H ανάθεση, ανάπτυξη, τήρηση, ενημέρωση και λειτουργία του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας είναι πλέον γεγονός, καθώς ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Δημήτρης Οικονόμου με τους συναρμόδιους υπουργούς, Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη και Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, υπέγραψαν την σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, «ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης μπορεί να αποτελέσει βασικό «πυλώνα» του ψηφιακού εκσυγχρονισμού και μετασχηματισμού της δημόσιας διοίκησης ειδικά – και της χώρας συνολικά, καθώς οι πολίτες, οι επιστήμονες, αλλά και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, θα μπορούν με το πάτημα ενός κουμπιού να ενημερώνονται για πλήθος γεωχωρικών δεδομένων όπως οι όροι δόμησης, οι χρήσεις γης, τα όρια οικισμών, οι δασικές εκτάσεις, οι αρχαιολογικές περιοχές, οι προστατευόμενες περιοχές κλπ».

Σύμφωνα πάντα με το ΥΠΕΝ, πλέον «θα παρέχονται άμεσα και σε όλους, υπηρεσίες υψηλού επιπέδου χωρίς την ανάγκη φυσικής παρουσίας στις αντίστοιχες δημόσιες υπηρεσίες. εξοικονομώντας με αυτόν τον τρόπο πόρους και χρόνο».

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, με την εν λόγω Κοινή Υπουργική Απόφαση καθορίζονται:

• Το ΤΕΕ ως αρμόδιος φορέας για την ανάπτυξη, τήρηση, ενημέρωση και λειτουργία του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη.

• Οι διαδικασίες συλλογής και ανοικτής διάθεσης των γεωχωρικών δεδομένων.

• Η διαδικασία ψηφιακής υποβολής μεταβολών των γεωχωρικών δεδομένων του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη.

• Η διαδικασία εντοπισμού και διόρθωσης δεδομένων μη συμβατών με τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη.

• Οι όροι πρόσβασης και περαιτέρω διάθεσης των γεωχωρικών δεδομένων.

Τέλος, συγκροτείται Συντονιστική Επιτροπή Εποπτείας – της οποίας προεδρεύει στέλεχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας – και απαρτίζεται από εκπροσώπους του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του ΤΕΕ και του Ελληνικού Κτηματολογίου.

Στασινός: «Ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης ελπίδα και προοπτική για την ελληνική οικονομία μετά την κρίση»

«Ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης είναι μία κίνηση ελπίδας και προοπτικής για την ελληνική οικονομία μετά την κρίση», δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, ύστερα από την ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, για την υπογραφή της ΚΥΑ για τις λεπτομέρειες εφαρμογής του, σύμφωνα με την οποία ανατίθεται στο Επιμελητήριο η ανάπτυξη, η τήρηση, η ενημέρωση και η λειτουργία του. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «η παρούσα κυβέρνηση, από την αρχή, αγκάλιασε, με πρωτοβουλία του ίδιου του πρωθυπουργού, αυτήν την πρόταση του ΤΕΕ».

Αναλυτικότερα στη δήλωσή του ο κ. Στασινός αναφέρει: «Ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση που απλοποιεί το επιχειρηματικό περιβάλλον, κάνει την πολεοδομική γεωχωρική πληροφορία διάφανη και προσβάσιμη σε όλους, προωθεί έμπρακτα τις επενδύσεις».

«Αναλαμβάνουμε ως ΤΕΕ μια μεγάλη ευθύνη και θα τη φέρουμε εις πέρας. Γιατί είναι απαραίτητη για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας, για να κάνουν, με ασφάλεια δικαίου και σύγχρονα εργαλεία, οι μηχανικοί και οι επιχειρηματίες τη δουλειά τους», τονίζει.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου: «Το ΤΕΕ πρότεινε και η Πολιτεία νομοθέτησε μία ολοκληρωμένη, θεσμικά θωρακισμένη και σύγχρονη λύση για τη δημιουργία ενός και μόνο ψηφιακού χάρτη, κοινού για όλη την δημόσια διοίκηση αλλά και τους πολίτες, με όλες τις “θεσμικές γραμμές”, δηλαδή με όλα τα απαραίτητα γεωχωρικά δεδομένα για την αδειοδότηση κάθε είδους επένδυσης και δραστηριότητας».

«Τελικός στόχος», όπως επισημαίνει, «είναι να μπορεί ο οποιοσδήποτε πολίτης, μηχανικός ή επενδυτής, από το σπίτι του ή το γραφείο του, με το πάτημα ενός κουμπιού στον υπολογιστή του, να πάρει ολοκληρωμένη, έγκυρη και θεσμικά ασφαλή πληροφορία, με ισχύ διοικητικής πράξης, για το τί επιτρέπεται, τί απαγορεύεται, με ποιους όρους και προϋποθέσεις, για να φτιάξει αυτό που τον ενδιαφέρει. Και να αποτελέσει, όταν ολοκληρωθεί αυτή η μεταρρύθμιση, το βασικό εργαλείο έκδοσης διοικητικών πράξεων, που περιέχουν γεωχωρικά δεδομένα».

Όπως τονίζει: «το ΤΕΕ, τα τελευταία τέσσερα χρόνια με συνέπεια, σχέδιο, επιχειρήματα, προετοίμασε αυτή τη μεγάλη μεταρρύθμιση, ενημέρωσε όλους τους ενδιαφερόμενους και κοινωνικούς φορείς, δημιούργησε την απαραίτητη πολιτική, οικονομική και κοινωνική συναίνεση. Η παρούσα κυβέρνηση, από την αρχή, αγκάλιασε, με πρωτοβουλία του ίδιου του πρωθυπουργού, αυτήν την πρόταση του ΤΕΕ. Μέσα στην κρίση που σήμερα ζούμε, η προώθηση από την πολιτεία αυτού του νέου θεσμού, αποτελεί κίνηση ελπίδας και προοπτικής για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΤΕΕ ευχαρίστησε θερμά και συνεχάρη για τη συνεργασία τους συναρμόδιους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη και Δημήτρη Οικονόμου, Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, τον υπεύθυνο Συντονισμού της Κυβέρνησης υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, τους γενικούς γραμματείς αλλά και τα στελέχη των υπουργείων και του Ελληνικού Κτηματολογίου και κυρίως τα στελέχη και τους συνεργάτες του ΤΕΕ που καλούνται να το υλοποιήσουν.

«Στο χέρι όλων μας είναι να βγούμε από αυτήν την κρίση πιο δυνατοί και να προχωρήσουμε ακόμη πιο δυναμικά για την επανεκκίνηση της οικονομίας με πραγματική ανάπτυξη χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια», δήλωσε καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΤΕΕ.

TAGS