Όχι ειδικό δικαστήριο για Τσίπρα, αλλά ενδεχομένως προανακριτική ή εξεταστική για Παππά: Η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα επιμένει στις πολιτικές ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού για το παρακράτος που όπως υποστηρίζει αποδεικνύεται και από την αγωγή Καλογρίτσα μετά την κατάθεση Μιωνή, αλλά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να «στριμώξει» περαιτέρω το στενό συνεργάτη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Ειδικότερα, ερωτηθείς στο πλαίσιο του briefing εάν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο προανακριτικής ή εξεταστικής σε βάρος του Νίκου Παππά, ο κ.Πέτσας απάντησε: «Καταρχάς αντιλαμβανόμαστε ότι τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στον τύπο το Σαββατοκύριακο είναι ήδη σε γνώση της Δικαιοσύνης, επομένως τα πρώτα βήματα αναμένονται από εκεί και εμείς θα δούμε σε πολιτικό επίπεδο πώς θα κινηθούμε».

Στο ερώτημα εάν θα κινηθούν διαδικασίες και σε βάρος του Αλέξη Τσίπρα όμως, ο κ.Πέτσας επανέλαβε ότι προς το παρόν η κυβέρνηση αναμένει από τον πρώην πρωθυπουργό να τοποθετηθεί στα όσα ανατριχιαστικά -όπως είπε- δημοσιεύθηκαν το Σαββατοκύριακο σχετικά με τους ισχυρισμούς του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα για εικονική σύμβαση της εταιρείας του με λιβανέζικη εταιρεία προκειμένου να συμμετάσχει στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, εν γνώσει των τότε ενοίκων του Μαξίμου.

Και στην εισαγωγική του τοποθέτηση εξάλλου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έθεσε το ζήτημα όσον αφορά στον κ.Τσίπρα σε πολιτικό επίπεδο. Κάλεσε εκ νέου τον κ.Τσίπρα να απαντήσει «για τις παρακρατικές μεθοδεύσεις επί ΣΥΡΙΖΑ» και υποστήριξε ότι: «Οφείλει – σήμερα κιόλας – να εξηγήσει στον ελληνικό λαό τα όσα γίνονταν στο “μαγαζί”, όπως έλεγε ο κ. Νίκος Παππάς, στενότερος συνεργάτης του και πρωταγωνιστής όσων – αδιανόητων σε μια Δημοκρατία – πληροφορήθηκαν το Σαββατοκύριακο οι Έλληνες».

Ο κ.Πέτσας δήλωσε ότι: «Εγείρονται μείζονος σημασίας ζητήματα που αφορούν τον σεβασμό των θεσμών και τη διάκριση των εξουσιών στον τόπο μας».

Διερωτήθηκε ρητορικά: «Δεν ήξερε τίποτα ο κ. Τσίπρας για εικονικές συμβάσεις; Δεν ήξερε τίποτα για εκατομμύρια που άλλαζαν χέρια; Δεν ήξερε τίποτα για το σύστημα που επιχειρήθηκε να στηθεί στα ΜΜΕ;» και υποστήριξε: «Η σιωπή του διευρύνει το “πολιτικό κατηγορητήριο” στη συνείδηση των πολιτών».