές, ο ένας μετά τον άλλον, μιλούν για νέα επιβεβλημένα δάνεια με νέα μνημόνια και ανακοινώνεται μείωση των επικουρικών συντάξεων, η κυβέρνηση σπεύδει να κλείσει τη Βουλή, προκειμένου να περάσει ‘αναίμακτα’ από τα θερινά τμήματα τα μέτρα που έχει διατάξει η τρόικα». Ο κ. Κουίκ αναρωτήθηκε μάλιστα «μήπως στο βάθος υπάρχει και κάποια παραγραφή;».

Την ίδια στιγμή η Δημοκρατική Αριστερά αναφέρει: «Εν όψει νέων μέτρων και κρίσιμων νομοσχεδίων και με τον ανασχηματισμό προ των πυλών, η κυβέρνηση σπεύδει να κηρύξει αιφνιδιαστικά τη λήξη των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής. Για άλλη μια φορά, θεσμικά κεκτημένα θυσιάζονται στο βωμό των μικροκομματικών σχεδιασμών».

Η ανακοίνωση της Βουλής

«Με τη θυροκόλληση του υπ’ αριθμόν 83 Προεδρικού Διατάγματος από τον Φρούραρχο της Βουλής των Ελλήνων κ. Πέτρο Τζεφέρη, κηρύσσεται σήμερα Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014 στις 17:00μ.μ., η λήξη των Εργασιών της Β’ Συνόδου της ΙΕ’ Βουλευτικής Περιόδου (Προεδρευομένης Δημοκρατίας) της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων».