Την πρότασή της για τη σταδιακή διαδικασία αποκατάστασης της ελευθερίας μετακίνησης στην Ευρώπη, μετά τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό, αναμένεται να παρουσιάσει αύριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με προσχέδιο, που έχει στη διάθεσή του το Politico, γίνεται λόγος για «σταδιακή και συντονισμένη προσέγγιση» για την άρση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ.

«Εάν οι επιδημιολογικές εξελίξεις στην Ευρώπη συνεχίσουν ως έχουν μπορεί να είναι πιθανό να αρθούν σταδιακά ταξιδιωτικοί περιορισμοί και συνοριακοί έλεγχοι» σημειώνεται στο προσχέδιο. Ωστόσο αυτό περιγράφεται ως Φάση 2 και μάλλον είμαστε αρκετά μακριά, αφού η τωρινή φάση είναι κατά την Κομισιόν η Φάση 0.

Για την πιθανώς μακρά περίοδο μεταξύ των δύο Φάσεων, οι Βρυξέλλες θα προτείνουν άρση περιορισμών μόνο σε μερικά μέρη, για αρχή, κυρίως για περιοχές σε χώρες της ΕΕ.

Σύμφωνα με το Politico, η Αθήνα πιέζει για γρήγορη επιστροφή στην ελευθερία της μετακίνησης στην Ευρώπη. «Στόχος μας είναι  να εργαστούμε στην κατεύθυνση της αποκατάστασης των ταξιδίων μεταξύ των χωρών της ΕΕ από τις 15 Ιουνίου, όπου είναι εφικτό» αναφέρει ελληνικό non paper που κατατέθηκε χθες στην Κομισιόν.

Η Αθήνα ζητεί «δίκαιη μεταχείριση» όλων των πιθανών ταξιδιωτών για να αποτραπούν «προκαταλήψεις με βάση την εθνικότητα» στα ταξιδιωτικά πρωτόκολλα. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον κατακερματισμό της Ενιαίας Αγοράς στην περίπτωση των τουριστικών υπηρεσιών» αναφέρει το έγγραφο, ζητώντας να επιτραπούν τα ταξίδια και να μπορούν οι ταξιδιώτες να επιστρέψουν σπίτι τους. Δεν θα πρέπει να υπάρξει ούτε καραντίνα ούτε άλλες δυσανάλογες απαιτήσεις με την επιστροφή τους» αναφέρεται.

Αναφορικά με τα τεστ, η Αθήνα δεν είναι υπέρ του πλήρους ανοίγματος των συνόρων για τον οποιονδήποτε και ζητεί να υπάρξει «κοινή αντίληψη» σε επίπεδο ΕΕ πως όλοι οι ταξιδιώτες θα πρέπει να εξετάζονται είτε για κορονοϊό είτε για τα αντισώματα τρεις ημέρες πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους. Εναλλακτικά δεν θα πρέπει να απαιτούνται τεστ «για ταξίδια μεταξύ περιοχών που έχουν ξεκάθαρες και διαρκείς ενδείξεις πως η κατάσταση με την Covid-19 είναι υπό έλεγχο».

Σύμφωνα με το Politico, τέλος, η Αθήνα ζητεί να μην υπάρξουν διακρίσεις ή διαφοροποιήσεις ανάλογα με το μέσο μετακίνησης. «Οδικώς, αεροπορικώς, με σιδηρόδρομο ή ακτοπλοϊκώς, όλα τα μέσα θα πρέπει να επαναλειτουργήσουν ταυτόχρονα και με τα αναλογικά πρωτόκολλα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε πιο απομακρυσμένες χώρες μέλη της ΕΕ να μείνουν πίσω». Το ελληνικό έγγραφο προτείνει στα αεροπλάνα να διατίθενται όλες οι θέσεις, καθώς το να μένει κενό το μεσαίο κάθισμα θα κάνει τις πτήσεις μη συμφέρουσες οικονομικά και με αμφίβολα υγειονομικά οφέλη.