Τσίπρας: «Ακόμα και μετά την πανδημία δεν αναθεωρούν καμία από τις αρχές τους για την ιδιωτικοποίηση των βασικών αγαθών»

Επίθεση Τσίπρα κατά της κυβέρνησης - Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με την Ομοσπονδία εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
17:02
30/06/2020
Τσίπρας: «Ακόμα και μετά την πανδημία δεν αναθεωρούν καμία από τις αρχές τους για την ιδιωτικοποίηση των βασικών αγαθών»
6
loading

Κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ τάχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συναντήθηκε με την Ομοσπονδία εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ, σημειώνοντας ότι «το νερό είναι δημόσιο αγαθό, ανθρώπινο δικαίωμα και δεν μπορεί να μπει στη διαδικασία της πώλησης».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «η στρατηγική ιδιωτικοποίησης όλων των αγαθών και των αγαθών εκείνων που βρίσκονται στον σκληρό πυρήνα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι γνωστή, είναι η γνωστή νεοφιλελεύθερη αντίληψη που έχει η σημερινή κυβέρνηση και το είχε δηλώσει και προεκλογικά».

Επεσήμανε ότι «ζούμε στην εποχή της πανδημίας, στη μετά κορονοϊό εποχή και θα έπρεπε να είχαμε βγάλει κάποια συμπεράσματα», για να τονίσει ότι «η συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση του νερού -σήμερα όχι έξι μήνες πριν- είναι τελείως εκτός πλαισίου και θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε πως ορισμένα αγαθά δεν πωλούνται και δεν αγοράζονται, αλλά πρέπει να είναι αγαθά στα οποία όλοι οι πολίτες πρέπει να έχουν πρόσβαση».


Είπε ότι και η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ δεν είναι καινούρια, ότι την είχε επιχειρήσει και η κυβέρνηση Σαμαρά και κατηγόρησε την κυβέρνηση σχολιάζοντας ότι «αυτοί που σνόμπαραν το ΕΣΥ, οι ίδιοι άνθρωποι που δήθεν ξαφνικά ανακαλύπτουν την αξία της ανθρώπινης ζωής, δεν φαίνεται να αναθεωρούν καμία από τις αρχές τους για την ιδιωτικοποίηση των βασικών αγαθών».

Τόνισε ότι «σε καμία χώρα που ο καπιταλισμός, ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός λειτουργούσε και λειτουργεί, δεν είδαμε να ξεπουλιούνται τα δίκτυα ή να ξεπουλιούνται τα πάγια και μάλιστα με έναν τρόπο που η αποτίμηση τους είναι τόσο εξευτελιστική, όπως προτείνεται εδώ».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ, Ηλίας Κορλός, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι σε όποια χώρα μπήκε ιδιώτης στον κύκλο του νερού υπήρξε αύξηση της τιμής και μείωση της ποιότητας. Σημείωσε ότι αυτό θα έχει αντίκτυπο και στους πολίτες και στους αγρότες, καθώς και ότι τίθενται και θέματα εθνικής ασφάλειας.

Ο Ηλίας Κορλός είπε ότι φεύγει η ΕΥΔΑΠ και μπαίνει στη θέση της βασικός προμηθευτής στο αδιύλιστο νερό για την ΕΥΔΑΠ ΑΕ και για όλη την περιοχή, δηλαδή για περίπου 5 εκατ. ανθρώπων, ένας ιδιώτης «και εκεί αρχίζουν τα δύσκολα». Τόνισε ότι «σε όποια χώρα του κόσμου, ευρωπαϊκή ή αλλού, ο ιδιώτης μπήκε στον κύκλο του νερού, είχαμε αύξηση της τιμής και μείωση της ποιότητας», καθώς «ακόμα κι αν δεν διαμορφώνει, σίγουρα θα συνδιαμορφώνει την τιμή του αδιύλιστου».

Πρόσθεσε ότι θα υπάρξει άμεσος αντίκτυπος και για τους πολίτες και για τους αγρότες, που παίρνουν σε πολύ χαμηλή τιμή το νερό. Ανέφερε ότι δεν ισχύει το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι θα υπάρξει ανταγωνισμός και δεν θα αυξηθεί η τιμή, «γιατί ανταγωνιστικό είναι το πλαίσιο όταν υπάρχουν πολλοί παίκτες στην αγορά», όμως «θα φύγει η ΕΥΔΑΠ, θα έρθει ένα μονοπώλιο ιδιωτικό, άρα δεν υπάρχει ανταγωνισμός».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ πρόσθεσε ότι «υπάρχουν και θέματα εθνικής ασφάλειας», καθώς «σήμερα η ΕΥΔΑΠ στα πλαίσια της Πολιτικής Προστασίας χειρίζεται και θέματα απόρρητα σε σχέση με τη διαχείριση του νερού» και πως «όλα αυτά θα περάσουν ως σχεδιασμός στα πλαίσια της Πολιτικής Προστασίας σε έναν ιδιώτη, θα γνωρίζει πράγματα που δεν πρέπει να τα γνωρίζει ένας ιδιώτης».

Είπε επίσης, ότι υπάρχει το θέμα των στρατηγικών αποθεμάτων «που το χειριζόταν η ΕΥΔΑΠ με τέτοιο τρόπο ώστε να μη λείψει το νερό από κανένα σπίτι», όμως «φοβόμαστε ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί με τον ιδιώτη».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar Κούλη ακούς;

  Είναι πολλά τα λεφτά των δημόσιων φιλέτων. Είναι πολλές οι μίζες και έχουν πολλές οφσόρ.

 2. avatar Τερας

  Μιλάει αυτος που τα πούλησε όλα

 3. avatar Μστ

  Ο Τσίπρας είναι κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ αλλά είναι υπέρ της ιδιωτικοποίησης του νερού ως αγαθό....παραπλανεί τους πολίτες και εννοείτε ότι συμφωνεί με τη ΝΔ στο θέμα της ιδιωτικοποίησης των αποθεμάτων νερού, δηλαδή των φραγμάτων που το αποθηκεύουν...εκεί είναι το κέρδος για τα επιχειρηματικά συμφέροντα και ΟΧΙ η ΕΥΔΑΠ...αν θυμάστε ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε την αρχή, υποχρεώνοντας τους πολίτες να δηλώσουν πηγάδια και πηγές νερού σε οικόπεδα.!!

 4. avatar Artemydoros

  Ποιος μπορεί να πιστέψει αυτόν που θα εσκιζε τα μνημονια και... Και.. Και έφερε το τρίτο μνημόνιο των 100 δις κατά ρεγκλιν έκλεισε τις τράπεζες αύξησε τονφπα σε είδη πρώτης ανάγκης διατροφής έκοψε τις συντάξεις σε χηρες και το εκας από μικροσυνταξιουχους και στο τέλος εστεισε μια σκευωρια για τους πολιτικούς με ψευδη που πλέον είναι προφανή για αυτούς που δεν τρώνε σανο κουμουνδουρου.

 5. avatar Ακόμα δεν παραιτηθηκες

  Έχασες , αποκαληφθηκες , ξεπούλησες,

 6. avatar Ν.Ν

  στο εξωτερικό τα κρατικοποιούν πάλι ( Γαλλία ) εδώ λειτουργούν με διαφορά φάσης.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει