Αν και… συγκλονιστική είδηση από τη συνάντηση των Άκη Τσοχατζόπουλου και Νίκου Ζήγρα με τους Ελβετούς εισαγγελείς δεν φαίνεται να προκύπτει η ελβετική δικαιοσύνη μελετά με ενδιαφέρον τις απαντήσεις που έδωσαν στο πλαίσιο της έρευνας για ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσω των τραπεζών τους.

Ο εξάδελφος του Άκη Τσοχατζόπουλου Νίκος Ζήγρας, αφού… επιτέθηκε στις ελβετικές τράπεζες και χαρακτήρισε την Ελβετία χώρα – πλυντήριο «έδωσε» τον Άκη Τσοχατζόπουλο ως τον μοναδικό δικαιούχο των τραπεζικών λογαριασμών στην Ελβετία και ισχυρίστηκε ότι τα τραπεζικά στελέχη γνώριζαν πολύ καλά το συγκεκριμένο γεγονός.

Ο Νίκος Ζήγρας, μάλιστα, κατονόμασε ως πρόσωπο κλειδί στην Morgan Stanley τον Π.Μ., ο οποίος βρίσκεται στο στόχαστρο των ελβετικών αρχών. Τον περιγράφει ως έναν άνθρωπο που «ζούσε με ιδιαίτερα πολυτελή τρόπο» και χρησιμοποιούσε ακόμη και ελικόπτερο για τις μετακινήσεις του. Μιλά για την τελευταία τους συνάντηση. «Από ότι θυμάμαι τον συνάντησα στο γραφείο της MORELIA στην Αθήνα, περίπου το 2007 που ήταν έντρομος που αποκαλύφθηκε το όνομα του. Μου ζήτησε να βρεθούμε εκεί για να μην μας δει κανείς». Ο Νίκος Ζήγρας μιλά και για την πρώτη τους γνωριμία με βεβαιότητα ότι εκείνος ήξερε ότι πως οι λογαριασμοί ήταν του πρώην υπουργού.

«Το γνώριζε ο ίδιος ( ότι οι λογαριασμοί ήταν του Α. Τσοχατζόπουλου) πριν τον επισκεφθώ, αφού σε αυτόν πήγα συστημένος από δικηγόρο φίλο του Τσοχατζόπουλου και φίλο του πατέρα του Π.Μ. Πώς θα δεχόταν έναν ξυλέμπορο από την Κυψέλη;» είπε ο Νίκος Ζήγρας στους Ελβετούς και συνέχισε: «Ο σκοπός ήταν να γίνει ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, όπως κατάλαβα απ όλες τις ενδείξεις και όπως γνώριζαν οι τραπεζίτες. Για το λόγο αυτό πιστεύω ότι με κατηύθυναν σε συγκεκριμένα πρόσωπα και συγκεκριμένες μεθόδους. Αν ήταν καθαρά τα χρήματα, δεν θα γίνονταν όλα αυτά. Δεν γνώριζα ποτέ τις παροχές».

ΕΡΩΤΗΣΗ: Από πού γνωρίζετε ότι ο Α. Τσοχατζόπουλος λάμβανε αποφάσεις για τους συγκεκριμένους λογαρισμούς;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αφού ήταν δικά του τα χρήματα! Αρχικά έως και το 2005, ο Α. Τσοχατζόπουλος, ως πραγματικός δικαιούχος των λογαρισμών έπαιρνε τις αποφάσεις τις οποίες έδινε σε εμένα και στη συνέχεια τις μεταβίβαζα στον Π.Μ., ο οποίος μέσω εμβασμάτων στην εταιρία MORELIA στην Ελλάδα. Παραλάμβανα από το γραφείο της MORELIA στην Αθήνα σε βαλίτσες με μετρητά τα χρήματα αφηρημένης της προμήθειας που είχε συμφωνηθεί και τα παρέδιδα στον Α. Τσοχατζόπουλο».

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος αφού κατήγγειλε τη διαδικασία ως «μη σύννομη και άκυρη» ακολούθησε τα βήματα που είχε χαράξει στο δικαστήριο και αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή με τους ελβετικούς λογαριασμούς τους οποίους ο Νίκος Ζήγρας, λέει πως είναι δικοί του.. Σε βροχή ερωτήσεων για το λογαριασμό της συζύγου του Βίκυς Σταμάτη στη UBS επέμεινε ότι «διαχειριζόταν αποκλειστικά από τη γυναίκα μου με επιστολές που έστελνε ή με e mail που έστελνε προς την τράπεζα. Ο λογαριασμός αυτός τροφοδοτούνταν από προσωπικούς μας λογαριασμούς στην Ελλάδα στους οποίους ήταν κατατεθειμένο το νόμιμο φορολογημένο εισόδημά μας ».
Μάλιστα, επιχειρώντας να εξηγήσει για ποιο λόγο χρήματα από λογαριασμούς του Νίκου Ζήγρα κατέληγαν στο συμβόλαιο ζωής της συζύγου του Βίκυς Σταμάτη.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πότε παντρευτήκατε την κυρία Βασιλική Σταμάτη;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το 2004 αλλά ζούμε μαζί από το 1996.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Δηλαδή μετά από δυο χρόνια συμβίωσης καταρτήσατε ένα συμβόλαιο ζωής για την κυρία Σταμάτη;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι έτσι έγινε.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Εμείς αναλύσαμε και ενδελεχώς ελέγξαμε αυτό το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, αλλά ο ασφαλιζόμενος είναι ο Νίκος Ζήγρας. Μπορείτε να μας το εξηγήσετε αυτό;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δύσκολα μπορώ να το εξηγήσω αυτό. Δεν μπορεί να είναι ασφαλιζόμενος ο Νίκος Ζήγρας διότι το πρόσωπο που μαζί με τη γυναίκα μου έκαναν το συμβόλαιο ήταν διαφορετικό.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η ασφάλεια βάσει των παραστατικών που υπάρχουν καταρτίστηκε το Σεπτέμβριο του 1998 από το Νικόλαο Ζήγρα. Στις 3 Δεκεμβρίου 1998 κατατέθηκαν 500.000 ελβετικά φράγκα στην τράπεζα της ως ασφάλιστρο. Μπορείτε να μας πείτε από πού προέρχονται οι 500.000 ελβετικά φράγκα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κατατέθηκαν από το άνθρωπο που έκανε το συμβόλαιο με τη γυναίκα μου αξιοποιώντας και ένα μέρος δικής μου ασφάλειας που είχε ολοκληρωθεί από 35 χρόνια δουλειάς στην Γερμανία. Δηλαδή 250.000 μεταφέρθηκαν από τη δική μου ασφάλεια στη DRESDNER BANK και το υπόλοιπο το διέθεσε από δικούς του πόρους ο παραπάνω άνθρωπος που είναι συγγενικό πρόσωπο, όχι ο Ζήγρας, αλλά άλλος συγγενείς μας που δεν θέλω να αποκαλύψω το όνομά του».

Την ίδια ώρα, ελεύθερος με εγγύηση 500 χιλιάδων ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υποχρεωτική εμφάνιση στο Α. Τ θα παραμείνει ο κατηγορούμενος στην υπόθεση των εξοπλιστικών εκπρόσωπος της STN ATLAS Πάνος Ευσταθίου. Το αρμόδιο δικαστικό Συμβούλιο απέρριψε την έφεση που είχε ασκηθεί από την Εισαγγελία Εφετών κατά της βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών με το οποίο, του επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι.