Μηνύματα προς τους πολίτες, αλλά και πολιτικές αιχμές στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας, περιελάμβανε η παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για τον κορονοϊό, τον απολογισμό της διαχείρισης των πρώτων 30 ημερών, αλλά και όσα πρέπει να γίνουν τον Απρίλιο, ο οποίος όπως κατ’ επανάληψη τόνισε είναι ο πιο καθοριστικός μήνας.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Κάρφωσε επίσης τη Γερμανία, λέγοντας ότι το 2020 δεν είναι ούτε 2010 ούτε 2015, ενώ επέμεινε στο κορονο-ομόλογο και εκτίμησε ότι στο τέλος θα βρεθεί μία λύση κοντά σε αυτό αρκεί να μη βρεθεί πολύ αργά, όταν οι ευρωπαϊκές αξίες θα έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα.

Επιτέθηκε όμως και στο ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας αιχμές κατά Πολάκη, ενώ αντίθετα δήλωσε έτοιμος να υιοθετήσει προτάσεις Ξανθού για τη διαχείριση της κρίσης, και καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα να επιλέξει ποια λογική θα ακολουθήσει. Δήλωσε ότι: «Προσωπικά δεν έχω να λογαριαστώ με κανέναν, αλλά έχω υποχρέωση να δώσω λογαριασμό σε όλους» απαντώντας στο περίφημο σύνθημα. Υποστήριξε δε πως “Όσοι σπεύδουν σήμερα να ζητούν ατελείωτες παροχές είναι σα να στέλνουν από τώρα την Ελλάδα σε ένα νέο μνημόνιο” ενώ εκτίμησε ότι κάνουν λάθος όσοι μιλούν για θρίαμβο του κρατισμού και έσπευσε να αποδώσει τα εύσημα στον ιδιωτικό τομέα και τους ιδιώτες δωρητές.

Ο πρωθυπουργός δεν προανήγγειλε τελικώς νέα περιοριστικά μέτρα, αλλά έδωσε έμφαση στην ηθελημένη συμμόρφωση των πολιτών στις οδηγίες των ειδικών.

Μίλησε εξάλλου για ελεύθερους πολιορκημένους, που ηθελημένα παραμένουν πολιορκημένοι για ν να έχουν ξανά ελευθερία, κάλεσε εκ νέου όλους τους Έλληνες να συνεχίσουν να ακολουθούν τους κανόνες που έκαναν τη χώρα θετικό παράδειγμα και ζήτησε: «Το Πάσχα της αγάπης να γίνει Πάσχα της ευθύνης και της ζωής».

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα δήλωσε «δεν μου αρέσει να κουνάω το δάχτυλο, έναν τέτοιο διδακτικό ρόλο δε θα μπορούσα να τον υπηρετήσω, είμαι οπαδός της συναίνεσης, πιστεύω στη δημοκρατία της πειθούς, τιμώ τους πολλούς που τηρούν τα μέτρα, ασκώ αυστηρότατη κριτική στους λιγοστούς, η ανευθυνότητα τους είναι εγκληματική». Θέλησε δε να δώσει ένα αισιόδοξο μήνυμα λέγοντας πως «από την περιπέτεια αυτή θα βγούμε λαβωμένοι, αλλά και κερδισμένοι» με αφορμή το γεγονός ότι μέσα σε λίγες ημέρες έχουν γίνει μεγάλα βήματα για το νέο ψηφιακό κράτος».

