Αναιρείται εκ της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων η πίστωση χρόνου των 10 ημερών που θα έδινε η κυβέρνηση για την απόδοση των μέτρων της καθολικής χρήσης μάσκας και την απαγόρευσης μετακίνησης από τις 00.30 έως τις 5 το πρωί.

Αυτό σημαίνει ότι το Μαξίμου αντιλαμβανόμενο την κρισιμότητα της κατάστασης και του σωστού timing στη λήψη νέων μέτρων ανάσχεσης της εξάπλωσης του κορονοϊού, ανακοινώνει – σύμφωνα με πληροφορίες – τη διεύρυνση του ωραρίου για την απαγόρευση της κυκλοφορίας, όπως έχουν εισηγηθεί οι λοιμωξιολόγοι. Αυτό αυτομάτως σημαίνει πως τα καταστήματα εστίασης θα κλείνουν νωρίτερα.

Όπως προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το υπουργικό συμβούλιο θα ανακοινώσει αύριο το νέο σχέδιο δράσης ενός μήνα, τονίζοντας ότι «στόχος μας παραμένει η αποφυγή ενός καθολικού lockdown, για αυτό  είπε – και θα προχωρήσουμε σε μια περαιτέρω ενίσχυση των στοχευμένων περιορισμών.

Αυστηροποίηση και επέκταση των υπαρχόντων μέτρων

Με γνώμονα να προστατευτεί η δημόσια υγεία και να κρατηθεί – κατά το δυνατόν – ζωντανή η οικονομία ο πρωθυπουργός θα κρατήσει ανοιχτά τα σχολεία και το λιανεμπόριο και οι νέοι περιορισμοί θα αφορούν άλλες Δομές και υπηρεσίες. Τα μέτρα που προκρίνονται είναι:

·  Κλείσιμο εστίασης: Στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων  συζητείται το ενδεχόμενο για κάποιο χρονικό διάστημα τα καταστήματα να κλείνουν από τις 21:00 ή τις 22:00  προκειμένου να περιοριστεί ο χρόνος παραμονής στα μαγαζιά με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

·  Απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός νομού: Είναι πολύ πιθανό ακόμα και στις περιφέρειες που δεν έχουν κοκκινίσει να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο. Σημειώνεται πως και η Αττική βρίσκεται ακόμη στο επίπεδο 3, ενώ η Θεσσαλονίκη μαζί με Ροδόπη και Λάρισα εισήλθαν από σήμερα σε καθεστώς lockdown.

·  Χρήση μάσκας σε όλη τη χώρα:  Η υποχρεωτικότητα της καθολικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, θα επεκταθεί ακόμη και σε περιοχές που είναι κάτω από τον «πορτοκαλί» συναγερμό.

·  Τόνωση της τηλεργασίας: H τηλεργασία θα ενισχυθεί σημαντικά τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα. Πρόκειται για ένα μέτρο που έχει θετικά αποτελέσματα σε δύο τομείς: Μειωμένη επαφή με τους συναδέλφους αλλά και μείωση του συγχρωτισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπου παρατηρείται μεγάλο πρόβλημα.

·  Μεγαλύτερη έμφαση στην τηλεκπαίδευση: Εξετάζεται το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί σε μεγαλύτερη κλίμακα και η τηλεκπαίδευση κυρίως σε φοιτητές και σε δεύτερο χρόνο αν απαιτηθεί σε μαθητές.

*Η φωτογραφία είναι αρχείου