«Μένουμε Όρθιοι 2»: Όλα τα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ για την κοινωνία και την οικονομία μετά την πανδημία

Μέχρι τελευταία στιγμή έσβησαν και έγραφαν το επικαιροποιημένο πρόγραμμα


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
11:32
26/05/2020
«Μένουμε Όρθιοι 2»: Όλα τα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ για την κοινωνία και την οικονομία μετά την πανδημία
26
loading

Μέχρι την τελευταία στιγμή γίνονταν σύμφωνα με πληροφορίες διορθώσεις στο επικαιροποιημένο σχέδιο που παρουσίασε χθες το απόγευμα στο Ζάππειο Μέγαρο ο ΣΥΡΙΖΑ περί εξόδου της χώρας από την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, υπό τον τίτλο «Μένουμε Όρθιοι 2».

Στόχος της Κουμουνδούρου ήταν οι προτάσεις αυτές να διακατέχονται από ρεαλισμό και να μεριμνούν πρωτίστως για τη μεσαία οικονομική τάξη για την οποία και η ίδια η Κουμουνδούρου παλαιότερα έχει παραδεχθεί πως δεν έκανε όλα όσα θα έπρεπε όταν βρισκόταν στην κυβέρνηση. Τώρα, φροντίζει να επανορθώσει καταδεικνύοντας ότι θα βρίσκεται δίπλα της. Αυτό άλλωστε υποδήλωνε και η παρουσία στην εκδήλωση επαγγελματικών φορέων.

Παράλληλα ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας και οι τομεάρχες Νίκος Παππάς, Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου θέλησαν στις ομιλίες τους να κάνουν διακριτά τα μέτρα που προτείνουν σε σχέση με αυτά που έχει λάβει ή δεν έχει καν προβλέψει η κυβέρνηση. Όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά, «η Νέα Δημοκρατία έχει μεγάλη εμπειρία να βάζει τη χώρα σε μνημόνια και δυστυχώς μηδενική στο να τη βγάζει απ' αυτά. [...] Δυστυχώς η κυβέρνηση της Ν.Δ. αρνήθηκε να στηρίξει την εργασία και επέλεξε να επιδοτήσει την ανεργία. Αρνήθηκε την ουσιαστική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και κατέφυγε στην δυσφήμηση τους με ευφυολογήματα από τους υπουργούς της. Αρνήθηκε την επιδότηση των επιστημόνων και επέλεξε να προσπαθήσει να τους υποτιμήσει. Αρνήθηκε την στήριξη του τουρισμού, της εστίασης, των αγροτών, του πολιτισμού και συνολικά των πληττόμενων κλάδων. Αρνήθηκε την οριζόντια στήριξη της οικονομίας που ήταν αναγκαία και εφικτή. Αρνήθηκε με δυο λόγια να αξιοποιήσει την παρακαταθήκη που είχε, και να στηρίξει την οικονομία ώστε να αποφευχθεί μια βαθιά και παρατεταμένη ύφεση».

Από που θα βρεθούν τα χρήματα

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα οφείλει να διεκδικήσει την άμεση επιστροφή των κερδών των ελληνικών ομολόγων (ANFAs και SMPs) και την αποσύνδεση αυτών από τις εξαμηνιαίες αξιολογήσεις.

«Σε αυτή τη διεκδίκηση ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει κάθε προσπάθεια της Ελληνικής κυβέρνησης» όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά. Προτείνεται παράλληλα να γίνει χρήση τμήματος του συνολικού αποθέματος που παραμένει στα 36-37 δισεκατομμύρια ευρώ, που σχηματίστηκε την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα το πρόγραμμα προτείνει την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ «κινητοποιώντας περισσότερους πόρους της τάξης του 3,5-4% του ΑΕΠ (6,5-7,5 δισ. ευρώ) το 2020 πέρα από τη συνήθη εκτέλεση και απορρόφηση του ΕΣΠΑ, αλλά και ένταξη σε αυτό όλων των μέτρων για τη στήριξη επιχειρήσεων, αυτοαπασχολούμενων, εργαζομένων, ανέργων, επισφαλώς εργαζομένων, εποχικών, κ.λπ». Αναφορικά με τη χρηματοδότηση τέλος, προβλέπεται η παροχή ρευστότητας στις τράπεζες ύψους έως και 3 τρισεκατομμυρίων ευρώ με αρνητικό επιτόκιο.

Οι παρεμβάσεις που προτείνονται στην Υγεία

Όσον αφορά τον τομέα της υγείας, προτείνεται: 

1. Γενναία ενίσχυση του ΕΣΥ  με ανθρώπινο δυναμικό – ολοκληρωμένο σχέδιο μόνιμων προσλήψεων σε βάθος 4ετίας με 4000 θέσεις γιατρών-νοσηλευτών-λοιπού προσωπικού για το 2020
2. Σταδιακή σύγκλιση με τους μέσους όρους της Ευρώπης στις δημόσιες δαπάνες Υγείας , στον αριθμό νοσηλευτών και κλινών ΜΕΘ  - μείωση ιδιωτικών δαπανών υγείας
3. Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας , του θεσμού του οικογενειακού γιατρού για κάθε πολίτη και των Τοπικών Μονάδων Υγείας ( ΤΟΜΥ)
4. Μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και του υπόλοιπου προσωπικού του ΕΣΥ - ενισχυμένα κίνητρα για τις άγονες/νησιωτικές περιοχές - ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ
5. Διευρυμένο δίκτυο κοινοτικών υπηρεσιών υγείας και κατ’ οίκον φροντίδας –Κινητές Μονάδες ΠΦΥ και Ψυχικής Υγείας
6. Δράσεις πρόληψης και ενισχυμένης υγειονομικής φροντίδας σε πληθυσμούς ειδικής ευαλωτότητας(πρόσφυγες-Ρομά- γηροκομεία-σωφρονιστικά καταστήματα-προνοιακά ιδρύματα-άστεγοι)
7. «Θωράκιση» των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας – δημιουργία μόνιμου μηχανισμού επιδημιολογικής επιτήρησης και παρέμβασης σε απειλές Δημόσιας Υγείας
8. Εθνικό Σχέδιο αναβάθμισης των κτιριακών υποδομών – εξοπλισμού του ΕΣΥ σε βάθος 5ετίας
Το σύνολο της παρέμβασης για την Υγεία ανέρχεται στο 1 δις μέχρι το τέλος του 2021 εκ των οποίων τα 500 εκ. εκτιμάται ότι θα αναλωθούν μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2020.

Οι παρεμβάσεις που προτείνονται στην Εργασία

Όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, η προστασία της εργασίας αποτελεί προτεραιότητα αυτή την περίοδο. Τα μέτρα που προτείνονται αναφέρει ότι έχουν συγκεκριμένο στρατηγικό προσανατολισμό, την προστασία των εργαζομένων, τη διατήρηση της διαπραγματευτικής τους δύναμης και των μισθών και την ανατροπή των τάσεων απορρύθμισης της αγοράς εργασίας. «Πρόκειται για την ακριβώς αντίθετη στρατηγική από αυτή που ακολουθεί η κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας» όπως ειπώθηκε. Ειδικότερα, αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

1. Για τις επιχειρήσεις που συνεχίζουν να βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας, προτείνουμε 100% κάλυψη του μισθολογικού και μη-μισθολογικού κόστους από το κράτος.
2. Για τις πληττόμενες επιχειρήσεις στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού και των μεταφορών, επιδότηση 100% των ασφαλιστικών εισφορών και 40% των μισθών από το κράτος, με υποχρέωση καταβολής του υπόλοιπου 60% του μισθολογικού κόστους από την επιχείρηση.
3. Για τις υπόλοιπες πληττόμενες επιχειρήσεις που αρχίζουν να επαναλειτουργούν προτείνουμε επιδότηση 40% μισθών και ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος, με υποχρέωση καταβολής του υπόλοιπου 60% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους από την επιχείρηση.
Προϋποθέσεις για την εφαρμογή των μέτρων οικονομικής στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων:
1. Κατάργηση του σχήματος αναστολών συμβάσεων εργασίας
2. Κατάργηση του νέου σχήματος εκ περιτροπής εργασίας
3. Κατάργηση της αναστολής δήλωσης των ωραρίων, επαναθεσμοθέτηση της δυνατότητας ελέγχων από το ΣΕΠΕ
4. Ρύθμιση για τον μη συμψηφισμό ημερών μη εργασίας λόγω της πανδημίας με τις τακτικές άδειες των εργαζομένων
5. Θέσπιση ειδικού πλαισίου για τον έλεγχο της τηλεργασίας και την προστασία των εργαζομένων σε αυτή
6. Εξειδίκευση των κανόνων ασφαλείας και υγείας στην εργασία στις συνθήκες της πανδημίας. Εντατικοποίηση των ελέγχων και εκτεταμένης εμβέλειας ενημερωτική εκστρατεία
7. Υποχρέωση διατήρησης των συμβάσεων εργασίας για έξι μήνες μετά το τέλος της κρατικής επιχορήγησης (μετενέργεια)
8. Σαφής απαγόρευση δυσμενούς μετατροπής συμβάσεων (για παράδειγμα, πλήρους σε μερικής ή εκ περιτροπής)
9. Παράταση ισχύος μέχρι το τέλος του έτους όλων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που ξεκίνησαν να λήγουν τον Μάρτιο του 2020
Το σύνολο των παρεμβάσεων για την στήριξη της εργασίας ανέρχονται στα 3,7 δισ. ευρώ και αφορούν τουλάχιστον 1,7 εκ εργαζόμενους και 200.000 επιχειρήσεις.

Οι παρεμβάσεις που προτείνονται για τις επιχειρήσεις

Σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απαραίτητη προϋπόθεση για τη στήριξη της οικονομίας ειδικά σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία είναι φυσικά η στήριξη της ζήτησης αλλά και η στήριξη της προσφοράς. Επομένως αποφασιστικής σημασίας για το πρόγραμμά του είναι η στήριξη των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Όπως αναφέρεται, στις παρούσες συνθήκες το βασικό πακέτο μέτρων που προτείνεται έχει οριζόντιο χαρακτήρα και καλύπτει το σύνολο των πληττόμενων επιχειρήσεων. Ωστόσο και επιπρόσθετα αυτών των οριζόντιων μέτρων, προτεραιότητα δίνεται στις παραγωγικές επιχειρήσεις (μεταποίηση βιομηχανία, πρωτογενής τομέας, πράσινη οικονομία, πολιτιστικός και δημιουργικός τομέας κλπ) και ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις έντασης γνώσης και αυτές που παράγουν προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, δηλαδή στις επιχειρήσεις που συμβάλλουν τα μέγιστα στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, στις επιχειρήσεις που θα σηκώσουν το κύριο βάρος ανάκαμψης σε μια βιώσιμη κατεύθυνση. Αυτή η κατηγορία επιχειρήσεων καλύπτεται τόσο από τα οριζόντια μέτρα που παρατίθενται στη συνέχεια όσο και από ειδικού τύπου μέτρα που εξειδικεύονται ανά κλάδο και αποτελούν τη συνέχεια του Μένουμε Όρθιοι ΙΙ.

Καθώς η πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα είναι δύσκολη έως αδύνατη για ένα μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ειδικά των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, προτείνεται ένα πακέτο μέτρων που προκρίνει για αυτή την κατηγορία των επιχειρήσεων μέτρα ενίσχυσης απευθείας από το κράτος, καθώς και το μέτρο των μικροχρηματοδοτήσεων. Μέτρα άμεσης ή έμμεσης απευθείας ενίσχυσης από το κράτος, είναι η μη επιστρεπτέα ενίσχυση και η μείωση της προκαταβολής φόρου.

Ειδικότερα:  
1. Μη Επιστρεπτέα Ενίσχυση ύψους 3 δισ. ευρώ

 • Το ποσό δίνεται άπαξ σε έμμεσα ή άμεσαπληττόμενους αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσειςκαι το κόστος του είναι 3 δις. Η ενίσχυση αυτή είναι μη επιστρεπτέα, δεν συνιστά δηλαδή δάνειο με προϋπόθεση την διατήρηση του συνόλου των εργαζομένων για 6 μήνες καθώς και των όρων εργασίας τους.
 • Κρίσιμος παράγοντας για την ομαλή επαναλειτουργία των επιχειρήσεων, είναι η ελαχιστοποίηση έως μηδενισμού αν είναι εφικτό, υποχρεώσεων που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια του lockdown.
 • Άμεση ενίσχυση για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, στο ύψος των 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο.
 • Η ελάχιστη ενίσχυση ανά επιχείρηση διαμορφώνεται στις, 2.000 ευρώ (ατομική επιχείρηση) και η μέγιστη στις 100.000 ευρώ.
 • Στο μέτρο εμπίπτουν και ατομικές επιχειρήσεις με έδρα άλλη από την οικία του ιδιοκτήτη.
 • Σκοπός του μέτρου είναι η άμεση πρόσβαση σε κεφάλαιο κίνησης, για την κάλυψη εξόδων όπως ενοίκια, λογαριασμοί κοινής ωφέλειας, φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, προμηθευτές.
 • Κόστος 3 δισ. ευρώ  -  Διάρκεια Άπαξ

2. Μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%,

 • Το μέτρο είναι μόνιμο (δεν αφορά δηλαδή μόνο το 2020) και αφορά όλους ανεξαιρέτωςτους υπόχρεους καταβολής προκαταβολής φόρου.
 • Τα προηγούμενα μέτρα απαντούν σε ανάγκες του σήμερα και είναι υλοποιήσιμα χωρίς τη συμμετοχή των τραπεζών. Προκρίνονται υπό τις παρούσες συνθήκες αλλά δεν μπορούν από μόνα τους να καλύψουν τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Η οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά χωρίς την ουσιαστική συμβολή του τραπεζικού συστήματος το οποίο εξακολουθεί να παρουσιάζει βασικές αρρυθμίες.
 • Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το πρόβλημα, ήδη από την κυβερνητική περίοδο 2015-2019,  συνίσταται στη δημιουργία ενός παράλληλου και εναλλακτικού χρηματοδοτικού συστήματος, το οποίο λειτουργεί σε συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα αλλά διέπεται από διαφορετικά κριτήρια. Βασικοί πυλώνες του εν λόγω συστήματος είναι η Αναπτυξιακή Τράπεζα, το θεσμικό πλαίσιο των μικροπιστώσεων και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.  Η ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε, παρά τις κατά καιρούς παλινωδίες, έχει την ευρεία αποδοχή των πολιτικών δυνάμεων. Κυρίως βέβαια έχει την αποδοχή των παραγωγικών φορέων.
 • Με τη βοήθεια των μέτρων που έχει αναλάβει η ΕΚΤ, οι εμπορικές τράπεζες διαθέτουν αυτή τη στιγμή επαρκή κεφάλαια ή έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν κεφάλαια με πολύ καλούς όρους για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Επομένως το πρόβλημα δεν είναι κεφαλαιακού χαρακτήρα. Το πρόβλημα εστιάζεται στο γεγονός ότι οι τράπεζες εξακολουθούν να θεωρούν ότι ο δανεισμός των ελληνικών επιχειρήσεων παρουσιάζει γενικά υψηλό ρίσκο και επομένως οι όροι με τους οποίους δανείζουν τις επιχειρήσεις είναι ασύμφοροι ή δύσκολο να καλυφθούν από τις τελευταίες.
 • Σε αυτές τις συνθήκες, η  Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα πρέπει να δημιουργήσει σύγχρονα εγγυοδοτικά εργαλεία, αναλαμβάνοντας το μεγαλύτερο μέρος του ρίσκου των δανείων, καθιστώντας τους όρους δανεισμού ελκυστικούς για τις επιχειρήσεις.
 • Η ενεργοποίηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας σε αυτή την κατεύθυνση, προϋποθέτει την ενίσχυσή της με κεφάλαια, πέρα από αυτά που ήδη διαθέτει και πέρα από τις συνήθεις πηγές χρηματοδότησής της που είναι το ΠΔΕ και το ΕΣΠΑ. Μια πρόσθετη σημαντική πηγή κεφαλαίων θα προέλθει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (υπολογίζονται τουλάχιστον 3 δις ευρώ επιπλέον όσων είχαν δρομολογηθεί πριν την πανδημία).Πέρα όμως από αυτά η κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίσει στην Αναπτυξιακή Τράπεζα τις προϋποθέσειςώστε να μπορεί να προσφύγει η ίδια  για δανεισμό με έκδοση ομολόγων η με άλλες μορφές.
 • Με βάση τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα εργαλεία που ήδη είχαν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και την κινητοποίηση των τραπεζικών κεφαλαίων, μπορούν να διατεθούν τουλάχιστον 12 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων

3. Εισαγωγή του εργαλείου των μικροχρηματοδότησεων

 • Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην θεσμοθέτηση των μικροχρηματοδοτήσεων (microlending /microfinance) νομοσχέδιο που ετοιμάστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν πρόλαβε να ψηφιστεί. Αφορά σε δάνεια μέχρι 25.000 ευρώ από ιδιωτικά χρηματοπιστωτικά σχήματα και την Αναπτυξιακή Τράπεζα, με την ρητή εξαίρεση των τραπεζικών ιδρυμάτων.
 • Την εποπτεία των σχημάτων θα πρέπει να αναλάβουν τα Υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας, χωρίς τη συμμετοχή στην εποπτική διαδικασία της ΤτΕ (υπό προϋποθέσεις ο ρόλος της περιορίζεται στην τεχνική βοήθεια).

4. Χρηματοδοτικό εργαλείο ενίσχυσης ρευστότητας μέσω κρατικών εγγυήσεων από 80 έως και 100%

 • Το δημόσιο μέσω της αναπτυξιακής τράπεζας δημιουργεί ένα πρόγραμμα εγγυήσεων για ΜμΕ με ποσοστό κάλυψης από 80 έως και 100% κάθε εκάστου δανείου και χωρίς όριο ανώτατου ποσοστού κάλυψης ανά χρηματοπιστωτικό ίδρυμα/σχηματισθέν χαρτοφυλάκιο. Αυτό τον σχεδιασμό ακολουθούν όλα τα Κράτη Μέλη της Ε.Ε. σε αντίθεση με την ελληνική κυβέρνηση που με τα επιπλέον όρια που θέτει εγγυάται το 30-40 % των δανείων καθιστώντας τελικά τον δανεισμό για τις περισσότερες από τις επιχειρήσεις ασύμφορο.
 • Το πρόγραμμα θα απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις κάθε κατηγορίας(σκόπιμη είναι η κατά συνθήκη κλαδική στόχευση, όπως π.χ. σήμερα οι τουριστικές επιχειρήσεις, οι μεταφορές, η εστίαση) υπό την προϋπόθεση ικανοποίησης των κανόνων των Κρατικών Ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 • Αναλυτικότερα, για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις η εγγύηση θα ανέρχεται στο 90%, ενώ στις σχετικά μεγαλύτερες επιχειρήσεις θα διαμορφώνεται στα επίπεδα του 80%, με προϋποθέσεις για τις επιχειρήσεις όπως το να διατηρήσουν και να αυξήσουν θέσεις εργασίας, να διατηρήσουν και να αυξήσουν τις μισθολογικές αμοιβές και τα κίνητρα για τους εργαζόμενους με συνδυαστική απορρόφηση λιμναζόντων προγραμμάτων απασχόλησης του ΟΑΕΔ.Το ποσοστό εγγύησης του δημοσίουμπορεί να ανέλθει ακόμα και στο 100%,πολύ στοχευμένα, σε επιχειρήσεις που προσφέρουν υψηλή προστιθέμενη αξία στην οικονομία (για παράδειγμα σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση και σε τομείς έντασης γνώσης και αξιοποίησης επιστημονικής έρευνας). Σε περίπτωση που επιμερισθεί η κάλυψη και για το επιτόκιο δανεισμού, αυτό θα υπολογίζεται με βάση το μέσο τριμηνιαίο επιτόκιο χορηγήσεων ΜμΕ του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

5. Εγγυοδοτικό εργαλείο First Loss έως 25% για την ενεργοποίηση ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων

 • Ένα από τα βασικά προβλήματα των ελληνικών επιχειρήσεων είναι το χαμηλό επίπεδο των ιδίων κεφαλαίων. Το πρόβλημα εκτιμάται ότι θα λάβει εκρηκτικές διαστάσεις τα επόμενα έτη λόγω της αναμενόμενης καταγραφής υψηλών ζημιών την τρέχουσα χρήση (2020). Η συγκεκριμένη εξέλιξη, πέραν της επιδείνωσης της χρηματοοικονομικής κατάστασης των επιχειρήσεων και την πρόκληση αμφιβολιών σχετικά με την μελλοντική επιβίωση τους, θα δυσχεράνει παράλληλα την δανειοδότηση τους από τον τραπεζικό τομέα και τον αποκλεισμό τους από τις ενδεχόμενες μελλοντικές κρατικές ενισχύσεις καθώς θα θεωρούνται προβληματικές, με βάση το ισχύον stateaidframework της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 • Το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό προϊόν θα εγγυάται κατά 25% τις ιδιωτικές συμμετοχές σε ταμεία επιχειρηματικών κεφαλαίων ή σε ειδικές περιπτώσεις απευθείας επενδύσεων. Οι επενδύσεις θα πραγματοποιούνται με την έκδοση κοινών ή/και προνομιούχων μετοχών, μετατρέψιμων ομολογιών ή/και άλλων μορφών χρεογράφων.
 • Το δημόσιο θα εγγυάται το ενδεχόμενο καταγραφής ζημιών, με ποσοστό κάλυψης έως 25% (firstlossguarantee). Στην περίπτωση καταγραφής ζημιών πάνω από το ποσοστό του 25% αυτό θα επιβαρύνει τα ιδιωτικά κεφάλαια.

Εισόδημα έκτακτης ανάγκης

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τη χορήγηση επιδόματος έκτακτης ανάγκης, δίνοντας 400 ευρώ για το πρώτο ενήλικο μέλος του νοικοκυριού, 200€ για κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και 100€ για κάθε παιδί. Οι ήδη επιδοτούμενοι από τον ΟΑΕΔ άνεργοι δικαιούνται το ποσό που προκύπτει για το νοικοκυριό, αφού αφαιρεθεί το επίδομα ανεργίας που ήδη λαμβάνουν. Το έκτακτο εισόδημα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο. Σκοπός του εισοδήματος έκτακτης ανάγκης είναι να δώσει στη δοκιμαζόμενη μερίδα της κοινωνίας την δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης έτσι ώστε να μείνει οικονομικά και κοινωνικά ενεργή, ικανή να συμβάλει στην συλλογική προσπάθεια για ανάκαμψη. Παράλληλα, στηρίζει την κατανάλωση και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το επίδομα αφορά σχεδόν 4 εκ άτομα, έχει διάρκεια 4 μήνες και το κόστος του αναμένεται να ανέλθει στα 3,5 δις ευρώ.

Παρεμβάσεις στον τουρισμό

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ένα πρόγραμμα «διακοπών για όλους», με την διαδικασία  χορήγησης ατομικών επιταγών (voucher) διαμονής και μετακίνησης ύψους 600 εκ. ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό θα δίνει στα νοικοκυριά δικαίωμα επιλογής των διακοπών τους, τους θερινούς μήνες, με προοπτική επέκτασης του μέχρι τέλους του χρόνου.

Το πρόγραμμα αυτό θα συμβάλει στη μερική αντιστάθμιση του ελλείμματος αφίξεων τουριστών από το εξωτερικό, μέσω της ενίσχυσης της εσωτερικής ζήτησης για τουριστικές υπηρεσίες και άρα τη διατήρηση στοιχειώδους ρευστότητας στην αγορά. Με τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνεται η οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων και η διατήρηση κατά το δυνατόν των θέσεων εργασίας.

Παρεμβάσεις για την εστίαση

Πέρα από τα οριζόντια μέτρα για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους και αναγνωρίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης του κλάδου της εστίασης, ο οποίος πλήττεται τόσο από τα μέτρα περιορισμού του συνωστισμού όσο και από τη μειωμένη ζήτηση (πχ. λόγω αναμενόμενης πτώσης του τουρισμού), προτείνεται η μείωση του ΦΠΑ στο σύνολο της εστίασης στο 6% (από το 24% ή το 13% ανάλογα τον ισχύοντα συντελεστή– εξαιρούνται τα αλκοολούχα).

Παρεμβάσεις στον αγροτικό τομέα

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τέλος, προτείνει μια σειρά από δράσεις στον αγροτικό τομέα και ενίσχυσης των αγροτών, κόστους 300 εκατομμυρίων ευρώ. Μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά για στήριξη των κτηνοτρόφων για απώλεια εισοδήματος λόγω χαμηλών τιμών πώλησης (αμνοερίφια και λοιπή ζωική παραγωγή) σύνολο 80 εκ., μείωση των εισφορών ΕΛΓΑ για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο κατά 20% με κάλυψη του κενού από εθνικούς πόρους, ύψους 35 εκατ. καθώς επίσης και καταβολή του 70% των άμεσων ενισχύσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) στους αγρότες  πριν το καλοκαίρι στη βάση  του μέσου όρου των δηλώσεων των περασμένων τριών ετών.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

26
σχόλια
 1. avatar Jo Geo

  Εφόσον είχε τεράστια επιτυχία το νούμερο 1 είπε ο Αλέξης ο ψεύτης να βγάλει και δεύτερο!!!
  Αχαχαχαχαχαχαχα
  Πάλι τάζεις λεφτά ρε Πινόκιο;
  Στα λόγια δίνω και εγώ τα διπλάσια από εσένα , μην σου πω τα τριπλάσια!
  Βολεμένοι του Συριζα , αν σας τάξω τα τριπλάσια θα με ψηφίσετε;
  Αχαχαχαχαχαχα
  Ο άνθρωπος είναι γελοίος και επικίνδυνος...απλά τα πράγματα!

 2. avatar Τερας

  Αν τύχω στοΤσοκερ θαθαθα θα και θαθαθα θα αλλιώς όλα πάνε καλά και σ ανώτερα αριστεροί σύντροφοι σε καπιταλιστικό περιβάλλον με τις δεξιές κολοτσεπες και τα γεμάτα πορτοφόλια
  Και το παραμύθι συνεχίζεται , ¨αναμένοντας τα 3 πέφτουμε στα 4 ¨ τα επόμενα πρόγραμματα του Τσίπρα

 3. avatar Baron1976

  Δίωξη ιερέα επειδή πρότεινε να αλλάξει ο τρόπος της μετάληψης....

  Απολογούμενος βρέθηκε ο ιερέας Χαράλαμπος Κοπανάκης από την Κρήτη επειδή είπε το αυτονόητο, ότι δηλαδή για την προστασία των πιστών εν μέσω πανδημίας θα μπορούσε να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο δίδεται η Θεία Κοινωνία.

  «Θα υπερασπιστώ τον εαυτό μου όπως ξέρω και δεν πρόκειται να απαντήσω με ψευδο-ταπεινολογίες» δήλωσε στην Εφημερίδα των Συντακτών ο 44χρονος ιερέας, ο οποίος, όπως σημειώνει η εφημερίδα, τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στο στόχαστρο επιθέσεων από ακραίους εκκλησιαστικούς κύκλους που ζητούν την κεφαλήν του επί πίνακι, απαιτώντας ακόμα και την καθαίρεσή του από τον μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας Μακάριο, στη δικαιοδοσία του οποίου υπάγεται.

 4. avatar ΚΑΚΤΟΣ.

  Ειρωνείες Μητσοτάκη εις βάρος απολυμένων στη Θεσσαλονίκη...

  Ιδιαίτερα άσχημες εντυπώσεις προκάλεσε το ειρωνικό σχόλιο που επεφύλαξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του Θεσσαλονίκη για απολυμένους του διαγωνισμού 3Κ του ΑΣΕΠ.
  Έτσι διεκδικώντας την παραμονή τους στην εργασία τους, βρέθηκαν σήμερα έξω από το δημαρχείο την ώρα που το επισκεπτόταν ο πρωθυπουργός.

  Την ώρα που φώναζαν «απολύσεις για τους εργάτες και στους εργολάβους κάνετε τις πλάτες» ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε γελώντας ειρωνικά, «επανήλθαμε στην κανονικότητα»...θα τα πούμε στην κάλπη....

 5. avatar Ρασπούτιν!

  Στο θεό τελείωσαν οι ακρίδες και μας έστειλε τον Κούλη!!!
  Βλέπουμε τί χάλι υπάρχει σε ολα τα θέματα της Ελλάδας με τον Μητσοτάκη και επιτελικό του κράτος.
  Στα δημόσια νοσοκομεία κατέφυγαν,όχι στα ιδιώτικά.
  Στα δημόσια νοσοκομεία που τα κράτησε ο Σύριζα με ότι μπορούσε.
  Απο το κακό στο χειρότερο πάει η χώρα,καλύτερα να παραιτηθούν μην μας φέρουν χειρότερα προβλήματα οι άσχετοι. Γιατί περί.. περί ασχέτων πρόκειται.

 6. avatar Ελληνοαμερικάνος

  ΕΣΥ: Χειροκροτήματα τέλος, ολοταχώς προς ιδιωτικοποίηση!!

  Μπορεί η αναντικατάστατη υπεροχή της δημόσιας υγείας στα δύσκολα να αποκαλύφθηκε, με αφορμή την πανδημία, σε ακόμη μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας.

  Μπορεί, ακριβώς λόγω της παραπάνω διαπίστωσης, να επιστρατεύτηκαν επικοινωνιακά εργαλεία όπως τα χειροκροτήματα από τα μπαλκόνια προς το μαχόμενο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
  «Ατραξιόν» που ξεφούσκωσε πολύ γρήγορα μπροστά στην πραγματικότητα. Ωστόσο η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν υλοποίησε τις μεγαλόστομες υποσχέσεις της - υπό το βάρος της πανδημίας και της κοινωνικής πίεσης - για ενίσχυση του ΕΣΥ, αλλά θα προσπαθήσει να υλοποιήσει τους αρχικούς σχεδιασμούς για «ξήλωμα» της δημόσιας υγείας.

