Ο Νίκος Βούτσης απάντησε στην κριτική που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση μομφής. «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια βίαιη αναδιάρθρωση και μια νέα αναδιανομή υπέρ του τραπεζικού κεφαλαίου. Περί αυτού πρόκειται και αλίμονο αν η αξιωματική αντιπολίτευση εκώφευε ή περιοριζόταν στη σιγή και στη λήθη που θέλει να επιβάλλει η κυβέρνηση μέσω κάποιων ελεγχόμενων ΜΜΕ», είπε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και επέμεινε στην καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ για εμπάργκο από ΜΜΕ προκειμένου να μην ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για το νομοσχέδιο που ψηφίζει η κυβέρνηση. Προειδοποίησε επίσης ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια επιχείρηση ιστορικού αναθεωρητισμού για να αποκρυβούν οι ευθύνες εκείνων που οδήγησαν τη χώρα στη δεκαετή κρίση. «Εμείς καλούμε τον ελληνικό λαό να είναι μόνιμα με τις μέλισσες και όχι με τους λύκους», είπε ο Νίκος Βούτσης, κάνοντας χρήση της φράσης που ακούστηκε από δικηγόρο της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Ως χαρακτηριστική περίπτωση της επιχείρησης αποσιώπησης και μη προβολής από τα ΜΜΕ της κρίσιμης αντιπαράθεσης που εξελίσσεται αυτές τις ημέρες, ο Νίκος Βούτσης επικαλέστηκε το χθεσινό δελτίο ειδήσεων στην ΕΡΤ. «Χθες που ξεκίνησε η συζήτηση, η ΕΡΤ ασχολήθηκε στο βραδινό δελτίο για 1 λεπτό με τη συζήτηση που γίνεται στη Βουλή, μετά από 38 λεπτά δελτίου. Είναι σαφές ότι υπήρχε εντολή αυτό το νομοσχέδιο να περάσει εν κρυπτώ και παραβύστω. Πρόκειται για μια απολύτως απροσχημάτιστη παρέμβαση», είπε ο Νίκος Βούτσης.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής ανέφερε μάλιστα, ότι με ελεγχόμενα ΜΜΕ εξελίσσεται μια προσπάθεια ιστορικού αναθεωρητισμού. «Μπαίνουν οι ψηφίδες σε ένα πάζλ για να ξαναγραφτεί η ιστορία της δεκαετίας. Η ιστορία της κρίσης. Οι ευθύνες των πολιτικών δυνάμεων που οδήγησαν στη χρεοκοπία αυτή τη χώρα. Πρόκειται για μια πανδημία ιστορικού αναθεωρητισμού η οποία επιχειρείται από την ηγεσία της ΝΔ με την επανερχόμενη στρατηγική των δύο άκρων, με την αμέριστη βοήθεια όλων των παραγόντων και των συμφερόντων που συγκροτούν το αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, οι τράπεζες και μέρος των ΜΜΕ. Σας θυμίζει κάτι; Είναι το σύμπλεγμα της διαπλοκής που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία», είπε ο Νίκος Βούτσης, που κατήγγειλε ότι επιχειρείται να μεταφερθεί η ευθύνη της χρεοκοπίας στις αντισυστημικές δυνάμεις.

«Σήμερα το κοινωνικό ζήτημα στη χώρα μας επιτείνει μια ακραία ανάλγητη νεοφιλελεύθερη πολιτική απέναντι στην οποία είμαστε υποχρεωμένοι να σταθούμε», είπε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, ενώ αναφερόμενος στην απόφαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής, επέμεινε ότι ήταν προαποφασισμένη η διάλυση της μεγάλης αντιφασιστικής εκδήλωσης. Χαρακτήρισε επίσης ντροπιαστική ενέργεια την επιχείρηση ενοχοποίησης πολιτικών δυνάμεων με ψευδή στοιχεία. «Σε αυτή τη Βουλή επί 4,5 χρόνια διαχειριστήκαμε πολιτικά, θεσμικά, τιμωρητικά όπου έπρεπε, και με νέα κανονιστικά πλαίσια, όπου απαιτήθηκε, αυτούς που ήταν εδώ ως ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής τότε και τώρα ως εγκληματική οργάνωση. Την ίδια ώρα διακινούσατε ψεύδη για τον ποινικό κώδικα, αλλά αποδείχθηκε και από την ίδια την απόφαση πως δεν υπήρξε κατ΄ελάχιστον ελάφρυνση της θέσης εκείνων που καταδικάστηκαν», είπε ο Νίκος Βούτσης.