Δέσμη νέων μέτρων αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, στη δεύτερη φάση αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης που ξεκινά την προσεχή Δευτέρα:

1. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα συνεχιστεί για όσους εργαζόμενους παραμείνουν σε καθεστώς προσωρινής αναβολής της σύμβασής τους σε συνάρτηση με το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η αναστολή. Οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του μέτρου αυτού υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις του προσωπικού.

2. Οι αναστολές βεβαιωμένων οφειλών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία εξακολουθούν να υφίστανται τον μήνα Μάιο για το σύνολο των μέχρι σήμερα επιχειρήσεων που έχουν πληγεί.

3. Η έκπτωση 40% επί του ενοικίου της επιχείρησης όπως και της πρώτης κατοικίας και της φοιτητικής κατοικίας τέκνων των εργαζομένων της συνεχίζει να υφίσταται και τον μήνα Μάιο.

4. Θεσπίζεται ανάλογα με την χρονική στιγμή υλοποίησης των σχετικών ευρωπαϊκών αποφάσεων μηχανισμός υποστήριξης της απασχόλησης με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης της εργασίας με στόχο την τόνωση των εισοδημάτων των εργαζομένων.

5. Δρομολογείται εντός των επόμενων δύο μηνών μια δεύτερη επιστρεπτέα προκαταβολή όπου μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι επιχειρήσεις.

6. Υλοποιούνται εντός Μαίου στοχευμένες κλαδικές πολιτικές σε τομείς που υφίστανται τα μεγαλύτερα οικονομικά πλήγματα, όπως είναι ο τουρισμός, οι μεταφορές, τμήματα του πρωτογεούς τομέα.

7. Παρατείνεται η προστασία της πρώτης κατοικίας με τα χαρακτηριστικά του υφιστάμενου νόμου για τρεις ακόμα μήνες.

Παράλληλα ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι στην πρώτη φάση αντιμετώπισης της κρίσης το κράτος κατέβαλλε έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε περισσότερους από 2 εκατομμύρια πολίτες προστατεύοντας ταυτόχρονα και την απασχόληση. Επιπλέον, επιστρατεύεται κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό μέσο, όπως είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή, εγγυοδοτικοί μηχανισμοί, κεφάλαια κίνησης, προκειμένου να τονωθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας πριν ανακοινώσει τα όσα

Όσον αφορά την επιστρεπτέα προκαταβολή αυτή θα καταβληθεί σε περισσότερες από 90.000 επιχειρήσεις με 330.000 εργαζόμενους που έκλεισαν με κρατική εντολή ή επλήγησαν. Αυτό θα γίνει μέχρι τέλος της επόμενης εβδομάδας με κόστος περίπου ένα δισ. ευρώ. Από αυτές τις επιχειρήσεις η συντριπτική πλειοψηφία απασχολεί μέχρι 50 εργαζόμενους.

Τέλος, σήμερα πιστώθηκε η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ σε 374.000 ελεύθερους επαγγελματίες και ακολουθεί τις επόμενες ημέρες η καταβολή και για τους υπόλοιπους μετά από έλεγχο των αιτήσεών τους. Πιστώθηκε επίσης η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 600 ευρώ σε 155.000 επιστήμονες, ενώ άνοιξε το σύστημα και για τους υπόλοιπους δικαιούχους των σχετικών κλάδων.