Ένα ακόμη επεισόδιο διαδραματίζεται τις τελευταίες ώρες στην ένταση που επικρατεί μεταξύ Παρισιού και Άγκυρας. Όπως νακοίνωσε σήμερα (02/11) ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλ Νταρμανέν, η κυβέρνηση της χώρας του θα ανακοινώσει την απαγόρευση του τουρκικού υπερεθνικιστικού κινήματος των Γκρίζων Λύκων σε γαλλικό έδαφός και θα ζητήσει τη διάλυσή τους την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου.

Πρόκειται για «μια ομάδα πράγματι ιδιαίτερα επιθετική για να μην πω περισσότερα», δήλωσε ο Νταρμανέν σε ανακοίνωση που εκδίδεται σε μια συγκυρία ισχυρών διπλωματικών εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών όσον αφορά τη μεταχείριση των μουσουλμάνων στη Γαλλία.

Η ομάδα αυτή των Γκρίζων Λύκων υποδείχτηκε μετά τα περιστατικά που σημειώθηκαν μεταξύ της τουρκικής και της αρμενικής κοινότητας στο Ντεσίν-Σαρπιέ, κοντά στη Λυών. Οι εντάσεις μεταξύ των δυο πλευρών επιδεινώθηκαν από τον πόλεμο στην αυτονομιστική περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, που υποστηρίζεται από την Τουρκία.

Το βράδυ της Τετάρτης, οι δυνάμεις της τάξης επενέβησαν στο Ντεσίν-Σαρπιέ για να εμποδίσουν 250 μέλη της τουρκικής κοινότητας να «τα βάλουν» με τους Αρμένιους. Μερικές ώρες νωρίτερα, μια συμπλοκή μεταξύ των δύο κοινοτήτων είχε προκαλέσει τον τραυματισμό τεσσάρων ανθρώπων, εκ των οποίων ένας σοβαρά.

Τα γαλλικά ΜΜΕ μετέδωσαν επίσης ότι το μνημείο για τη γενοκτονία των Αρμενίων, της σφαγής των Αρμενίων από τους Οθωμανούς το 1915, και το Εθνικό κέντρο αρμενικής μνήμης κοντά στη Λυών βεβηλώθηκαν τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή και γράφτηκε σε αυτά το όνομα της οργάνωσης Γκρίζοι Λύκοι.

Η συγκεκριμένη υπερεθνικισιτκή ομάδα είναι γνωστό ότι πρόσκειται στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πρόσφατα διερωτήθηκε για την «ψυχική υγεία» του Εμανουέλ Μακρόν.

Πολύς λόγος είχε γίνει για τους Γκρίζους Λύκους τη δεκαετία του 1970 και του 1980 κατά τη διάρκεια βίαιων ενεργειών εναντίον ακτιβιστών της αριστεράς.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Γάλλος υπουργός δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για την απόφαση αυτή, στην οποία ωστόσο προχωρά μετά τις δύο διαδηλώσεις κατά της Αρμενίας από ανθρώπους που κρατούσαν τουρκικές σημαίες στη Λυών και στην Γκρενόμπλ. Βίντεο από τις διαδηλώσεις αυτές αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε λογαριασμούς που χρησιμοποιούν σύμβολα των Γκρίζων Λύκων.

Κατά την ακρόασή του στη Εθνοσυνέλευση σε σχέση με την καταπολέμηση από τη Γαλλία των ισλαμιστών μαχητών, ο Νταρμανέν είπε επίσης ότι η διάλυση του Συλλόγου Κατά της Ισλαμοφοβίας στη Γαλλία (CCIF), που ανακοινώθηκε στον απόηχο της δολοφονίας του Σαμουέλ Πατί στις 16 Οκτωβρίου, θα εξεταστεί «σε 15 ημέρες».

Υπενθυμίζεται ότι, ο καθηγητής Ιστορίας αποκεφαλίστηκε στις 16 Οκτωβρίου στο Κονφλάν-Σεντ-Ονορίν, στην περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας από έναν νεαρό ριζοσπαστικοποιημένο Τσετσένο, γιατί εκείνος είχε δείξει σκίτσα του Μωάμεθ στους μαθητές κατά τη διάρκεια του μαθήματος για την ελευθερία της έκφρασης.