Θέμα ωρών ο ανασχηματισμός – Ξεκίνησαν τα τηλεφωνήματα

Οι ανακοινώσεις αναμένονται είτε σήμερα είτε το αργότερο αύριο


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
19:34
03/08/2020
Θέμα ωρών ο ανασχηματισμός - Ξεκίνησαν τα τηλεφωνήματα
12
loading

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ανασχηματισμός είναι ζήτημα ωρών και οι αλλαγές πιθανόν να ανακοινωθούν απόψε ή το αργότερο αύριο.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Όπως είχε γράψει το newsbeast.gr, η πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου εφέρετο ως πιθανός χρόνος διορθωτικών παρεμβάσεων στην κυβέρνηση, καθώς μετά τη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης οι ανασχηματισμός ήταν στα σχέδια του πρωθυπουργού αλλά η ένταση με την Τουρκία ανέβαλε κάθε σχετική σκέψη, μέχρι και τη λήξη της τουρκικής Navtex χθες.

Γεγονός είναι ότι την τελευταία ώρα υπάρχει κινητικότητα στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και μυστικότητα, κάτι που εντείνει βεβαίως τις πιθανότητες.

Το επικρατέστερο σενάριο αφορά σε περιορισμένες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα με αντικατάσταση δυο ή τριών υπουργών και αναβάθμιση του Θόδωρου Σκυλακάκη στο πλαίσιο του συντονισμού για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μητσοτάκης: Δεν μπορούμε πια να πάμε σε ένα καθολικό lockdown

«Είμαι ικανοποιημένος που κάναμε το βήμα σχετικά με τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης. Η Ελλάδα προσδοκά να έχει σημαντικά οφέλη. Ταυτόχρονα είμαστε σε μια φάση όπου θα πρέπει όλες οι ευρωπαϊκές χώρες να είναι σε αυξημένη εγρήγορση για τους επόμενους μήνες, μέχρι τουλάχιστον να βρεθεί το εμβόλιο του κορονοϊού, διότι όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπορούμε πια να πάμε σε ένα καθολικό lockdown, δεύτερο καθολικό lockdown των οικονομιών μας».

Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καλωσορίζοντας τον πρωθυπουργό του ομόσπονδου γερμανικού κρατιδίου της βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ.

«Tαυτόχρονα, ένα θέμα το οποίο σας ενδιαφέρει πολύ, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση των μεταναστευτικών ροών, τις οποίες ως χώρα έχουμε καταφέρει να τις ελέγξουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Και χαίρομαι ότι αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζεται και από την Γερμανία και από την Ευρώπη συνολικά, καθώς η Ελλάδα δεν φυλάει μόνο τα δικά της σύνορα αλλά φυλάει και τα σύνορα της Ευρώπης» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο Λάσετ έδωσε εύσημα στην Ελλάδα για την οικονομία, την αντιμετώπιση του κορονοϊού αλλά και τη διασφάλιση των ελληνικών- ευρωπαϊκών συνόρων, με τον Γερμανό πολιτικό να περιγράφει, επιπλέον, τη δυνατότητα διμερούς συνεργασίας στα ενεργειακά θέματα.

«Είναι πολύ σημαντικό που η Ελλάδα κατάφερε να παραμείνει στην ευρωζώνη, βλέπουμε ότι η οικονομική εξέλιξη στην Ελλάδα προδιαγράφεται πάρα πολύ θετική», ήταν η εισαγωγική παρατήρηση του Άρμιν Λάσετ.

Στη συνέχεια ανέφερε πως οι δύο άνδρες θα συζητήσουν ενεργειακά θέματα: με το δεδομένο, όπως σημείωσε, ότι η Ελλάδα προχωρεί στην απολιγνιτοποίηση, επισήμανε πως το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας/Βεστφαλίας έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει τη χώρα μας, όσον αφορά την αιολική ενέργεια και τα φωτοβολταϊκά.

Επιπλέον, ο Γερμανός πολιτικός εστίασε στο ότι «η Ελλάδα κατάφερε κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού να αντιμετωπίσει με έξοχο τρόπο την κατάσταση αυτή», υπογραμμίζοντας ιδιαιτέρως πως «στον τουρισμό έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα».

Μίλησε επίσης και για τις «πολύ σημαντικές αποφάσεις» που η ελληνική κυβέρνηση πήρε αυτήν την εβδομάδα στα θέματα ψηφιοποίησης.

Ιδιαίτερα αναλυτικός ήταν ο Γερμανός πολιτικός στο ζήτημα του μεταναστευτικού. Αφού ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τη δυνατότητα από κοινού επίσκεψης της Λέσβου, απευθυνόμενος προς τον Έλληνα πρωθυπουργό σημείωσε: «Καταφέρατε και βάλατε μια τάξη στο σύστημα διότι η ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων είναι κάτι πολύ σημαντικό».