Ο κ. Μητσοτάκης διαχώρισε καταρχήν την πολιτική της κυβέρνησης του από αυταρχικές πολιτικές που εφάρμοσαν κυβερνήσεις όπως αυτή του Όρμπαν: «Όλοι πιστεύουμε στον κοινοβουλευτισμό, ειδικά σε συνθήκες δύσκολες όπως αυτές που διανύουμε και θα επιμείνω σε αυτή τη δημοκρατική λειτουργία, απορρίπτοντας κάθε αυταρχικό περιορισμό όπως δυστυχώς συνέβη πρόσφατα σε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουγγαρία».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι στην Ελλάδα «ήμασταν ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις», καθώς όπως είπε ελήφθησαν μέτρα πρόληψης και περιορισμού πολύ νωρίς, και όχι σε μία ουδέτερη χρονική στιγμή, γιατί όπως πρόσθεσε: «στον Έβρο και στο Αιγαίου μαινόταν ένα δεύτερο μέτωπο, η υπεράσπιση των εθνικών και των ευρωπαϊκών συνόρων από την εισβολή παράνομων μεταναστών την οποία οργάνωνε η Τουρκία μία μάχη η οποία -ευτυχώς για την Ελλάδα και για την Ευρώπη- τελικά κερδήθηκε».

Στάθηκε εξάλλου ενδεικτικά σε δύο περιπτώσεις: Η Ολλανδία με πληθυσμό 17 εκατομμύρια με ταυτόχρονη εκδήλωση πρώτου κρούσματος με την Ελλάδα έχει σήμερα παραπάνω από δεκαπλάσιους διασωληνωμένους και οι νεκροί χουν ξεπεράσει τους 700 άλλο, ενώ στο Βέλγιο μία χώρα με ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα παρουσιάστηκαν δέκα φορές περισσότερα κρούσματα. Θυμήθηκε τις αντιδράσεις όταν η κυβέρνηση είχε προχωρήσει στην ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων στην Πάτρα, πριν ακόμη το πρώτο κρούσμα, αλλά και τη στήριξη του Δημάρχου της πόλης που προέρχεται από το ΚΚΕ.

Υπενθύμισε επίσης ότι τα σχολεία έκλεισαν στην πατρίδα μας πριν σημειωθεί η πρώτη απώλεια, ενώ άλλες χώρες τα έκλεισαν δύο βδομάδες και αρκετούς θανάτους μετά. Και θυμήθηκε τις έντονες συζητήσεις σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο για αποφάσεις με πολύ μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο.

«Καταλήξαμε ότι αυτές τις αποφάσεις είναι πολύ καλύτερα να τις πάρουμε νωρίτερα και όχι αργότερα και μέχρι στιγμής φαίνεται -τονίζω μέχρι στιγμής- να έχουμε αποφύγει τις τραυματικές εμπειρίες της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Αγγλίας των Ηνωμένων Πολιτειών». Ευχαρίστησε δε τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών η οποία κατάλαβε την ανάγκη να επιβάλλει σημαντικούς περιορισμούς στην προσωπική ελευθερία για να προστατεύσει το υπέρτατο αγαθό της Δημόσιας Υγείας και της προστασίας της ανθρώπινης ζωής.

Η ρήση του Τσώρτσιλ που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός

Ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε μία φράση που παρέπεμπε στην περίφημη ρήση του Τσώρτσιλ μετά τη δεύτερη μάχη του Ελ Αλαμέιν κατά των δυνάμεων του Αξονα.

«Κυρίες και κύριοι βουλευτές δεν είμαστε στην αρχή του τέλους, είμαστε στο τέλος της αρχής. Άλλωστε ο στόχος μας ήταν και παραμένει, να κερδίσουμε χρόνο ώστε να μπορέσουμε να μην υπερφορτωθεί, να μην εξαντληθεί το δημόσιο σύστημα υγείας. Μέχρι στιγμής οι Έλληνες αυτό το πετυχαίνουμε», είπε και τόνισε ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων υπολείπεται του διαθέσιμου αριθμού ΜΕΘ, σημειώνοντας ότι αναφέρεται στις ΜΕΘ του δημοσίου συστήματος υγείας και όχι τις εντατικές που υπάρχουν σε εφεδρεία στα ιδιωτικά θεραπευτήρια.

«Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε»

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αντιλαμβάνεται απόλυτα την κόπωση των πολιτών, την αγωνία για τις δουλειές τους και για το αύριο, τόνισε όμως ότι η κοινή προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί με το ίδιο σθένος και την ίδια αφοσίωση. «Ο Απρίλιος μας το λένε όλοι οι ειδικοί θα είναι πιο κρίσιμος μήνας αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε», προειδοποίησε.

Έπαινος και υπεράσπιση του ιδιωτικού τομέα

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι από 565 κλίνες ΜΕΘ που παρέλαβε η κυβέρνηση, τώρα υπάρχουν 870, ενώ με τα νέα νομοθετικά εργαλεία που επικυρώνονται μπορούν να αξιοποιηθούν στο σύνολο τους τις δυνατότητες που δίνει ο ιδιωτικός τομέας, με 670 κρεβάτια από άλλες κλινικές ώστε να αποφορτίσουν την πίεση στα νοσοκομεία αναφοράς, ενώ το προσωπικό αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς και θα ξεπεράσει κατά πολύ τις 2.000 προσλήψεις. Τόνισε ότι η πολιτεία κινείται με ταχύτητα και στην προμήθεια υγειονομικού εξοπλισμού, επισήμανε όμως ότι διεξάγεται ένας παγκόσμιος διπλωματικός και εμπορικός πόλεμος. «Όλες οι χώρες αυτή τη στιγμή διεκδικούν αυτά τα υλικά για αυτό και η προμήθειά τους δεν είναι εύκολη. Καθημερινά όμως εξασφαλίζουμε το υγειονομικό προσωπικό αλλά την αστυνομία και τις ένοπλες δυνάμεις και αυτό το κάνουμε με απόλυτη διαφάνεια και με τη συστράτευση του ιδιωτικού τομέα. Γιατί ο κίνδυνος είναι κοινός, αλλά στην άμυνα εναντίον του ο καθένας καλείται να προσφέρει ανάλογα με τις δυνάμεις του».

Ο πρωθυπουργός συνέχισε απαντώντας στο ερώτημα μήπως είναι κακό τελικά ότι δεν είναι κρατικό και επισήμανε ότι οι ιδιώτες χρηματοδοτούν συνολικά τη λειτουργία άνω των 500 κρεβατιών ΜΕΘ, έχουν προσφέρει πάνω από 900 αναπνευστήρες, καθώς και εκατομμύρια μάσκες και εκατοντάδες χιλιάδες στολές, φάρμακα, γάντια, στην υπηρεσία της Δημόσιας Υγείας. Συνεχάρη λοιπόν όλους τους φορείς και όλα τα ιδρύματα για τις πρωτοβουλίες τους και τόνισε πως θα ήταν καλό να βρουν και άλλους μιμητές, γιατί όπως είπε σε τέτοιες στιγμές κρίνονται και οι παρόντες, αλλά και οι απόντες, όποιοι και εάν είναι αυτοί και όπου κι αν βρίσκονται.

«Κάποιοι διάλεξαν δυστυχώς να δώσουν ιδεολογικό χρώμα σε αυτή την πανδημία ότι αφορά πλούσιους χριστιανούς ότι τέλος νεοφιλελευθερισμού, μερικοί έσπευσαν να μιλήσουν για θρίαμβο κρατισμού, αυτές οι αναλύσεις είναι εκτός θέματος, αυτές τις στιγμές η μόνη ιδεολογία είναι η προφύλαξη της δημόσιας υγείας. Το κράτος μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, ένα κράτος που προστατεύει αλλά δεν καταπιέζει καθοδηγεί χωρίς να ποδηγετεί», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ειδική μνεία έκανε στη σημαντική δωρεά της Βουλής στο νοσοκομείο Σωτηρία, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης και θα αποκτήσει μία ΜΕΘ δυναμικότητας 50 κλινών.

Τα λόγια του Ντελόρ και τα καρφιά στη Γερμανία

Ο πρωθυπουργός έστειλε μηνύματα στην Ευρώπη και ιδίως στη Γερμανία. Εξέφρασε την άποψη ότι όπως η υγειονομική κρίση είναι διαρκής και διακρατική έτσι και η διαχείριση της πρέπει να είναι μόνιμη και πανευρωπαϊκή. Και προσυπέγραψε τα λόγια ενός μεγάλου Ευρωπαίου, του Ζακ Ντελόρ, ο οποίος στα 94 του χρόνια προειδοποίησε ότι σε αυτή τη συγκυρία η έλλειψη αλληλεγγύης θέτει την Ευρώπη σε θανάσιμο κίνδυνο.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε σθεναρά τη σύσταση και δημιουργία ενός καινούργιου και αποτελεσματικού μέσου κοινού δανεισμού.

«Τα κοινά προβλήματα απαιτούν κοινές λύσεις» τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι συνυπέγραψε μαζί με άλλους οκτώ ηγέτες της ΕΕ επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για τη δημιουργία κορωνο-ομολόγου. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι πλέον και άλλες χώρες προσυπογράφουν πλέον το κείμενο αυτό και αναγνωρίζουν πια αυτή την ανάγκη. Και διαμήνυσε απαντώντας στη μνημονιακή λογική αντιμετώπισης των κρίσεων, που εκφράζει κυρίως η Γερμανία, καθώς και στους ηθικολογούντες της ΕΕ: «Σε αυτή την κρίση δεν υπάρχουν καλοί και κακοί. Δεν υπάρχουν υπεύθυνοι και ανεύθυνοι. Δεν υφίσταται η διάσταση του ηθικού κινδύνου. Το 2020 δεν είναι ούτε 2010 ούτε 2015. Μιλάμε για ένα συμμετρικό σοκ που χτυπάει ταυτόχρονα την προσφορά και τη ζήτηση σε όλες τις Ευρωπαϊκές οικονομίες».

Το Υγείας θα υιοθετήσει τις προτάσεις Ξανθού- όχι σε κοντόφθαλμη αντιπολίτευση

Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση είπε: «Είμαι εδώ για κάθε χρήσιμη κριτική και πρόταση. Δεν είναι ώρα όμως μία κοντόφθαλμη αντιπολίτευση ούτε για χυδαίες και διχαστικές επιθέσεις. Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν είναι σωστό ο ΣΥΡΙΖΑ να μας ασκεί κριτική για τις προσλήψεις όταν μέσα σε λίγες εβδομάδες έγιναν οι μισές από όσες ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προκηρύξει σε διάστημα 4,5 ετών».

Δήλωσε αντίθετα ότι ακούει με προσοχή τις παρατηρήσεις του τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξάνθου για την αξιοποίηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας ως εξωνοσοκομειακό φίλτρο της πανδημίας και προανήγγειλε ότι σήμερα το απόγευμα το Υπουργείο Υγείας θα κάνει σχετικές ανακοινώσεις.

Υποστήριξε όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά στις τιμές των ΜΕΘ συγκρίνει μήλα με πορτοκάλια υπολογίζοντας την αξία μιας κλίνης με αυτή μιας πλήρους μονάδας με το ιατρικό προσωπικό. τα μηχανήματα και τα αναλώσιμα, αλλά και αγνοώντας ότι η διεθνής τιμή μίας κλίνης ΜΕΘ κινείται σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από αυτές που καθόρισε η κυβέρνηση. Είπε επίσης ότι οι ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα που μέχρι στιγμής έχουν αξιοποιηθεί, ανήκουν στο πλαίσιο κρεβατιών που παραχώρησε ο ιδιωτικός τομέας δωρεάν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Δεν πρόκειται να ανεχθώ απειλές τύπου όταν γυρίσουμε θα λογαριαστούμε, αλλά ούτε και την αναπαραγωγή επικίνδυνων για την υγεία fake news από χείλη πολιτικών. Γιατί δυστυχώς όλα αυτά τα λένε και τα κάνουνε επώνυμα στελέχη και βουλευτές» πρόσθεσε ο κ.Μητσοτάκης καρφώνοντας τον Παύλο Πολάκη, και συνέχισε: «Είναι ευκαιρία σήμερα κ.Τσίπρα να διαλέξετε ποιο πρόσωπο θέλετε να έχει τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Προσωπικά δεν έχω ένα λογαριασμό με κανέναν αλλά έχω υποχρέωση να δώσω λογαριασμό σε όλους».