Δεν κρίνει σκόπιμο επί του παρόντος ο πρωθυπουργός να συγκαλέσει το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για τα ελληνοτουρκικά, όπως δήλωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο Thessaloniki Helexpo Forum.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «έχω απολύτως ήσυχη τη συνείδησή μου ότι έχω κρατήσει πλήρως ενήμερη την αντιπολίτευση για τις κινήσεις μας στα ελληνοτουρκικά, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό μάλιστα από την ενημέρωση που είχα εγώ όταν ήμουν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από ‘κει και πέρα, η επιλογή του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπάρχει πάντα και εφόσον κρίνω ότι θα πρέπει να ενεργοποιηθεί έτσι ώστε να υπάρξει και μια κατάληξη, θέλω να θυμίζω ότι πρόκειται για ένα άτυπο όργανο, η επιλογή αυτή υπάρχει πάντα στο τραπέζι. Και να μην ξεχνάμε ότι στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών κρατιούνται και πρακτικά.

Πρόσθεσε δε ότι επιθυμία της Ελλάδας δεν είναι να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, αλλά θα το κάνουμε αν χρειαστεί. «Η απειλή των κυρώσεων είναι ενεργή και θα παραμείνει στο τραπέζι ως επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επιβολή κυρώσεων από την Ευρώπη σηματοδοτεί την αναγνώριση ότι το ζήτημα είναι ευρωπαϊκό. Η Μεσόγειος είναι θάλασσα ζωτικών συμφερόντων για όλη την Ευρώπη. Το να υπάρχει σταθερότητα στην περιοχή ενδιαφέρει συνολικά την Ε.Ε. Αυτό που καταφέραμε είναι να δείξουμε τη στρατηγική σημασία της Μεσογείου τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ που αυτή τη στιγμή έχουν μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση».