Ζητήματα ενίσχυσης της ρευστότητας, παραγωγικών επενδύσεων και ανταγωνιστικότητας τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας (ΣΒΕ), όπως τόνισε ο πρόεδρός του, Αθανάσιος Σαββάκης.

Εξερχόμενος από τη συνάντηση, ο πρόεδρος του ΣΒΕ είπε ότι τέθηκαν επί τάπητος και τα μεγάλα projects που αφορούν τη Θεσσαλονίκη επισημαίνοντας πως «κάποια από αυτά ήδη προχωρούν, όπως η ανάπλαση της ΔΕΘ και το Τhess INTEC, ενώ υπό εξέταση παραμένει η δημιουργία Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου».

«Συζητήσαμε τα θέματα που είχαμε ανοιχτά από την προηγούμενη συνάντηση της Θεσσαλονίκης και νομίζω ότι είναι η συνέχεια των πολύ παραγωγικών συναντήσεων που έχουμε με τον πρωθυπουργό», τόνισε χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος του ΣΒΕ, κατέθεσε υπόμνημα στον πρωθυπουργό, το οποίο αναπτύσσεται σε επτά άξονες προτάσεων και σε αυτό περιλαμβάνονται 28 μέτρα πολιτικής για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της περιφερειακής βιομηχανίας.

«Ο πρωθυπουργός φάνηκε αρκετά ενήμερος και θα έλεγα ότι πολλές φορές προηγείται και των απόψεών μας», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), Αναστάσιος Καπνοπώλης. Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι πάρα πολλά από όσα τέθηκαν στη συνάντηση «θα πραγματοποιηθούν και με εκπλήξεις» ενώ ανέφερε ότι «εντός του Σεπτεμβρίου θα τρέξει και τρίτο κύμα επιστρεπτέας καταβολής, η οποία και θα αυξηθεί».

Τέλη Νοεμβρίου 500 λεωφορεία στους δρόμους

«Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο του διαγωνισμού για τα 180 λεωφορεία που μισθώνει ο ΟΑΣΘ, τα οποία, μαζί με τα 50 που φέρνει ο δήμος Θεσσαλονίκης θα ενισχύσουν στο επόμενο δίμηνο, σταδιακά, τις αστικές συγκοινωνίες», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ, Γιώργος Σκόρδας, εξερχόμενος από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Επισήμανε επίσης ότι οι συγκοινωνίες στην περιαστική ζώνη, έχουν αναταχθεί στο 100% και πρόσθεσε ότι τέλος Νοεμβρίου, θα κυκλοφορούν στους δρόμους περισσότερα από 500 λεωφορεία.

ΔΕΘ και πολιτικοοικονομικό forum

Για τη διεξαγωγή του πολιτικοοικονομικού φόρουμ σε αντικατάσταση της ακυρωθείσας φετινής 85ης ΔΕΘ και για την ανάπλαση της ΔΕΘ, συζήτησε με τον κ Μητσοτάκη ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Αναστάσιος Τζήκας.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Τζήκας τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό φέτος να μπορέσουμε να οργανώσουμε αυτό το φόρουμ και αν πάνε όλα καλά να μπορούμε να το καθιερώσουμε τα επόμενα χρόνια».

Για την ανάπλαση της ΔΕΘ επισήμανε πως «ετοιμάζεται το προεδρικό διάταγμα το οποίο θα δοθεί στο Συμβούλιο Επικρατείας. Εμείς είμαστε έτοιμοι όσον αφορά τον διαγωνισμό. Διαπραγματευόμαστε με την παγκόσμια ένωση αρχιτεκτόνων για την επιτροπή αξιολόγησης και την επόμενη εβδομάδα θα ολοκληρώσουμε. Την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε επίσης την περίληψη του διαγωνισμού στο site της Έκθεσης και μέχρι το τέλος του μήνα θα προκηρυχθεί ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζήκας.

«Καταλήξαμε στην αναγκαιότητα να ταραχθούν τα λιμνάζοντα νερά στον τομέα που αφορά τα μακεδονικά σήματα», επισήμανε εξερχόμενος από τη συνάντηση, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΒΕ), Γιώργος Κωνσταντόπουλος.

Στη συνάντηση όπως διευκρίνισε, τονίστηκε η αναγκαιότητα να τρέξει το πρόγραμμα για την προώθηση του μακεδονικού σήματος παντού, που είναι διάρκειας τριών χρόνων κι εξέφρασε την αισιοδοξία του για αίσια αποτελέσματα.Αναφερόμενος στις εξαγωγές της χώρας, ο κ. Κωνσταντόπουλος επισήμανε ότι ο μεγάλος στόχος να αυξηθεί το ποσοστό εξαγωγών ως προς το ΑΕΠ της χώρας από το 18,1% το 2019 «στο 24% και 25% σε βάθος χρόνου. Θέλουμε οι εξαγωγές αγαθών μαζί με υπηρεσίες και πετρελαιοειδή να αναρριχηθούν στο 50% στα επόμενα τέσσερα χρόνια, από το 39,1% όπου βρίσκονται».

Πρόγραμμα οδικής ασφάλειας για όλη την Ελλάδα

Για τα θέματα της Εγνατίας Οδού ΑΕ, που επίσης είναι πρόεδρος ο κ. Κωνσταντόπουλος, τόνισε ότι προχωρούν τα θέματα παραχώρησής της, όπως και των Project που έχει αναλάβει να τρέξει. Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Εγνατίας Οδού ΑΕ, Κωνσταντίνος Κουτσούκος γνωστοποίησε «είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε δανειακή σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το υπουργείο Υποδομών, για να μπορέσουμε να κάνουμε πρόγραμμα οδικής ασφάλειας σε όλη την Ελλάδα».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στελέχη της ΟΛΘ Α.Ε. παρουσίασαν το επενδυτικό πρόγραμμα και ενημέρωσαν τον Πρωθυπουργό για τις προοπτικές ανάπτυξης των δραστηριοτήτων της ΟΛΘ Α.Ε. σε χώρες της Βαλκανικής, μέσω συνεργασιών. Η πρόοδος των έργων οδικής και σιδηροδρομικής σύνδεσης του λιμανιού αποτέλεσαν επίσης αντικείμενο συζήτησης ενώ η Διοίκηση της ΟΛΘ Α.Ε. εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή της για τη θετική ανταπόκριση του Πρωθυπουργού, των υπουργών της κυβέρνησης κι εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προσπάθειά της να αναβαθμιστεί η θέση του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης στη λιμενική βιομηχανία, δημιουργώντας ένα πυρήνα/κόμβο ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη.