Νέο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, πυροδότησαν οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα περί «περιπλανημένων» ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής, τρεις μέρες πριν τις εκλογικές αναμετρήσεις της 25ης Μαΐου. Άμεση ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης, που διείδε πίσω από την ομιλία Τσίπρα ένα άνοιγμα προς το νεοναζιστικό κόμμα, την ίδια ώρα που από το Μάλεμε της Κρήτης ο πρωθυπουργός εξαπέλυε σφοδρή επίθεση κατά των υμνητών του ναζισμού.

Μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι και αναφερόμενος στη Χρυσή Αυγή, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δίνει έναν έντιμο, καθαρό ιδεολογικό αγώνα απέναντι στον φασισμό». Πρόσθεσε όμως ότι είναι επικίνδυνο να θεωρήσουμε ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που έκαναν μια επιλογή οργής, είναι φασίστες. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε το διαχρονικό, διαρκές ιδεολογικό μέτωπο στον φασισμό, ενώ σημείωσε ότι δεν πρέπει να γίνει και μια μετωπική σύγκρουση με τους παραπλανημένους ψηφοφόρους.

Η τελευταία δήλωση προκάλεσε την άμεση αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου. «Σήμερα απάντησε ο κ. Τσίπρας και επισήμως στην πρόσκληση του συνεργάτη του κ. Κασιδιάρη. Και έσονται οι δυο εις σάρκαν μίαν», τόνισε σε δήλωσή του. Αντίδραση υπήρξε και από τη Συγγρού, με την Άννα Ασημακοπούλου να σημειώνει: «Ο κ. Τσίπρας με τη σημερινή του συνέντευξη, απέδειξε ότι είναι ένας αδίστακτος αριβίστας που δεν διστάζει να πάει ακόμα και με το διάβολο για να πετύχει τους στόχους του. Είναι ένας άνθρωπος επικίνδυνος για τη Δημοκρατία και την ομαλή πορεία του Τόπου! Και όπως λέει και ο στίχος: “Αγκαλιά το φίδι με τη σμέρνα”».

Απαντώντας στην κριτική, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για προπαγάνδα και επαναφορά της θεωρίας των δύο άκρων από την κυβέρνηση με στόχο να προσελκύσει ψηφοφόρους. Στην Κουμουνδούρου βλέπουν επικίνδυνο παιχνίδι εντυπώσεων από την πλευρά της κυβέρνησης.

Γουδής στηρίζει Σακελλαρίου

Την αντιπαράθεση με αιχμή τους Χρυσαυγίτες ψηφοφόρους τροφοδότησε και η ανοιχτή επιστολή που έστειλε ο Χρίστος Γούδης, υποψήφιος με τον συνδυασμό της «Ελληνικής Αυγής» του Ηλία Κασιδιάρη, προς τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, με την προσφώνηση «Αγαπητέ Γαβριήλ».

Στο κείμενο της επιστολής, ο υποψήφιος της Χρυσής Αυγής στέκεται σε δυνητικά σημεία σύγκλισης μεταξύ Χρυσής Αυγής και ΣΥΡΙΖΑ, και κάνει λόγο για μία «άγρια “αδελφική” διαμάχη» που «οφείλεται στο ότι επί της ουσίας και τα δύο απευθύνονται σε ένα κοινό». Συμπληρώνει πως «η καταχρηστική λεκτική ερμηνεία των όρων δεν κάνει καλό σε κανένα μας», «δεδομένου […] ότι ούτε εσείς είστε κομμουνιστές, ούτε εμείς είμαστε φασίστες. Είστε περισσότερο διεθνιστές και λιγότερο εθνικιστές απ’ ότι εμείς, μέχρις εδώ όμως».

«Πρώτη φορά ναζί-Αριστερά», ήταν το σχόλιο του Σίμου Κεδίκογλου. «Ο Χρίστος Γούδης, υποψήφιος με τον συνδυασμό του Ηλία Κασιδιάρη, δηλώνει με επιστολή του τη στήριξή του στον υποψήφιο δήμαρχο του ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτη φορά ναζί-Αριστερά», σημείωσε σε δήλωσή του, υποστηρίζοντας ότι το «κάλεσμα των Σκουρλέτη, Καλύβη, Σακελλαρίδη και Δούρου προς τους νεοναζί έπιασε τόπο».

Η επίθεση Κεδίκογλου προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Κουμουνδούρου που τον χαρακτήρισε «Γκέμπελς». «Παλιά μου τέχνη κόσκινο… Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ξεπερνά για άλλη μια φορά τον Γκέμπελς. Μόνο ο κ. Κεδίκογλου μπορεί να κάνει πολιτική με γραφικούς τύπους σαν τον κ. Γουδή», απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Πέρα, όμως, από την πολιτική χυδαιότητα του κυβερνητικού εκπροσώπου η στάση του είναι επικίνδυνη για το τόπο διότι δημιουργεί την εντύπωση ότι η ναζιστική Χρυσή Αυγή έχει και άλλους συνομιλητές εκτός του κ. Μπαλτάκου».

Ανταπαντώντας, ο κ. Κεδίκογλου καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν λέει κουβέντα για το προσκλητήριο στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, εκτός κι αν θεωρούνται «γραφικοί τύποι» οι κ.κ. Σκουρλέτης, Σακελλαρίδης, Καλύβης και η κ. Δούρου.

Σαμαράς κατά υμνητών του ναζισμού

Στο μεταξύ, από το Μάλεμε της Κρήτης ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά των υμνητών του ναζισμού. Στην ομιλία του το απόγευμα της Τετάρτης, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στη μάχη της Κρήτης και τη θυσία του κρητικού λαού, συνδέοντας το τότε με το σήμερα.

«Αίμα, θυσίες, ιστορική μνήμη προσβάλλονται βάναυσα από αυτούς που φέρουν σήμερα τα σύμβολα του ναζισμού, από αυτούς που ξεπροβάλλουν, ως φαντάσματα αποκρουστικά, για να μας θυμίσουν ότι ο αγώνας για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία δεν σταματά ποτέ, από αυτούς που σήμερα θαυμάζουν τους χειρότερους τυράννους που γνώρισε η Ελλάδα, τους χειρότερους δήμιους που γνώρισε ο Ελληνισμός και ιδιαίτερα ο κρητικός λαός», σημείωσε, μεταξύ άλλων.

«Η περήφανη κρητική γη τους κατάπιε, τους ντρόπιασε, τους ακύρωσε. Σε αυτή τη γη ο φασισμός δεν πιάνει. Πιάνει μόνο το δέντρο της ελευθερίας», τόνισε ο πρωθυπουργός.