 7. avatar ΓΙ 78

  Καταστηματάρχες: «Δεν υπάρχει βοήθεια, αστεία τα κυβερνητικά μέτρα»

  «Στον πάτο» ο τζίρος λένε οι 8 στους 10 Μια από αυτές έγινε από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών και αφορά τη σύγκριση του τζίρου των καταστημάτων της Αθήνας, των περιφερειακών αγορών και του διαφορετικού μεγέθους επιχείρησης (μικρές - μεγάλες), κατά την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας(11-17 Μαΐου), σε σχέση με την αντίστοιχη εβδομάδα του 2019. «Δυστυχώς δεν υπάρχει βοήθεια από κανέναν, κυρίως από την κυβέρνηση.

  Γιατί μοιράστηκαν απο την κυβέρνηση 21 εκ.ευρώ στα ΜΜΕ και όχι στην μικρομεσαία αγορά; Τα μέτρα που ελήφθησαν είναι αστεία. Ακόμη και τα 800 ευρώ τα πήραμε πριν από 10 μέρες, με καθυστέρηση σχεδόν δύο μηνών. Υπήρχαν άνθρωποι δηλαδή που είχαν κλείσει τα μαγαζιά τους και δεν μπορούσαν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, ενώ παράλληλα τα πάγια έξοδα έτρεχαν».
  «Όσοι ανοίξαμε, ανοίξαμε με δεδομένη τη σοβαρή ζημιά των τελευταίων δύο μηνών. Ξεκλειδώνοντας δηλαδή την πόρτα βρήκαμε απλήρωτους λογαριασμούς, χαρτιά από τράπεζες, ενώ έχουμε να υπολογιζουμε οφειλόμενα σε εφορίες κλπ. Όλα αυτά πως θα πληρωθούν;»

 8. avatar τηλεθεατης

  Όλο το 2019 ο Μητσοτάκης ευαγγελιζόταν ένα success story που δεν υπήρξε ,
  [αύξηση ΑΕΠ κατά μόλις 1% το 4ο τρίμηνο 2019 ].
  Με τον τρόμο του κορονοιού η αγορά και συνολικά η οικονομία νέκρωσε. Τώρα προσπαθεί να μας πείσει ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε μια νέα αρχή .
  Μετά το φθινόπωρο ,αν πάμε για εκλογές και τις κερδίσει ,θα \'\'ανακαλύψει \'\' μία κατεστραμμένη οικονομία που χρειάζεται
  ένα σκληρό μνημόνιο ,[για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους φυσικά].
  Στο τέλος της τετραετίας θα υποσχεθεί ξανά ένα success story .
  Ο αέναος κύκλος της κοροιδίας ....

 9. avatar .;.

  ..άριστοι, γραβατωμένοι, νοικοκυραίοι, Κολάμπια, καλα αγγλικά, ιδιωτική επιχειρηματική πρωτοβουλία, ανάπτυξη, κανονικότητα...
  ...μας παραμύθιαζαν με ολα αυτα οι επικίνδυνα ανίκανες ακροδεξιές δυναστείες των κουμπάρων [...]...

  1. avatar @.;.

   Ο λόγος σου δείχνει ότι εσύ είσαι ο ανίκανος.

 10. avatar τερας

  Πάλι τα κρατικά ταμεία χρησιμοποιούνται να εμπεδωθεί η αίσθηση για ψευδή κυβερνητική «επιτυχία».
  ...αυτα εκανε και αυτα κανει ξανα το Μητσοτακεικο...
  ...ο μπαμπάς του πορφυρογεννητου ανέβασε δυσανάλογα το εθνικο χρέος...
  ...ψάξτε να το βρείτε στους ετήσιους ισολογισμούς και προϋπολογισμούς επίσης...!

 11. avatar noway..

  Αν η γιαγιά μου δηλαδή είχε ρουλεμάν, θα ήτανε πατίνι.. ( Επίκαιρος ο Τζιμάκος)

  1. avatar @noway..

   και αν ο θειος μου ειχε τον Κηρυκα Χανιων θα ημουν πρωθυπουργος!!!

 12. avatar Τειρεσίας

  ΑΦΟΥ ΞΕΠΕΡΑΣΑΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΊΑ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ, & ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΑΚΙ. 4.5 ΧΡΟΝΙΑ ΙΟ ΕΙΧΕ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΑΝΤΕΞΑΜΕ

 13. avatar Δώσε Τσίπρα

  Να υποθέσω όλα αυτά θα τα έκανες αν ήσουν κυβέρνηση ε? Βέβαια οι δραχμές και τα IOU δίνονται απλόχερα.

 14. avatar Πολύ Δύσκολο Να Μείνουμε Ορθιοι ! Αφού το πρόγραμμα ΟΡΘΙΟΙ 2

  ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΝΤΟΛΗΣ της Κυβερνησης ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Δεν το ειδε κανεις ΟΛΑ τα ΜΜΕ Σιώπησαν κανένα δεν Παρουσίασε το Πρόγραμμα του Προέδρου της Αξιοματικης Αντιπολίτευσης του κυρίου ΤΣΙΠΡΑ ! Με Τέτοια Δημοκρατική Κυβερνηση η Ελλαδα θα Βγάλει την Τετρετια και ΠΟΥ Εσαι ακομα Ελληνα μου που Έμπλεξες με το Μητσοτακεηκο Καλα να Παθεις ! αφου ΜΥΑΛΟ δεν εχεις ! αλλα Δυστυχως εισαι και ΤΥΦΛΟΣ ! ........ΙΑΣΩΝ !

  1. avatar @ΤΥΦΛΟΣ

   ΤΥΦΛΟΣ και βλαξ είναι αυτός που το συνέταξε. Ώρα να μας πεις ότι εσύ το διάβασες και το κατάλαβες.
   Πες μας τι κατάλαβες να γελάσουμε.

  2. avatar Τι λες ρε αρχηγέ

   Το open δεν το είδες? την ΕΡΤ, τον Σκαι? Όλοι τον έδειξαν τον μπαγλαμά !

  3. avatar Τυφλός είσαι

   ΕΣΥ....

  4. avatar ΕΛΑ ΒΡΕ

   Μόλις μάθεις παλικάρι μου ορθογραφία, πάψεις να ταίζεσαι απο χαρτζιλίκια και επιδόματα, σταματήσεις να τρως σανό και πίτουρα, βγάλεις τα κάδρα του ΤΣΙΠΡΑ, ΠΟΛΑΚΗ, ΚΑΡΑΝΙΚΑ από την κρεβατοκάμαρά σου, σταματήσεις να διαβάζεις ΑΥΓΗ και DOCUMENTO, μπορεί να ξυπνήσεις από τον λήθαργό σου και να δεις τα πράγματα καλύτερα. Προσπάθησέ το και θα σε ξαναρωτήσω...

 15. avatar ΑΛΟΙΜΟΝΟ

  ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΜΕΙΝΕΙ, ΠΙΝΑΚΕΣ, ΚΑΝΑΠΕΔΕΣ , ΘΥΡΙΔΕΣ, ΒΡΑΧΙΟΛΙΑ, ΑΣΗΜΙΚΑ, ΧΑΛΚΙΝΑ, ΚΟΥΒΕΡΤΕΣ, ΜΑΧΑΙΡΟΠΗΡΟΥΝΑ, ΝΑ ΣΑΣ ΔΩΣΟΥΜΕ [...]ΧΑΡΤΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΕΥΡΩ, 10 ΕΥΡΩ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΝΑΛΗΨΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΜ (ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ) ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΕΙΝΑΣΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΖΗΤΗΣΕΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΝΟΥΜΕ ΠΑΛΙ ΗΡΩΕΣ !!!

 16. avatar Γεροτσολιας

  Δικο μου ειναι κι αν μου πιτεπετε το ξαναγραφω. Με λιγα λογια δηλαδη, 20+1 σελιδες γεματες με ενα και μοναδικο - made by Syriza - προιον Σανο. Γεια σου ρε μεγαλε σωτηρα μας και πρωην μνημονιοσχιστη Κ@λοτουμπα. Για τον Κορωνοιο ομως δεν μας ειπες, πως και ποτε θα τον σκισεις, να παρεις και τον τιτλο του Κορωνοιοσχιστη, η μηπως νομιζεις οτι δεν θα σε πιστεψουν ξανα τα εναπομειναντα σανοφαγα . Γεροτσολιας

 17. avatar Γιάννης Τσιρόπουλος

  Γελάνε και τα τσιμέντα....

 18. avatar Άσε , πήραμε πήραμε !

  Πιο μαυρογυαλούρος , ψεύτης και αναξιόπιστος πεθαίνεις ! Μετά από τόσα ψέμματα , τόσες ανακολουθίες , κοινώς κολοτούμπες , τόση αναλγησία , τέτοιες καταστροφές όπως το Μάτι και η Μάντρα , έχεις το θράσος να ζητάς την ψήφο μας; Γιατί ; Για να μας βρίζεις εσυ και τα ελεεινά στελέχη σου ; Για να κάνεις συγκυβέρνηση με τίποτα ψεκασμένους ακροδεξιούς ; Άσε μας κε Τσίπρα ήσυχους ! Πήγαινε στο 3% που σου αξίζει ! Άλλωστε με το βαθύ , αχόρταγο , παμφάγο ΠΑΣΟΚ , παίρνεις τα πενιχρά ποσοστά που παίρνεις ! Είχες την ευκαιρία σου και απέδειξες πόσο ανάξιος είσαι κι εσύ και τα θλιβερά στελέχη σου !

 19. avatar από Σωτήρη

  Με βάση την εμπειρία μας από τους μονίμως διαμαρτυρόμενους επί παντός επιστητού, όπου η λέξη \"παρέμβαση\" βλέπε την λέξη \"καταστροφή\" ! και θα διαβάσεις σωστά την ανακοίνωσή τους.
  Προσωπικά δεν μ\' ενδιαφέρει, δεν την διάβασα.
  Πολύ χρόνο και φαιά ουσία σπατάλησα για εκεί που δεν έπρεπε, αντί να τον σπαταλήσει αυτό τον χρόνο η Δικαιοσύνη ΕΑΝ ήταν Ανεξάρτητη.

 20. avatar crhis

  Άλλο ένα πρόγραμμα Θεσσαλονίκης.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει