Το ΚΚΕ ζητά ουσιαστικά μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό για τις Ένοπλες Δυνάμεις

«Ο πραγματικός κίνδυνος, σε μεγάλο βαθμό, προέρχεται από τις τραγικές ελλείψεις του συστήματος υγείας»


ΕΛΛΑΔΑ
16:02
02/04/2020
Το ΚΚΕ ζητά ουσιαστικά μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό για τις Ένοπλες Δυνάμεις
9
loading

Την αλληλεγγύη και η συμπαράσταση του ΚΚΕ στα στελέχη, τους φαντάρους και τις οικογένειές τους, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, στις δύσκολες στιγμές που περνούν δίνοντας τη μάχη απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού.

Παράλληλα, από τον Περισσό επαναλαμβάνεται το αίτημα για λήψη τώρα ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των νέων στρατευμένων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΚΚΕ αναφέρει:

«Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση της επιτροπής στα στελέχη, τους φαντάρους και τις οικογένειές σας, στις δύσκολες στιγμές που περνάμε δίνοντας τη μάχη απέναντι στην πανδημία.

Απαιτούμε, να ληφθούν τώρα ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των νέων στρατευμένων.

Από τις πρώτες μέρες εμφάνισης του κορονοϊού, το ΚΚΕ τοποθετήθηκε με ευθύνη απέναντι στο λαό, τονίζοντας ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της διασφάλισης των δικαιωμάτων του λαού.

Η κατάσταση όπως εξελίσσεται καθημερινά επιβεβαιώνει ότι ο πραγματικός κίνδυνος, σε μεγάλο βαθμό, προέρχεται από τις τραγικές ελλείψεις του συστήματος υγείας, που ήταν γνωστές πριν την εμφάνιση του κορονοϊού. Αυτές οι ελλείψεις δεν προέκυψαν τυχαία, δεν είναι αντικειμενικές. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις, με βάση και τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της υγείας, για τη στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και τη μείωση των δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού για την Υγεία. Αυτή η πολιτική ακυρώνει στην πράξη τις μεγάλες επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, που υπάρχουν σήμερα, για την κάλυψη όλων των αναγκών πρόληψης και περίθαλψης του λαού.

Μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, έχει ιδιαίτερη σημασία, μαζί με όλο τον ελληνικό λαό, να προστατευτεί η υγεία του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των στρατευμένων νέων. Γι' αυτό το ΚΚΕ από τη στιγμή που εμφανίστηκε η πανδημία έχει καταθέσει 37 ερωτήσεις στη Βουλή και στηρίζει τα αιτήματα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ.).

Ωστόσο, καθημερινά έρχονται στο φως καταγγελίες στρατευμένων από διάφορα στρατόπεδα της χώρας, όπου αναφέρουν ότι είναι ελλιπή τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.

Βασικό χαρακτηριστικό της ζωής του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), μονίμων και στρατευμένων, είναι ο αναγκαστικός συγχρωτισμός τους, σε θαλάμους, σε γραφεία, εστιατόρια, κοινόχρηστους χώρους υγιεινής κλπ, με καθημερινή και πολυπληθή συμμετοχή στην εφαρμογή των σχεδίων ασφαλείας, με συνθήκες που καθορίζονται σχεδόν απόλυτα, απ’ την κατά περίπτωση Διοίκηση.

Είναι προφανές ότι η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού, απαιτεί τη διαμόρφωση ασφαλών συνθηκών διαβίωσης, εκπαίδευσης και ασφάλειας, μέσων και εγκαταστάσεων, οι οποίες πρέπει να υπόκεινται σε ένα κεντρικό σχεδιασμό, που θα βασίζεται απόλυτα σε επιστημονικά συμπεράσματα και οδηγίες.

Για να εξασφαλιστεί αυτό απαιτείται άμεσα:

