Το Δημήτρη Τζανακόπουλο προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας στη θέση του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και τον Πάνο Σκουρλέτη στη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου σε συνέχεια της σημερινής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, σύμφωνα με κομματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ. Ταυτόχρονα προτείνει και την αναβολή του Συνεδρίου «μέχρις ότου οι υγειονομικές συνθήκες να το επιτρέψουν».

Οι προτάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θα συζητηθούν αύριο σε συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, ενώ την ερχόμενη Κυριακή θα συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή προκειμένου να λάβει τις σχετικές αποφάσεις.

Εξάλλου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επίθεση στην κυβέρνηση της ΝΔ εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγησή του στην Πολιτική Γραμματεία, υπογραμμίζοντας ότι «η χώρα μπαίνει σε μια περίοδο πρωτοφανούς ανασφάλειας».

«Ο φετινός Σεπτέμβρης βρίσκει κάθε ελληνική οικογένεια να αγωνιά με την έξαρση της πανδημίας, με το άνοιγμα των σχολείων χωρίς ασφαλή πρωτόκολλα, με τα οικονομικά αδιέξοδα που διογκώνονται, με τη μείωση του εισοδήματος, την εκτίναξη των χρεών, την ανεργία, την αβεβαιότητα», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι «μέσα σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η ανασφάλεια που προκαλεί η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και η έντονη ανησυχία ακόμη και για πολεμικό επεισόδιο».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι «απέναντι σε όλα αυτά, όχι μόνο κινείται δίχως πυξίδα και στρατηγική αλλά και με πρωτοφανή ανικανότητα», τονίζοντας ότι «μόνο μέλημα έχει την ωραιοποίηση, την απόκρυψη, το ψέμα, τη πολιτική απάτη με τη συνδρομή βέβαια ενός πρωτοφανούς στρατού αδρά χρηματοδοτούμενων μέσων ενημέρωσης».

«Αυτό όμως έχει κοντά ποδάρια όσο τα κοινωνικά αδιέξοδα θα διογκώνονται. Και ιδιαίτερα όσο οι επιλογές της κυβέρνησης θα είναι βαθιά συντηρητικές και ακραία ταξικές. Όσο θα είναι οι επιλογές της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, του κοινωνικού κανιβαλισμού, του εργασιακού μεσαίωνα», είπε χαρακτηριστικά.

Ως προς τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως «απέναντι σε αυτή τη νέα συνθήκη έχουμε ιστορική ευθύνη να μη χάσουμε την επαφή με τη κοινωνία και τις ανάγκες της», ενώ σημείωσε πως «η διαδικασία προετοιμασίας του Συνεδρίου, που έχουμε εξαγγείλει ως Συνέδριο τομής και συνέχειας για τη διεύρυνση και το μετασχηματισμό μας σε μαζικό δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς, ανακόπηκε απότομα από την πανδημία και αυτό μας στοίχισε».

Αναφορικά με την ημερομηνία διεξαγωγής του Συνεδρίου ανέφερε: «προσδοκούσαμε και προσδοκούμε σε μια πλατιά και συμμετοχική διαδικασία, αλλά οι συνθήκες της πανδημίας αυτό δεν μας το επιτρέπουν. Τα κρούσματα ολοένα και αυξάνονται, οι εκτιμήσεις των επιδημιολόγων λένε ότι οι επόμενοι μήνες πιθανώς θα είναι ακόμη πιο δύσκολοι. Σε αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχει δυνατότητα διενέργειας συνεδρίου με φυσική παρουσία.

Και ένα συνέδριο χωρίς φυσική παρουσία, δεν μπορεί να δώσει την ώθηση που επιθυμούμε». Ως εκ τούτου πρότεινε να αποφασιστεί η αναβολή του Συνεδρίου μέχρις ότου το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες.

Συνεχίζοντας, κατέθεσε αναλυτικά τις εξής προτάσεις προκειμένου να ληφθούν «μέτρα για την ενίσχυση της προσπάθειας ανασυγκρότησης και διεύρυνσης του κόμματος»: διαδικτυακή διενέργεια του Διεθνούς Συνεδρίου για την εμπειρία της αριστερής διακυβέρνησης, διαδικτυακή συζήτηση και έγκριση από την ΚΕΑ του προγράμματος, συνέχιση της εγγραφής νέων μελών και της ανασυγκρότησης των οργανώσεών του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και έναν «ευρύ ανασχηματισμό» και «αναδιάταξη δυνάμεων» προκειμένου «να ανανεώσουμε και να αναβαθμίσουμε τη συλλογική μας παρουσία και λειτουργία».

Τέλος, εκτός από την πρόταση για την ανάληψη της θέσης του Γραμματέα της ΚΕ από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και της θέσης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, από τον Πάνο Σκουρλέτη, ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε να προχωρήσουν στη συνέχεια και «άλλες αλλαγές που αφορούν τόσο στους κοινοβουλευτικούς τομείς ευθύνης όσο και στο κόμμα».