Με την ένταση στο πολιτικό σκηνικό να κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα, την τρόικα να γίνεται όλο και πιο επιθετική, έχοντας τις πλάτες και των ευρωπαίων εταίρων μας, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα παρά την ρητή «υπόσχεση» του πρωθυπουργού ότι εκλογές θα γίνουν το 2016.

Το Μαξίμου ευελπιστεί ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα θα ολοκληρωθεί στον συμφωνημένο χρόνο και αφήνοντας περιθώρια στην κυβέρνηση να πει ότι διαπραγματεύτηκε και πέτυχε τους βασικούς της στόχους που συμπυκνώνονται στον εξής ένα.

Δεν θα ληφθούν νέα μέτρα. Η συνάντηση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά με τη γερμανίδα Καγκελάριο Α. Μέρκελ την Παρασκευή είναι καθοριστική.

Ο Α. Σαμαράς προσέρχεται σε αυτή επιχειρώντας να πείσει ότι η κυβέρνηση του παραμένει σταθερή στην άμεση εφαρμογή των όρων των μνημονίων, ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί είναι καθοριστική και νέα μέτρα είναι από περιττά έως επικίνδυνα για την ομαλότητα στην Ελλάδα.

Παράλληλα όμως ο πρωθυπουργός προσέρχεται προκειμένου να διερευνήσει αν οι «σπόντες περί δημιουργικού χάους» στην Ελλάδα είναι σχέδιο, έστω παγωμένο, στο τραπέζι του Βερολίνου ή απλώς απειλή πίεσης.

Την ίδια στιγμή στην Αθήνα οι ευρύτερες διεργασίες στο πολιτικό σκηνικό παρακολουθούνται βήμα προς βήμα από τα επιτελικά στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου που γνωρίζουν ότι η πρόταση μομφής από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πρώτη μιας σειράς τακτικών κινήσεων με στόχο να επισημοποιηθεί η ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό.

Το άνοιγμα Τσίπρα στις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΔΗΜΑΡ ήταν κίνηση αναμενόμενη στα κυβερνητικά επιτελεία.

Το ερώτημα τώρα είναι αν το υπάρχον κυβερνητικό σχήμα θα απαντήσει με μια «επιθετική κίνηση» όπως αυτή της δημιουργίας της «μεγάλης ευρωπαϊκής παράταξης», μια αντιγραφή της παράταξης του μεσαίου χώρου του Κ. Καραμανλή που θα ξεκινά από την αστική δεξιά μέχρι τις παρυφές της αριστεράς.