 1. Να παρθούν μέτρα για τη μείωση του συγχρωτισμού στους θαλάμους και όλους τους άλλους χώρους. Απαιτείται ΑΜΕΣΑ διαμόρφωση συνθηκών για να ελαχιστοποιηθεί η επαφή μέσα στα στρατόπεδα. Ο ζωτικός χώρος ανά στρατευμένο πρέπει να αυξηθεί σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής και άμεσα να αυξηθούν οι αποστάσεις μεταξύ ατόμων στους θαλάμους και άλλους χώρους, με δεδομένο ότι η μετάδοση του ιού γίνεται με σταγονίδια και με σκόνη.
 2. Να επιταχθούν τώρα κιόλας ξενοδοχειακές μονάδες, ξενώνες και άλλα κατάλληλα οικήματα που υπάρχουν παντού, σε όλες τις περιοχές, προκειμένου να μεταφερθούν στρατευμένοι ώστε να μειωθεί ο συνωστισμός στους θαλάμους και να εξασφαλιστούν καλύτερες συνθήκες υγιεινής και ξεκούρασης.Να επιταχθούν τώρα κιόλας ιδιωτικά λεωφορεία και των ΚΤΕΛ για τη μείωση του συγχρωτισμού κατά τις μετακινήσεις των στρατευμένων.
 3. Να γίνουν τώρα απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους των Ενόπλων Δυνάμεων από επαγγελματικά συνεργεία. Να γίνει απολύμανση όλων των κοινόχρηστων χώρων και αντικειμένων. Ιδιαίτερη έμφαση είναι αναγκαίο να δοθεί σε θαλάμους, πόμολα, βρύσες, πάγκους, κρεβάτια, φοριαμούς, που πρέπει να απολυμαίνονται συστηματικά. Επίσης να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για ιματισμό και πετσέτες.
 4. Να εξασφαλιστεί το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε όλες τις μονάδες και τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Να επιταχθούν άμεσα τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων. Να εξασφαλιστεί απρόσκοπτη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, με τις χειρόγραφες συνταγές στα Ατομικά Βιβλιάρια Νοσηλείας ή με το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Χορήγηση ειδικής άδειας στις οικογένειες στρατιωτικών με τέκνα, σε εκπαιδευτικές δομές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν στις κινητές Νοσοκομειακές Υποδομές Εκστρατείας και ενίσχυσή τους με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
 5. Ειδική φροντίδα απαιτείται για τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων και των υποβρυχίων, προ απόπλου και για όσα είναι εν πλω. Να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για τα εν πλω μικρά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, σχετικά με την ιατρική φροντίδα και την υποστήριξη του προσωπικού τους.
 6. Λήψη αυστηρών μέτρων υγιεινής και καθαριότητας στους κοινόχρηστους χώρους των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι κλειστοί χώροι συνάθροισης/συγκέντρωσης προσωπικού όπως τα ΚΨΜ, όπου ανταλλάσσονται χρήματα, χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή ως προς την τήρηση κανόνων υγιεινής. Επίσης στα εστιατόρια, όπου χρειάζεται η χρήση ειδών μιας χρήσης. Διαρκής απολύμανση των αποχωρητηρίων μετά από κάθε χρήση, αφού ο ιός μεταδίδεται μέσω ούρων και κοπράνων
 7. Στις εισόδους – εξόδους των Μονάδων (κάθε κλάδου και επιπέδου), να υπάρχει λειτουργικός εξοπλισμός, θερμομέτρησης, ατομικής απολύμανσης (απολυμαντικά υγρά) και ασφαλείας (μάσκες – γάντια μιας χρήσης) τόσο για τους εισερχόμενους όσο και τους εξερχόμενους. Καθαρισμός και απολύμανση δικτύων αερισμού παντού και με έμφαση στα πλοία.
 8. Κάθε ύποπτο περιστατικό, πρέπει να απομονώνεται ΆΜΕΣΑ σε ειδικό κατάλληλο και ασφαλή χώρο, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, με ταυτόχρονη ενημέρωση της ιεραρχίας. Κάθε επαφή με τα περιστατικά αυτά, μέχρι την απομάκρυνσή τους για εφαρμογή κατάλληλης περίθαλψης απ’ τη Μονάδα, πρέπει να γίνεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από εκπαιδευμένο και κατάλληλα εξοπλισμένο προσωπικό και μόνο απ’ αυτό, με γνώμονα την σωστή περίθαλψη του περιστατικού, αλλά και την μηδενική πιθανότητα διασποράς του ιού.
 9. Οι χώροι των Μονάδων συνολικά, στεγασμένοι ή μη γραφεία, θάλαμοι, τουαλέτες, εστιατόρια, μαγειρεία, αποθήκες, χώροι ψυχαγωγίας, χώροι άθλησης, σκοπιές, κλπ, να απολυμαίνονται πολλές φορές κάθε ημέρα ανάλογα και με τη χρήση τους, από κατάλληλο εκπαιδευμένο προσωπικό, με ειδικά και αποτελεσματικά υλικά ή από ιδιωτικά καταλλήλως πιστοποιημένα συνεργεία απολύμανσης.
 10. Σε κάθε στρατιώτη και στέλεχος να χορηγείται αριθμός μασκών και γαντιών μιας χρήσης και αντισηπτικό.
 11. Να χορηγηθεί στους στρατιωτικούς έκτακτο βοήθημα, όπως αντίστοιχα έχει συμβεί και με εργαζόμενους άλλων κλάδων. Οι οπλίτες που ανήκουν σε οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ, να λαμβάνουν μηνιαία ενίσχυση 200 ευρώ. Να γίνει χορήγηση έκτακτου επιδόματος, στο ύψος τουλάχιστον του βασικού μισθού σε στρατευμένους και οικογένειες στρατευμένων, που νοσηλεύονται σε ειδικό θάλαμο απομόνωσης ή έχουν τεθεί σε κατ΄ οίκον καραντίνα. Δωρεάν μετακίνηση προς τους τόπους μόνιμης κατοικίας εφ’ όσον απαιτηθεί με όλα τα μέσα. Να υπάρξει ο αναγκαίος προγραμματισμός για να μη διαγραφούν και χαθούν οι άδειες των στρατευμένων και των μονίμων στελεχών, λόγω της πανδημίας.
 12. Να υπάρξει μόνιμη σταθερή φροντίδα σε ό,τι αφορά την ΕΛΔΥΚ. Να αποζημιωθούν πλήρως οι στρατευμένοι και τα μόνιμα στελέχη, για τα αεροπορικά εισιτήρια που ακυρώθηκαν λόγω του κορονοϊού.

