Την από κοινού συγκρότηση ευρύτερης Κεντροαριστερής παράταξης με τη συμμετοχή της Ελιάς, του Ποταμού και της ΔΗΜΑΡ, πρότεινε ο βουλευτής του κόμματος και πρώην γραμματέας της, Σπύρος Λυκούδης, σε ομιλία του στο Γκάζι, παρουσία στελεχών της μειοψηφίας της ΔΗΜΑΡ, των βουλευτών Γρηγόρη Ψαριανού και Βασίλη Οικονόμου, στελεχών από τους 58 κι από άλλες κινήσεις του κεντροαριστερού χώρου.

Εξέφρασε ταυτόχρονα τη διαφωνία του με την σχεδιαζόμενη στροφή που συζητείται στη ΔΗΜΑΡ προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκεκριμένα πρότεινε οι τρεις χώροι Ελιά, Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ, να συγκροτήσουν μια επιτροπή που θα ξεκινήσει έναν, όπως ανέφερε, έντιμο, ειλικρινή, ανοιχτό διάλογο, χωρίς όρους και προαπαιτούμενα για την συγκρότηση της νέας μεγάλης ελπίδας, όπως είπε. Πρόσθεσε δε ότι η κεντροαριστερά δεν μπορεί να συγκροτηθεί με στόχο να αποτελέσει το συμπλήρωμα κανενός.

Έντονη κριτική άσκησε και στον Ευάγγελο Βενιζέλο τονίζοντας ότι: «Αναρωτιέμαι σε τι βοήθησε π.χ. πριν ακόμα μετρηθούν οι κάλπες και μόλις αισθάνθηκε ότι άντεξε, η εξαγγελία από τον Βενιζέλο του δικού του Συνεδρίου και η πρόσκληση του να προστρέξουμε. Αν νομίζει ότι ανοίγει πόρτες έτσι να μου επιτρέψει να του πω ότι η βιασύνη του για πρωτιά στις πρωτοβουλίες κλείνει πόρτες».

Ο κ. Λυκούδης κάνοντας αυτοκριτική αλλά και κριτική στον τρόπο που η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ χειρίστηκε την έξοδο από την κυβέρνηση αποδίδοντας σε αυτήν την κύρια ευθύνη για το τραγικό και ταπεινωτικό, όπως το χαρακτήρισε, εκλογικό αποτέλεσμα. «Το έχω πει πολλές φορές, δεν είχαμε κανένα συμβόλαιο αιώνιας παραμονής στην κυβέρνηση, αλλά επειδή το κάναμε, με λάθος τρόπο, σε λάθος χρόνο και με λάθος αφορμή, οι ψηφοφόροι του Ιουνίου το 2012 δεν το συγχώρησαν».

Επίσης θεώρησε ως δεύτερο μεγάλο λάθος την πλήρη άρνηση να συμπράξει η ΔΗΜΑΡ στη πρόσκληση της Ελιάς για την Κεντροαριστερά με το επιχείρημα , όπως είπε, ότι ήταν αντίπαλο πολιτικό σχέδιο. «Ας πούμε επιτέλους την αλήθεια. Όχι, η ανασυγκρότηση της μεγάλης Σοσιαλιστικής Δημοκρατικής Παράταξης δεν είναι αντίπαλο σχέδιο. Είναι το δικό μας σχέδιο», συμπλήρωσε.

Επέκρινε ακόμη την γραμμή για τη συγκρότηση του τρίτου πόλου και ζήτησε να αναλάβουν την ευθύνη της ήττας χωρίς να συμμερίζεται λογικές ανθρωποφαγίας.

Κάνοντας εκτενή αναφορά στην κρίση που διέρχεται η Ευρώπη ο Σπύρος Λυκούδης ανέφερε ότι μόνο με συναινέσεις και περισσότερη ενοποίηση θα ξεπεραστεί. «Η παραμονή, οικονομικά, πολιτικά και γεωστρατηγικά, εντός ευρωπαϊκού πλαισίου είναι μονόδρομος για τη Ελλάδα καθώς κάθε άλλη επιλογή θα ήταν ένα χαώδες άλμα προς το παρελθόν», είπε αλλά πρόσθεσε πως αυτό προϋποθέτει αλλαγή συσχετισμών σε εθνικό και συνολικό ευρωπαϊκό επίπεδο και σύγκλιση ευρύτερων προοδευτικών μεταρρυθμιστικών δυνάμεων.