Τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό περιέγραψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ανακοινώνοντας πως θα υπάρξει πολύ σύντομα ενημέρωση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως είπε ο κ. Πέτσας, στις 27 Απριλίου ή αμέσως μετά, ο κ. Μητσοτάκης θα ενημερώσει τη Βουλή και τους Έλληνες για την παρούσα κατάσταση και τα επόμενα βήματα. Σε διευκρινιστική ερώτηση που ακολούθησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε πως θα υπάρξει μήνυμα του πρωθυπουργού προς τον λαό στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, προαναγγέλλοντας νέο διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το σχέδιο σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα θα ξεδιπλωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα για να αποφύγουμε οποιοδήποτε πισωγύρισμα, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας. Στόχος της κυβέρνησης είναι το σχέδιο να ανακοινωθεί στο σύνολό του ώστε οι Έλληνες να ξέρουν τι τους ξημερώνει και να μπορούν να σχεδιάσουν και τη δική τους επιστροφή στις δραστηριότητές τους, πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται πως η αρχή της λεγόμενης επιστροφής στην κανονικότητα θα γίνει από τη Δικαιοσύνη, καθώς στις 27 του μήνα ανοίγουν υποθηκοφυλακεία, Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία.

Σημειώνεται ότι για ελαχιστοποίηση των όποιων φαινομένων συνωστισμού η διαδικασία «συναινετικών προσημειώσεων» θα γίνεται μέσω των Γραμματειών, χωρίς τη συμμετοχή των διαδίκων.

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί, σημείωσε ο κ. Πέτσας, επαναλαμβάνοντας πως θα είναι μια διαδικασία σταδιακή, μακρόσυρτη και στοχευμένη.

Πρόκειται για μια δύσκολη άσκηση που και πάλι καλούμαστε να λύσουμε όλοι μαζί, πρόσθεσε.

Η αρχή μπορεί να γίνει από ομάδες του πληθυσμού, που – όπως έχουν δείξει τα στατιστικά και επισημαίνουν οι ειδικοί –  έχουν λιγότερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές, τόνισε ο κ. Πέτσας. «Μπορεί να γίνει από οικονομικές δραστηριότητας που συνεπάγονται λιγότερο συνωστισμό, όπως για παράδειγμα τα μικρά καταστήματα λιανεμπορίου.  Μπορεί, επίσης, να περιλαμβάνει τα σχολεία. Σε κάθε περίπτωση έχουμε χρέος να προστατεύσουμε τις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως τους ηλικιωμένους και τους συμπολίτες μας με υποκείμενα νοσήματα».

Η «νέα κανονικότητα»

Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε ο κ. Πέτσας, το σχέδιο σταδιακής μετάβασης θα περιλαμβάνει και κάποια από τα απαραίτητα στοιχεία της «νέας κανονικότητας», αυτής που έγινε ήδη τρόπος ζωής και θα μας συντροφεύει από δω και πέρα:

–       Συνεχίζουμε να πλένουμε τακτικά και σχολαστικά τα χέρια μας,

–       Αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας,

–       Αποφεύγουμε τις χειραψίες,

–       Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές και τηρούμε αποστάσεις.

Και φυσικά τηρούμε τα επιπλέον μέτρα ατομικής και συλλογικής προστασίας που θα μας υποδείξουν οι ειδικοί, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί.

«Όλα θα γίνουν με σχέδιο, σταδιακά, συγκροτημένα. Ώστε η εμπιστοσύνη που χτίζεται γύρω από ένα αποτελεσματικό Κράτος και η συλλογική αυτοπεποίθηση των Ελλήνων να εμπεδώνεται, να στεριώνει».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.