Το θέμα της διαδοχής του Ζοζέ Μπαρόζο εξέτασαν οι επικεφαλής των 28 κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συναντήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών και παράλληλα άρχισαν μια διαδικασία ενδοσκόπησης μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και την άνοδο των ευρωσκεπτικιστών.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να επανεξετάσουν τις προτεραιότητες της ΕΕ για να την αντιμετώπιση του ευρωσκεπτικιστικού κύματος πριν από το διορισμό του νέου προέδρου της Επιτροπής.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες δύο ημέρες μετά τις εκλογές που ανέδειξαν κυρίως στη Γαλλία και τη Βρετανία νικητές αντίστοιχα το Εθνικό Μέτωπο και το UKIP.

Οι 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έδωσαν «εντολή» προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπέι, να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις κοινοβουλευτικές ομάδες όταν αυτές σχηματιστούν καθώς και με τους επικεφαλής των ομάδων αυτών ώστε στη συνέχεια να ενημερώσει τη Σύνοδο Κορυφής. Ο Ρομπέι τόνισε μετά τη Σύνοδο ότι στις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν βασική παράμετρος θα είναι οι προτεραιότητες της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης.

Όπως είπε συνάντησε ήδη τον Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ τον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, καθώς η κεντροδεξιά κέρδισε τις εκλογές. Αλλά η επιλογή του επόμενου επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ απέχει ακόμη πολύ.

«Είναι το ΕΛΚ που κέρδισε τις εκλογές» παραδέχτηκε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ , προσθέτοντας ότι ο Φαν Ρομπέι «ερευνά αν υπάρχει η δυνατότητα της πλειοψηφίας στο Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο». Όπως είπε θα ελέγξει αν υπάρχουν αυτές οι δύο πλειοψηφίες και αν αυτό είναι εφικτό θα επιστρέψει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο». Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τόνισε από την πλευρά της την ανάγκη για μια «ευρεία πλειοψηφία », όμως κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Στο τέλος , «δεν αποκλείεται ότι Γιούνγκερ να είναι εκείνος που θα διοριστεί», δήλωσε μια πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, Έντα Κένι, ο Ρομπέι θα πρέπει να ολοκληρώσει την αποστολή του μέσα σε δύο έως τρεις εβδομάδες. «Αυτό δεν πρέπει να σέρνεται πάρα πολύ καιρό» ανέφερε.

Εν τω μεταξύ τόσο ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ όσο και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ζήτησαν μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη. «Θέλω η Ευρώπη να αλλάξει. Πρέπει να ακούσει τι συνέβη στη Γαλλία», είπε ο Ολάντ. «Ναι , υπάρχει ένα πρόβλημα, αλλά όχι μόνο για τη Γαλλία», ανέφερε. «Είναι πρόβλημα για την Ευρώπη» πρόσθεσε.

Μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. «Έχει γίνει πολύ μεγάλη, πολύ αυταρχική , είναι πολύ ενοχλητικό αυτό » είπε ο Καμερον. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί απλά να διαχωρίζει τη θέση της από αυτά τα αποτελέσματα και να συνεχίσουμε όπως πριν. Χρειαζόμαστε αλλαγή», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης , Ματέο Ρέτσι, ζήτησε επίσης «την αλλαγή των πολιτικών της ΕΕ» με τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ένα καλύτερο τρόπο που να δαπανώνται τα ευρωπαϊκά χρήματα. Όποιος θέλει να σώσει την Ευρώπη , πρέπει να αλλάξει την Ευρώπη», είπε . Πιστεύω ότι η σημερινή συζήτηση πήγε προς τη σωστή κατεύθυνση» πρόσθεσε.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.