Στις δύσκολες συνθήκες που περνάμε, αντιμετωπίζουμε μαχητικά και αυτή τη δυσκολία και θα βγούμε νικητές.

Για να βγούμε υγιείς και να φέρουμε σε πέρας τα καθήκοντά μας για το συμφέρον του λαού και της πατρίδας μας».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

9
σχόλια
 1. avatar Φλογέρα του βασιλιά

  Τους έπιασε ο πόνος τους συμμορίτες για τις ένοπλες δυνάμεις.

 2. avatar Νεμεσιs….

  Ο Θυμοσοφοs Ελληνικοs Λαοs λεει...
  ΟΜΙΛΟΥΝΕ ΟΛΟΙ ΟΜΙΛΟΥΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΙ ΕΛΕΕΙΝΟΙ ΒΡΩΜΙΚΟΙ [...]!!!!!!!!!
  Με το ρολεξ στο αριστερο και στο δεξι
  αρπαγμενο ενα [...]
  ουλοι μαζι στηνουν το χορο και ο γαρουφο
  κανελοσ σιγοτραγουδα πω πω μια [...] νααααααα!!!!

 3. avatar GNK

  Τάχα μου τους έπιασε ο πόνος για τον στρατό. Αυτοί βλέπουν χακί και βγάζουν σπυράκια.

 4. avatar δωσε,,,,,,,,,,, δωσε ,,,,,,, ξαναδωσε,,,,,,,,,,,,,,,,

  οδηγιες μονο δωσε.....τα λεφτα στο περισσο.....βαλτα μεσα στι λακκουβα.....να τα βρει ο κουτσουμπας.....για ενα ρολεξ ακριβο,,,,,,,οοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοο

 5. avatar ΕΔΩ ΠΕΡΙΣΣΌΣ

  Για την προστασία του Ελληνικού στρατού από τον Κορονοϊο το Κόμμα είναι διατεθειμένο να προσφέρει καθοδηγητές για να προσφέρουν ιδεολογικές αντιστάσεις απέναντί στον ιό. Απαιτείται άμεση αντικατάσταση του Εθνικού ύμνου με αυτού της τρίτης Διεθνούς και τα εθνικά εμβατήρια με αυτά του Σοβιετικού στρατού και του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.

 6. avatar achιlles

  ΠΑΝΤΩΣ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΤΕΧΕΙ ΑΚΟΜΑ και θα αντεξει αν οι καραγκιοζηδες συμπατριωτες παραμεινουν μεσα στα σπιτια τους!

 7. avatar criskalts: μένουμε σπίτι, άνεργοι και η χούντα της νδ εξαπλώνεται

  αχαχαχαχα...χαχαχαχαχαχαχαχα.....βρε χαζο κκε, οι ελληνικες ενοπλες δυναμεις ειναι τοσο μαγκικες που ουτε 1 κρουσμα κορονοιου δεν εχουν τα στρατοπεδα με τα φανταρια να συνοστιζονται...100%.....
  \"\"παιδια της ελλαδας παιδια.\"\"\"\"....το νεοπατριωτικο πονημα της νεοελληνις..
  Παιδια ,της ελλαδας παιδια
  που σκληρα πολεματε
  με τον κορονοιο αγκαλια
  Παιδια ,στου τουίτ τα κλαδια
  θα ποσταρουμε ολες
  για να ρθειτε ξανα
  Με τα τζην τα σχισμενα
  τα μεμε προταγμενα
  θα τη βγαζουμε σολο...
  στη σκληρη μοναξια
  του μενουμε σπιτι
  Δωστους παναγια μου τυχη
  και στη χαρη σου ενα απολυμαντικο χεριων
  θαρθω για να σου κρεμασω
  στην μορφη σου μπροστα.
  Μεχρι που να ρθουνε πισω
  απο το σπιτι δεν θα ξεμυτισω
  και μασκουλα δε θα βαλω
  στη βροχη στο χιονιά.....
  υγ: αφιερωμενο στον μεγα καραβανολατρη, τον κυρ καλτσιδη μου.......που με λατρευει κατα βαθος....

  1. avatar criskalts

   χαχαχαχαχαχαχα

  2. avatar αναρχοκαλσιδικες

   εμετικες αηδιες.......

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει