Διαφορά ενός δισεκατομμυρίου ευρώ χωρίζουν την τρόικα από την κυβέρνηση, όπως δήλωσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών στο οικονομικό επιτελείο, μετά τις χθεσινές διαβουλεύσεις με τον Γιάννη Στουρνάρα και τον Κωστή Χατζηδάκη. Στις συναντήσεις αυτές δεν φάνηκε φως στην άκρη του τούνελ ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών χρονικός ορίζοντας για συμφωνία είναι η 9η Δεκεμβρίου.

Πάντως οι επόμενες ημέρες περιλαμβάνουν την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2014 στη Βουλή, την αναχώρηση των εκπροσώπων των δανειστών και του κ. Στουρνάρα για Βρυξέλλες όπου συνέρχεται την Πέμπτη το Eurogroup, ενώ την Παρασκευή ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στο Βερολίνο όπου θα έχει γεύμα εργασίας με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Τα τρία «αγκάθια» που φάνηκαν στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα είναι, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», το ασφαλιστικό, ο φόρος ακινήτων και οι πλειστηριασμοί.

Ασφαλιστικό
Φαίνεται πως η τρόικα δέχεται, με βάση τα μέτρα που είχε προλάβει να αξιολογήσει, μόνο τα 300 εκατ. από τα 943 του πακέτου Βρούτση. Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν πως το ποσό θα ανέβει στα 600 εκατ. όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση ενώ κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας διαβεβαίωνε πως δεν θα θιγούν μισθοί και συντάξεις.

Φόρος ακινήτων
Οι αλλαγές που έγιναν στο φόρο θα έχουν ως αποτέλεσμα 350 εκατ. ευρώ κόστος για τον προϋπολογισμό, όπως εκτιμά η τρόικα, έναντι 200 εκατ. που είχε υπολογίσει η κυβέρνηση. Έτσι θα πρέπει η ελληνική πλευρά να βρει ισοδύναμα μέτρα για άλλα 150 εκατ. ευρώ, ενώ για τα 200 εκατ. η κυβέρνηση προτείνει ισόποση περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η τρόικα το δέχθηκε αλλά «με μισή καρδιά» γιατί εκτιμά πως θα καταστρέψει τις αναπτυξιακές προοπτικές.

Πλειστηριασμοί

Το ραντεβού της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης έληξε χωρίς συμφωνία αλλά με υποχώρηση των δανειστών σχετικά με τις εμπορικές μισθώσεις.