Φίλης: Η ΝΔ θέλει φτηνό σχολείο για το κράτος και ακριβό για την οικογένεια

«Η αναστολή λειτουργίας του ολοήμερου με μια τηλεοπτική ανακοίνωση της υπουργού, εφόσον δεν υπάρχει νομοθέτηση, είναι παράνομη»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
16:38
01/06/2020
Φίλης: Η ΝΔ θέλει φτηνό σχολείο για το κράτος και ακριβό για την οικογένεια
10
loading

Την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο για την Παιδεία εξέφρασε ο Νίκος Φίλης από το βήμα της Βουλής τη Δευτέρα (1/6). «Ο τίτλος ''νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης'', όπως το αποκάλεσε η εμπνεύστριά του είναι ψευδώνυμος» ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως στην πραγματικότητα αυτό που επιδιώκει είναι να δημιουργήσει ένα σχολείο «φθηνό για το κράτος, ακριβό για την οικογένεια, τιμωρητικό για τους εκπαιδευτικούς, ανταγωνιστικό για τους μαθητές».

Ο Νίκος Φίλης ως εισηγητής της μείζονος αντιπολίτευσης στην πρώτη σχετική συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων που συζητά το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση αναφέρθηκε στους χειρισμούς της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνοντας:

«Το μοντέλο αυτό τύπου Θάτσερ έχει χρεοκοπήσει σε άλλες χώρες και η υπουργός Παιδείας το φέρνει με το πολυνομοσχέδιο, προκαλώντας ''ανακατωσούρα'' όπως συνηθίζει, και μάλιστα εν μέσω πανδημίας και ερήμην των εκπαιδευτικών».

Κάνοντας ειδική αναφορά στις κινητοποιήσεις των δασκάλων και καθηγητών τις χαρακτήρισε ως μια «αντίσταση, μια κριτική αντίδραση σε αυτά που απεργάζεται το υπουργείο Παιδείας». Κάτι που φάνηκε και στη διαβούλευση, όπου η συντριπτική πλειοψηφία όσων το σχολίασαν, πάνω από 15.000 σχόλια ήταν εναντίον. Για αυτό και προέβη σε ελιγμούς, αποσύροντας διατάξεις που κρατάει για αργότερα.

Παράλληλα ο Νίκος Φίλης επέμεινε στην «αρνητική» αναστολή λειτουργίας των ολοήμερων δημοτικών σχολείων. «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε νομοθετήσει την επέκταση του ολοήμερου σε όλη την Ελλάδα. Σχολείο ισότητας και δημοκρατίας, που έχει κατοχυρωθεί με προεδρικό διάταγμα. Η αναστολή λειτουργίας του ολοήμερου με μια… τηλεοπτική ανακοίνωση της υπουργού, εφόσον δεν υπάρχει νομοθέτηση, είναι παράνομη» επεσήμανε και πρόσθεσε:

«Πέραν αυτού όμως, θέτει ουσιαστικό πρόβλημα στις οικογένειες και τους μαθητές. Ζητήσαμε απαντήσεις, λάβαμε μισόλογα. Όπως επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ είχα κατοχυρώσει την υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή. Κόντρα τότε στις αντιδράσεις ΝΔ και ορισμένων από τους δημάρχους της. Είναι έργα του ΣΥΡΙΖΑ αυτά, έργα στήριξης των πιο φτωχών κοινωνικών στρωμάτων, και είμαστε περήφανοι για τη θεσμοθέτησή τους».

Διαβάσαμε χτες τον Τύπο, συνέχισε ο Ν. Φίλης, ότι η κα Κεραμέως δεν ήθελε να κλείσουν τα σχολεία και υποχρεώθηκε σε υποχώρηση μόνο μετά από παρέμβαση του πρωθυπουργού. Αυτά που λέει ότι «ακούμε τους ειδικούς», είναι για το «πόπολο»! Και θυμίζω, ο ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε από την πρώτη στιγμή θετικός στο κλείσιμο, ως υγειονομικό μέτρο.

Συνοπτικά, ο Νίκος Φίλης αναφέρθηκε στις ακόλουθες πτυχές του νομοσχεδίου:

Αρνητική εξέλιξη τα αγγλικά στα νηπιαγωγεία. Όλοι οι παιδαγωγοί εξηγούν ότι δεν πρέπει τα παιδιά στο νηπιαγωγείο να μαθαίνουν άλλη από τη μητρική γλώσσα. Το ίδιο διατύπωσαν με ομόφωνη γνώμη τους τους οι πρόεδροι όλων των παιδαγωγικών τμημάτων της χώρας. Οι καθ’ ύλην ειδικοί. Τι συμβαίνει; Δεν θέλει τώρα να ακούει τους ειδικούς η κα Καραμέως, όπως επαναλαμβάνει μονότονα σε κάθε πέντε φράσεις της; Χρειάζεται μάλλον να θυμίσω, ότι όταν θεσμοθέτησα ως υπουργός τα αγγλικά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση από την πρώτη τάξη, η κα Γιαννάκου είχε ταχθεί ενάντια με το ίδιο επιχείρημα -όχι γλώσσα άλλη πλην μητρικής τόσο νωρίς. Βέβαια τότε οι ειδικοί είχαν εισηγηθεί ότι στην ηλικία των 6 ετών αυτό είναι αποδεκτό και προχώρησα.

Αντίθετα, η ΝΔ κατήργησε τη δεύτερη γλώσσα στα νηπιαγωγεία της μειονότητας στη Θράκη. Έπεσε δυστυχώς θύμα κι αυτό το θετικό μέτρο στον εθνιιστικό παροξυσμό της ΝΔ. Το είχε κι αυτό θεσμοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Βάλαμε ένα βοηθό πλάι στο νηπιαγωγό, που να ξέρει την τουρκική, για να μπορέσουμε να κερδίσουμε στην ουσία τα παιδιά της μειονότητας, που δεν καταλάβαιναν λέξη ελληνικά. Και όχι να τα απομονώνουμε, σπρώχνοντάς τα στις αγκάλες των ακραίων της μειονότητας. Αυτό κατήργησε η ΝΔ.

Εξέφρασε επίσης την πλήρη αντίθεση του με την θεσμοθέτηση της Τράπεζας Θεμάτων, που τη μία και μοναδική φορά που εφαρμόστηκε οδήγησε σε 25% αποτυχία και υποχρέωσε την κυβέρνηση Σαμαρά τότε να προσθέσει εξεταστική.

Για τα λατινικά vs κοινωνιολογία. Αναγκαία ασφαλώς τα λατινικά, είπε ο Ν. Φίλης, για ορισμένα τμήματα της φιλοσοφικής, όπως το Ιστορικό-Αρχαιολογικό. Η κοινωνιολογία όμως προσφέρει στα παιδιά μια ευρύτερη κατανόηση της κοινωνίας.

«Θυμάμαι τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη που με άλλους ακραίους φώναζε ότι η κοινωνιολογία είναι… αριστερή επιστήμη. Μπούρδες! Δεν υπάρχουν αριστερές και δεξιές επιστήμες! Λες και η ανάγκη διαμόρφωσης ενός ελεύθερου πολίτη, όπως ορίζει το Σύνταγμα, δεν περνάει μέσα και από τέτοια, ευρύτερου ορίζοντα, επιστημονικά πεδία» είπε κλείνοντας την τοποθέτησή του.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

10
σχόλια
 1. avatar ΑΠΑ

  Ο
  Λα τα ιδιωτικά σχολεία λειτουργούσαν ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΑ μέσω ΙΝΤΕΡΝΕΤ , την δημόσια εκπαίδευση την χρησιμοποιούν οι συνδικάλες και τα κόμματα για δικούς τους αντιπολιτευτικόυς σκοπούς .....και παίζουν την κολοκυθιά εις βάρος των παιδιών ...αλλά δεν τους αφορά αφού τα παιδία τους είναι σε ιδιωτικά σχολεία ....όποιος κατάλαβε ...κατάλαβε

 2. avatar από Σωτήρη

  Πραγματικά ήθελα να ξέρω με τι υπόβαθρο γνώσεων μιλάει αυτό το μέλος του ετερόκλητου όχλου της συμμορίας άθεων εθνομηδενηστών !

 3. avatar τηλεθεατης

  δεν μας λες ρε φιλε, το αφεντικο σου σε τι σχολειο στελνει τα παιδια του? ρε αντε παρατατε μας αντιχριστοι..........

 4. avatar Τειρεσίας

  Καλα τα είδαμε τα δικά σας Σχολεία ΔΙΧΟΣ ΑΡΧΑΊΑ, ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ . ΔΙΧΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΊΑ, ΔΙΧΟΣ ΣΤΑΥΡΟ ΣΤΗΝ ΣΗΜΑΙΑ. ΔΙΧΟΣ ΕΙΚΟΝΟΣΜΑΤΑ. & ΝΑ ΒΓΕΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΑΝΘΕΛΗΝΕΣ ΣΑΝ ΤΟ ΦΙΛΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ

 5. avatar Θέλει η ΝΔ να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει

  Επιθυμία της κυβέρνησης της Ν.Δ. είναι να υποβαθμίσει τη δημόσια παιδεία και τη δημόσια υγεία.
  Με σκοπό να εξυπηρετήσουν τις επιδιώξεις των μεγάλων συμφερόντων παιδείας και υγείας. Αυτοί τους έκαναν κυβέρνηση με ορυμαγδό διαφήμισης τους και δυσφήμισης του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτούς δίνουν λογαριασμό επειδή έχουν τα ΜΜΕ και τους ρίχνουν όποτε θέλουν.

 6. avatar Φίλης στην βουλη

  Δυστυχώς κατάργησε η ΝΔ τα τουρκικά ως μητρική γλώσσα στα νηπιαγωγεία και δημοτικά στην Θράκη που είχαμε φέρει ως συριζα
  Ποιο γιουσουφ από τους Τούρκο σπόρους του συριζα όσο κι αν ψάξετε δεν θα βρείτε πουθενά στον κόσμο

 7. avatar Να πανε οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ

  Πρωτα κανονικά στο σχολείο και μετά να μας λένε τις απόψεις τους Και εγώ θα ήθελα να έχω άποψη για την λοβοτομή αλλά δεν είμαι γιατρός Αν και θα ήταν το μοναδικό που θα έλυνε το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ

 8. avatar παντα φταιει ο αλλος

  όλο σχόλια για τους προηγούμενους...
  επί του συγκεκριμένου θέματος θα πάρει θέση κανείς ?
  είναι δυνατόν να καταργηθεί το ολοήμερο ?
  να καταλάβω την κριτική στους προηγούμενους ότι δεν λειτουργούσε σωστά και να παρθούν μέτρα ώστε να βελτιωθεί, αλλά να το καταργήσουν ????

 9. avatar Ψιτ

  Να πω οτι σύμφωνο με τον [...]; Μπορεί και ναι μπορεί και όχι. Όμως με την άσχετη κ Κεραμέως δεν μπορεί να συμφωνεί κανείς! Για ενα και μοναδικό λόγο. Ειναι άσχετη !!!!!!

 10. avatar Γιαννούλης

  Ο Φίλης και το Σύριζα θέλουν ακριβό σχολείο για το κράτος ακριβό για την οικογένεια και τα παιδιά τούβλα και όλα αυτά να τα πληρώσει ο φορολογούμενος.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει