Για το σχέδιο ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων μίλησε στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 ο υπουργός Ανάπτυξης.

Ο Κωστής Χατζηδάκης επεσήμανε ότι έχει ήδη γίνει η αρχή για να βρεθεί η χρυσή τομή. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «το ζήτημα των κόκκινων δανείων είναι από 1/1/2015 να υπάρχει αυτό που συνεχίσαμε να λέμε ιρλανδικό μοντέλο».

Ο κ. Χατζηδάκης συμπλήρωσε ότι με αφορμή αυτά που συμβαίνουν σε άλλες χώρες, «θα προσπαθήσουμε να βρούμε μία λύση η οποία στηρίζεται. Η Τράπεζα της Ελλάδας θα εκδώσει έναν κώδικα δεοντολογίας και θα υπάρξει στήριξη των δανειοληπτών», είπε. Και πρόσθεσε ότι ζητούμενο είναι «οι δανειολήπτες να μην ταλαιπωρούνται».

Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, «Ο κώδικας δεοντολογίας θα στηρίζεται σε δύο αρχές. Η μία αρχή είναι ο συνεργάσιμος δανειολήπτης και η άλλη τα μίνιμουμ όρια των εισοδηματικών κριτηρίων διαβίωσης».

«Μελετάμε τις ευρωπαϊκές πρακτικές, βλέπουμε τα στατιστικά στοιχεία. Θέλουμε να βρούμε μια δίκαιη λύση. Προφανώς, στο τέλος θα πρέπει να μιλήσουμε με την τρόικα. Τη διαπραγμάτευση με την τρόικα θα την κάνει η ίδια ομάδα που έκανε και τις διαπραγματεύσεις για τους πλειστηριασμούς», κατέληξε ο υπουργός.