Eρώτηση ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για τις δεσμεύσεις ακατάσχετων λογαριασμών από τράπεζες

Ζητούν προστασία των οφειλετών του Δημοσίου έναντι «καταχρηστικών ενεργειών»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
18:06
30/11/2020
Eρώτηση ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για τις δεσμεύσεις ακατάσχετων λογαριασμών από τράπεζες
14
loading

Την προστασία των ακατάσχετων λογαριασμών από καταχρηστικές ενέργειες τραπεζικών ιδρυμάτων έθεσαν 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω ερώτησης που κατέθεσαν προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα

Με πρώτους υπογράφοντες τους τομεάρχες της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση και Χάρη Μαμουλάκη, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνουν «το πολύ σοβαρό πρόβλημα της δέσμευσης ακατάσχετων λογαριασμών από τραπεζικά ιδρύματα» που έχει δημιουργηθεί και ζητούν «την προστασία των οφειλετών του Δημοσίου έναντι των καταχρηστικών ενεργειών των πιστωτικών ιδρυμάτων ως προς τη δέσμευση λογαριασμών που διατηρούν σε αυτά και είναι είτε ακατάσχετοι είτε περιλαμβάνουν ποσά ακατάσχετα».

Οι 50 συνυπογράφοντες βουλευτές, επικαλούμενοι σχετικό δελτίο Τύπου της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, αλλά και δημοσιεύματα, σημειώνουν ότι οι τράπεζες προχωρούν σε δεσμεύσεις λογαριασμών για οφειλές κυρίως προς το Δημόσιο και επισημαίνουν:

«Σύμφωνα με το άρθρο 31 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.) δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση μισθών, συντάξεων και κάθε είδους ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσό αυτών μηνιαίως είναι μικρότερο από χίλια (1.000) ευρώ.

Επίσης, δεν κατάσχονται τα 4/5 των ημερομισθίων, το 1/2 των εφάπαξ καταβαλλόμενων, από οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα, βοηθημάτων επί τη εξόδω εκ της Υπηρεσίας ή του επαγγέλματος, και οι καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα μέχρι του ποσού των χιλίων διακοσίων πενήντα (1.250) ευρώ μηνιαίως για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο ίδρυμα.

Αναφορικά με τις καταθέσεις αυτές, σε πιστωτικά ιδρύματα μέχρι του ποσού των 1.250 ευρώ, απαιτείται η ηλεκτρονική γνωστοποίηση από το φυσικό πρόσωπο ενός μοναδικού τραπεζικού λογαριασμού.

Εφόσον υπάρχει λογαριασμός περιοδικής πίστωσης μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων, γνωστοποιείται, αποκλειστικά και μόνο, ο λογαριασμός αυτός. Ο Κώδικας περαιτέρω προβλέπει τα ποσοστά επιτρεπόμενης κατάσχεσης σε περίπτωση χρεών προς το Δημόσιο».

Παράλληλα, εκκαλούνται ότι και βάση στην παρ.2 του άρθρ. 11 της από 20.3.2020 Π.Ν.Π., με τα «Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19», ορίζεται μεταξύ άλλων ότι οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή, ότι είναι δικαιούχοι έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Προβλέπεται δε ότι η αποζημίωση αυτή είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.

«Πλήρη ασφάλεια υγειονομικής περίθαλψης όλων των υπαλλήλων ΥΠΕΞ στο εξωτερικό»

Παράλληλα, την άμεση ανάγκη «για πλήρη ασφάλεια υγειονομικής περίθαλψης όλων των υπαλλήλων ΥΠΕΞ που υπηρετούν στο εξωτερικό» επαναφέρουν 45 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Υγείας.

Με πρώτο υπογράφοντα τον τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Κατρούγκαλο, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι «οι υπάλληλοι που στελεχώνουν την Εξωτερική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, εκτός Ε.Ε., καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους που τους συνοδεύουν, αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης», σημειώνοντας ότι είναι ιδιαίτερα άνιση και δυσχερής η πρόσβαση αυτών των υπαλλήλων τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια περίθαλψη.

Απαιτείται, αναφέρουν οι ερωτώντες βουλευτές και όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εφαρμογή ενός «Υγειονομικού Πρωτοκόλλου» που θα βασίζεται στις σχετικές προβλέψεις του υπουργείου Υγείας, και θα εφαρμόζεται σε κάθε Αρχή Εξωτερικού, αφού ληφθούν υπόψιν και οι ιδιομορφίες της κάθε χώρας.

Σήμερα, «οι υπάλληλοι του ΥΠΕΞ και οι οικογένειές τους καλούνται συχνά να καταβάλλουν άμεσα μεγάλο μέρος των εξόδων της ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής τους περίθαλψης με αβέβαιη την επιστροφή τους».

Στο πλαίσιο αυτό ζητούν από την κυβέρνηση να προβεί στην εξασφάλιση της ασφάλισης όλων των υπαλλήλων του ΥΠΕΞ που υπηρετούν σε Αρχές του εξωτερικού. Ο ΕΟΠΠΥ να τους καλύπτει άμεσα, πλήρως και δίχως να παρουσιάζει προσκόμματα για την ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψή τους.

Να υπάρξει ανάλογη αύξηση του προϋπολογισμού του ΥΠΕΞ για κάλυψη των σχετικών δαπανών ασφάλειας υγείας τους. Να δοθούν σαφείς οδηγίες, με εγκύκλιο, για τις ενέργειες στις οποίες οφείλουν να προβαίνουν οι Αρχές Εξωτερικού εάν διαπιστωθεί επαφή υπαλλήλου με κρούσμα ή ότι ένας υπάλληλος νοσεί από τον ιό.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

14
σχόλια
 1. avatar 5 χρονια

  ηλεκτρονικοι πλειστηριασμοι....συλληψεις λαφανανηδων.....τωρα γινατε ξανα επαναστατες ...μαχητες...αγωνιστες.....πολεμιστες....μαυροσκουφηδες.....του [...],,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 2. avatar οι συντροφοφασίστες

  επί των ημερών τυραννίας για 600 € χρέος στην εφορία φρόντισαν να το αρπάξουν πέντε φορές από διαφορετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς μου.
  Ευτυχώς η τωρινή κυβέρνηση μου τα επέστρεψε!

  1. avatar @οι συντροφοφασίστες

   Αν είχες περισσότερο μυαλό
   Θα ήσουν Άνθρωπος..[...].

 3. avatar ΧΤ13

  Ενώ....

  Η Τράπεζα Πειραιώς απάλλαξε τα στελέχη της και ΝΔ-ΠΑΣΟΚ από τα θαλασσοδάνεια...Την ώρα που τα σπίτια των μεροκαματιάρηδων βγαίνουν στο σφυρί, η Τράπεζα Πειραιώς, «πιστή» στην πολιτική «χαρίζουμε εκατομμύρια όταν πρόκειται για τους φίλους μας» παρά τις οχλήσεις του ανακριτή της υπόθεσης αποφάσισε μετά από… διαλογισμό (όπως το ακούτε) να… απαλλάξει τα 46 μεγαλοστελέχη της και τους υπεύθυνους από τα κόμματα από την κακουργηματική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος τους για τα θαλασσοδάνεια εκατομμυρίων που είχε χορηγήσει σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

  Από τις δεκάδες εκκρεμείς υποθέσεις κακουργηματικής απιστίας στελεχών της για συνολικά δισεκατομμύρια θαλασσοδανείων που κλήθηκε να πληρώσει ο ελληνικός λαός μέσω των ανακεφαλαιοπήσεων, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς αποφάσισε να αρχειοθετηθούν (πλην μίας) όλες οι άλλες εκκρεμείς, ανάμεσα στις οποίες ήταν και η επίμαχη με τα δανεικά και αγύριστα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ …

 4. avatar ΑΓΚΑ ΟΥΓΚΙ ΓΚΙ

  Κούρεμα δανείων εφοπλιστών: Ασυλία με σφραγίδα Μητσοτάκη.
  Μόλις τέσσερις μήνες αφού ανέλαβε την εξουσία, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ψηφίζει τον νόμο 4637 με τον οποίο φέρνει τις εξής δύο σημαντικές αλλαγές πάνω στην ποινική μεταχείριση των τραπεζικών στελεχών:
  1)καταργεί την αυτεπάγγελτη, δηλαδή εξ’ αρχής από τον εισαγγελέα, δίωξη των ποινικών παραβάσεων στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με την ευθύνη για την έναρξη δικαστικής διαδικασίας να πηγαίνει στα ίδια τα ιδρύματα.

  2) ο νόμος 4637 μετατρέπει το αδίκημα της απιστίας για τραπεζικά στελέχη από κακούργημα σε πλημμέλημα. Έκτοτε ο νόμος αυτός έχει κριθεί αντισυνταγματικός από τρία δικαστικά συμβούλια, από κάποια άλλα έχει κριθεί συνταγματικός και η τύχη του μένει να κριθεί από τον Άρειο Πάγο.

  Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δημιουργεί ένα πλαίσιο προστασίας των τραπεζικών στελεχών όπως και σε μια σειρά από εύπορους εφοπλιστές που είχαν αφήσει δάνειά τους από την τράπεζα Πειραιώς να «κοκκινίσουν» και στη συνέχεια η τράπεζα τα συμπεριέλαβε κουρεμένα σε ένα μεγάλο πακέτο δανείων που πωλήθηκε σε συγκεκριμένη εταιρεία διαχείρισης δανείων. Τελικά οι ίδιοι οι «κακοπληρωτές» εφοπλιστές οφειλέτες τα επαναγόρασαν από την εταιρεία διαχείρισης καταβάλλοντας ιδιαίτερα χαμηλά αντίτιμα. Η διαφορά των οφειλόμενων ποσών με τα αντίστοιχα τελικά αντίτιμα επαναγοράς των δανείων ήταν σύμφωνα με το πόρισμα των ελεγκτών της ΤτΕ ποσά πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

  1. avatar Εσένα

   Σου έχει απαντήσει προ πολλού
   ο Λαφαζανης
   Νανάκια τώρα

  2. avatar ψαξε στη κομαντατουρα

   εκει θα βρεις τη σαπιλα......τη βρωμα της υπογας.......το νενεδισμο...τους φορους..........την αναρχια και τη ψευτια

  3. avatar συριζοσταλινοφασιστας εισαι

   η αναρχοκαταληψιας πακιστανος????βολεμενος απο τσιπροκο η βαρεμενος απο μπαξεμπανον

  4. avatar αρα

   οι συριζοκαπιταλες.....παλι θα τα αρπαξουνε.....κοκαλοσαβιδια και γαλανοπουλες...κουρηδες μαρινακηδες και κοντομηναδες......καλογριτσες....................................................

 5. avatar Ποπαυ ( R )

  Θα τα φάνε όλα η Νου Δούλοι πάλι άδεια ταμεία θα παραδώσουν και χρέη.... έφαγαν και το μαξιλάρι το παραδέχτηκε ο Μητσοτάκης στη ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Status FM 107,7.«Το μαξιλάρι δεν υπάρχει πια αντλήθηκαν επί κυβέρνησης ΝΔ»

  1. avatar @Ποπαυ ( R )

   Αυτό είπε ψεύταρε; Που δεν καταλαβαίνεις Ελληνικά και συννενοείσαι με γρυλισμούς όπως ο πολάκης.

  2. avatar με αιμα ελληνικο….εκανες σεντονοα και μαξελαρια

   αυτα θα σας φανε εντελως [...]

  3. avatar οταν ο συριζα καθιζε φορους και ενφια …φπα και εκας…..

   [...].....τωρα ανοιξανε τα ματακια σας τα σκοτεινα...τωρα θυμηθηκατε το πολιτη......[...]

 6. avatar APA

  Σιγά ρε ΣΟΥΡΓΕΛΑ ,,,εσείς μας κλείσατε τις τράπεζες , επιβάλατε CAPITAL CONTROL = μας κατασχέςατε ΟΛΟΥΣ τους λογαριασμούς μας , τώρα το παίζετε CHE ...(δικό σας επαναστάτης) προστάτες κουτών και αδυνάτων .......όπως κάνατε το ΟΧΙ άσε ΝΑΙ ......άντε να πάτε στο 3% να ησυχάσουμε ...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει