Διχασμός επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο για την τελική απόφαση που θα λάβει σήμερα ο πρωθυπουργός προκειμένου να «φρενάρει» τη διασπορά του κορονοϊού που έχει περάσει στην κοινότητα και έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας δείχνει για τα καλά τα «δόντια» του στη χώρα μας και η πολιτική διαχείριση έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά ισορροπίας τρόμου. Το δίλημμα που κυριαρχεί είναι εμβαλωματικές λύσεις ή γενικευμένη καραντίνα με αντεπιχείρημα τον οικονομικό αντίκτυπο της δεύτερης λύσης και αντίλογο την αναποτελεσματικότητα της πρώτης στην αναχαίτιση της φονικής πορείας του ιού. Ένας ακόμη σοβαρός παράγοντας είναι οι αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καθώς σύντομα τα δημόσια νοσοκομεία θα φτάσουν σε οριακή κατάσταση και αυτό πρέπει να συνυπολογιστεί.

Τα «καμπανάκια» της Συνόδου Κορυφής

Στην χθεσινή κρίσιμη έκτακτη Σύνοδο κορυφής για τον κορονοϊό αίσθηση προκάλεσε η δραματική έκκληση της καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ στους ηγέτες της Ε.Ε. να προχωρήσουν άμεσα στην επιβολή lockdown στις χώρες τους, εκτιμώντας ότι είναι ο μόνος τρόπος να «σπάσει» η πανδημία είναι γρήγορα και σύντομα -lockdown. Η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι οι πολιτικές πραγματικότητες τους εμπόδισαν να επιβάλουν περιορισμούς νωρίτερα και ότι θα έπρεπε να αντλήσουν διδάγματα από την τρέχουσα κατάσταση και να ενεργήσουν πιο γρήγορα στο μέλλον.

Παράλληλα, μεταξύ των ηγετών της ΕΕ έγινε αρκετή συζήτηση σχετικά με την «κόπωση από τον κορονοϊό» που αισθάνονται οι πολίτες, την οποία κρίνουν ως σημαντική πρόκληση για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Σε δυο στρατόπεδα οι λοιμωξιολόγοι

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newsbeast.gr οι εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων προς τον πρωθυπουργό κινήθηκαν σε δύο γραμμές. Μερίδα επιστημόνων προέκρινε την εισήγηση: α) Χρήσης μάσκας παντού σε όλα τα επίπεδα συναγερμού και β) Αναστολής όλων των ομαδικών αθλητικών εκδηλώσεων. Παράλληλα, πρότειναν μεταξύ άλλων, στις «πορτοκαλί» περιοχές:

  • Απαγόρευση μετακίνησης εκτός περιφερειακής ενότητας από 9:00 ή 10:00 το βράδυ μέχρι τις 5:00 το πρωί
  • Μείωση ωραρίου εστιατορίων, καφέ και λοιπών χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος στις 9:00 ή 10:00 το βράδυ
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ από την ώρα κλεισίματος της εστίασης μέχρι και τις 5:00 το πρωί
  • Χρήση μάσκας και στην έξοδο στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και όταν καθόμαστε.

Υπήρχαν όμως και εκείνοι που ήταν υπέρμαχοι της πιο σκληρής γραμμής, δηλαδή της εφαρμογής του μοντέλου της Γερμανίας, που προβλέπει κλείσιμο εστιατορίων, μπαρ και κλαμπ, λουκέτο σε γυμναστήρια, κολυμβητήρια και κέντρα αισθητικής, με εξαίρεση τα κομμωτήρια αλλά ανοικτά σχολεία, παιδικούς σταθμούς, ιατρεία, κέντρα φυσικοθεραπείας, καθώς και επιχειρήσεις λιανικού και χονδρικού εμπορίου -με την τήρηση αυστηρών κανόνων υγιεινής.

Προς τα πού κλίνει ο πρωθυπουργός

Σταθμίζοντας όλες τις παραμέτρους ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται σήμερα να λάβει μία πολιτική απόφαση την οποία και θα ανακοινώσει στους πολίτες, ζυγίζοντας τις συνέπειες στη δημόσια υγεία, την αντίδραση της κοινωνίας και κυρίως το κόστος του επιχειρηματικού και εμπορικού κόσμου.

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί  το κλείσιμο ή ο περιορισμός της εστίασης, απαγόρευση στις μετακινήσεις από και προς τις περιοχές στο επίπεδο 3, αύξηση των ωρών τηλεργασίας και τηλεκπαίδευσης στα πανεπιστήμια, μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από τις 06:00 του Σαββάτου, θα επανεξετάζονται κάθε εβδομάδα και θα έχουν χρονικό πρώτο ορίζοντα ενός μηνός.