Τόνισε πως «θα πρέπει να δοθεί η απαραίτητη βοήθεια προς την Ελλάδα, είναι ένα κοινό καθήκον, η ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων». Τελικώς, «όταν ένας πρόσφυγας εισέρχεται σε ελληνικό έδαφος, ουσιαστικά εισέρχεται σε ευρωπαϊκό έδαφος».

Έκανε αναφορά τόσο στη φύλαξη των συνόρων όσο και στην ανθρωπιστική αντιμετώπιση των ατόμων που εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια.

Πέτσας: Υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων μέχρι 18 Αυγούστου

Την υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων μέχρι τις 18 Αυγούστου, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην ενημέρωση των Πολιτικών Συντακτών.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι τα δύο νέα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα είναι:

 • Χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους των πλοίων μέχρι 18 Αυγούστου.
 • Παρατείνεται μέχρι και τις 15 Αυγούστου η απόφαση σύμφωνα με την οποία οι εργάτες γης που εξέρχονται από τη χώρα δεν έχουν δικαίωμα εισόδου μέχρι νεοτέρας.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι: «Ο εφησυχασμός οδήγησε σε αύξηση κρουσμάτων σε όλη τη χώρα. Η κυβέρνηση χτυπά το κουδούνι της αφύπνισης σε όλους τους πολίτες. Ήδη από την Παρασκευή ισχύει η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και το πλαφόν των 100 ατόμων σε γάμους και βαφτίσεις. Ενώ επίσης ισχύει και η απαγόρευση των πανηγυριών μέχρι το τέλος Αυγούστου».

Τέλος ανέφερε ότι θα πραγματοποιείται 3 φορές την εβδομάδα η τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με την ηγεσία της Πολιτικής Προστασίας και τα επιστημονικά επιτελεία. Οι συσκέψεις αυτές θα γίνονται για να καταγράφονται οι εξελίξεις, να αξιολογούνται τα δεδομένα και να αναπροσαρμόζεται κατάλληλα η δράση μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «Η Ελλάδα κατάφερε να ελέγξει τα κρούσματα κορονοϊού από τον τουρισμό. Μεγαλύτερος εχθρός ο εφησυχασμός στο εσωτερικό. Απειλή, οι χερσαίες πύλες εισόδου και ο συγχρωτισμός για διασκέδαση και στα ΜΜΜ».

Και συμπλήρωσε ότι «πρέπει όλες οι ευρωπαϊκές χώρες να είναι σε αυξημένη εγρήγορση για τους επόμενους μήνες, μέχρι τουλάχιστον να βρεθεί το εμβόλιο του κορονοϊού».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

12
σχόλια
 1. avatar stop

  Το μπουμπούκο και τα μάτια σας,θα φαλιρίσουν τα πρωινάδικα.

 2. avatar Σπύροs

  Κανονικά σε αυτόν τον ανασχηματισμό ο πρώτοs που θα έπρεπε να δει τη πόρτα τηs εξόδου θα ήταν ο ίδιοs ο πρωθυπουργόs.

 3. avatar Peter han

  Μη σας φανεί παράξενο να δείτε και τον γιο του υπουργο

 4. avatar Ότι θέλεις λέω

  Θέλω να γίνω υπουργός στη θέση του υπουργού. Σε αυτόν τον ανασχηματισμό θα βάλει ο μανολιος τα ρούχα του αλλιώς.

 5. avatar Εαν κρατησει τον Αδωναρα ….

  .....Προφανως τοτε θα βιαζεται να τα παρατησει και να παει Παρισι με την αγαπημένη του γυναικούλα. ..

  1. avatar Εσυ

   Τι ζορι τραβας

   1. avatar Peter haη

    Εσύ θα τραβήξεις ζόρι που θα σου κοπεί η μασα

 6. avatar True

  Δεν υπάρχει λόγος ανασχηματισμου. Πρέπει δηλαδή να περνάνε απαντες από υπουργοί η θα πρέπει να γίνεται σωστή δουλειά μόνο με τους ικανούς και εργατικούς? Ας γίνει αυτή η κυβέρνηση η εξαίρεση στον κανόνα. Ας μπει τέλος στις υποσχόμενες θέσεις για όλους.

  1. avatar κάποιοι υπουργοί της κυβέρνησης

   όπως ο υπουργός υγείας ήταν εξαιρετικοί, αλλά κάποιοι άλλοι δεν τα καταφέραν τόσο καλά. Είναι 3-4 υπουργοί που καλό θα ήταν να απομακρυνθουν.

 7. avatar ΒΑΛΤΕ

  ΤΩΝ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΟ ΘΥΡΩΡΟ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

  1. avatar ΤΟΝ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΟ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΤΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΤΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ… ΜΕ ΘΑΜΩΝΕΣ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΩΝ ΜΑΓΑΖΙΩΝ ΣΑΣ …

   ...ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΩΝ ΒΕΒΑΙΩΣ !!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει